Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań nowicjusza na temat Bravy

Featured Replies

Napisano

Na początek witam wszystkich w Kąciku BBM smile.gif (do tej pory byłem mało aktywnym użytkownikiem Kacika Uno).

W ostatnim czasie zakupiłem Brave 1,6 16V r. 1995, i mam kilka pytań do użytkowników:

1. Mam trzy kluczyki - dwa niebieskie i bordowy - co do czego? W książce gwarancyjnej wklejony jest kawałek plastiku z okrągłym okienkiem, w którym "coś jest" rozumiem że to karta kodowa "Fiat Code"

2. Auto wyposażone w radio 182h - czy to radio zawsze było kodowane? W dokumentach auta nie ma żadnej karty kodowej innej niż w/w (lub nie wiem jak wygląda?) Czy po odpięciu akumulatora radio się zablokuje?

3. Jak spisuje się fabryczny immobilizer? Czy jest wystarczający jako jedyne zabezpieczenie (w Polsce). Myślałem o zamontowaniu jakiegoś ukrytego wyłącznika - jakie kable najlepiej przeciąć mając w perspektywie zakładanie gazu?

Używałem przycisku "szukaj" kombinując z różnym układem słów, co mówiąc ładnie - znacznie poszerzyło moją wiedzę na temat Fiata Brava, jednak nie dało odpowiedzi na nurtujące mnie pytania - może słabo szukałem?

Pozdr.

Napisano

> Na początek witam wszystkich w Kąciku BBM (do tej pory byłem mało

> aktywnym użytkownikiem Kacika Uno).

> W ostatnim czasie zakupiłem Brave 1,6 16V r. 1995, i mam kilka pytań

> do użytkowników:

> 1. Mam trzy kluczyki - dwa niebieskie i bordowy - co do czego? W

> książce gwarancyjnej wklejony jest kawałek plastiku z okrągłym

> okienkiem, w którym "coś jest" rozumiem że to karta kodowa "Fiat

> Code"

> 2. Auto wyposażone w radio 182h - czy to radio zawsze było kodowane?

> W dokumentach auta nie ma żadnej karty kodowej innej niż w/w

> (lub nie wiem jak wygląda?) Czy po odpięciu akumulatora radio

> się zablokuje?

> 3. Jak spisuje się fabryczny immobilizer? Czy jest wystarczający jako

> jedyne zabezpieczenie (w Polsce). Myślałem o zamontowaniu

> jakiegoś ukrytego wyłącznika - jakie kable najlepiej przeciąć

> mając w perspektywie zakładanie gazu?

> Używałem przycisku "szukaj" kombinując z różnym układem słów, co

> mówiąc ładnie - znacznie poszerzyło moją wiedzę na temat Fiata

> Brava, jednak nie dało odpowiedzi na nurtujące mnie pytania -

> może słabo szukałem?

> Pozdr.

Ad3. Fabryczny immobilizer to zadne zabezbieczenie. Polecam blokade mechaniczna np na dzwignei zmiany biegow typu np Niedzwiedz Lock. Jak mieszkasz w niebezpiecznej okolicy i masz oryginalme kolpaki to zaloz sobie jeszcze autoalarm + sruby zabezpieczajace na kola smile.gif

Napisano

witam serdecznie zlosnik.gif

Napisano

> 1. Mam trzy kluczyki - dwa niebieskie i bordowy - co do czego? W

> książce gwarancyjnej wklejony jest kawałek plastiku z okrągłym

> okienkiem, w którym "coś jest" rozumiem że to karta kodowa "Fiat

> Code"

> 2. Auto wyposażone w radio 182h - czy to radio zawsze było kodowane?

> W dokumentach auta nie ma żadnej karty kodowej innej niż w/w

> (lub nie wiem jak wygląda?) Czy po odpięciu akumulatora radio

> się zablokuje?

1. Kluczyki niebieskie są normalne a bordowy to kluczyk do dorabiania kolejnych kluczyków.

2. Z tego co wiem ten niby kod nie działa, u mnie na 100% czegoś takiego nie ma

3.Pomyśl czy taki wyłącznik jak piszesz coś ci da ? - według mnie nic bo metodą złodzieji jest spakowanie auta na lawete a później będą mieli dużo czasu aby poskromić twoją blokadę .. dużo lepszy jest najprostszy alarm na złodzieja amatora bo jak dostanie się do środka alarm będzie wył i go odstraszy, a Ty zyskasz centralny na pilota.

Napisano

1. Bordowy kluczyk to klucz matka, bez niego niby nie da się dorobic kluczyka jesli zgubisz.... niby zlosnik.gif

2. Radio było kodowane, ale jeśli nie masz kodu do niego to można oddac do jakiegoś serwisy RTV i tam go ominą. Kiedys powiedział mi jakis mechanik w servisie że często we fiatach kodem są 4 ostatnie cyfry numeru nadwozia.

3. Bravo i Brava to raczej auta mało popularne wśród złodziei. Ale możesz sobie załozyć alarm i będziesz miał dodatkowo centralny na pilota.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> 3. Bravo i Brava to raczej auta mało popularne wśród złodziei. Ale

> możesz sobie załozyć alarm i będziesz miał dodatkowo centralny

> na pilota.

Pilota do zamka mam chyba fabrycznego, taki okrągły srebrny.

Każdy alarm montowany jest w jakiś standardowy sposób, a prywatny wyłącznik nie. Gdy komuś nie będzie się chciało ściągać lawety dla 10 letniego auta to taki wyłącznik może dużo zdziałać.

Nurtuje mnie jeszcze kontrolka, jakby alarmu pośrodku przełączników. Powinna się kiedyś świecić, czy jest tylko tak sobie na wszelki wypadek?

A wracając do alarmu, jeśli tak to jaki i gdzie w Krakowie można go w przyzwoitej cenie założyć?

Napisano

> Nurtuje mnie jeszcze kontrolka, jakby alarmu pośrodku przełączników.

> Powinna się kiedyś świecić, czy jest tylko tak sobie na wszelki

> wypadek?

w bravci też miałem taką diodę i nie świeciła co oznacza że nie ma alarmu

Napisano

> Ad3. Fabryczny immobilizer to zadne zabezbieczenie. Polecam blokade

> mechaniczna np na dzwignei zmiany biegow typu np Niedzwiedz

> Lock. Jak mieszkasz w niebezpiecznej okolicy i masz oryginalme

> kolpaki to zaloz sobie jeszcze autoalarm + sruby

> zabezpieczajace na kola

taaa... i przywiazuj jeszcze auto do slupa na noc 270751858-jezyk.gif

Ja wychodze z zalozenia ze jak maja ukrasc to i tak ukradna angryfire.giftuk.gif

p.s. a metode na niedzwiedzia i tego typu wynalazki zna kazdy zlodziej i nie tylko faint.gif

Napisano

Nie rob mu tego - nie zakladaj gazu 270751858-jezyk.gif "gaz psuje silnik"

Napisano

> Nie rob mu tego - nie zakladaj gazu "gaz psuje silnik"

... DLACZEGO ?? tak sądzisz

Napisano

> ... DLACZEGO ?? tak sądzisz

bo:

1. mialem juz auto na gaz i wiem czym to pachnie...

2. silnik 1,6 przy normalnej jezdzie nie pali z now tak duzo - co poza tym mnie bardzo zdziwilo w trakcie eksploatacji ok.gif

3. trzeba naprawde sporo jezdzic zeby sie to zwrocilo (montaz, dodatkowe przeglady instalacji, drozsze przeglady rej., czestsze wymiany swiec i przwodow i dodatkowe klopoty z serwisowaniem w razie jakiegos problemu bo gazownik mowi ze to nie wina instalacji a mechanik od benzyny twierdzi ze to wina gazu i tak w kolko furious.gif)

4. inni tez tak twierdza...

5. inni niz inni maja zdanie odmienne, ktore szanuje waytogo.gif

Napisano

Witaj 20.GIF

Zawsze uważałem, że własne patenty są najlepsze dlatego sam pokombinuj co najlepiej odłączać.

Powodzenia.

Napisano

Taka diodke tez mam i też się nie świeciła zlosnik.gif Alarmu nie było. Nie wiem może oni ja montowali jakos standardowo czy jak ? Jeżeli masz centrala na pilota to alarm daruj sobie nic nie daje. Możesz pobawic sie z jakims własnym patentem. To chyba najlepsze zabezpieczenie. Każde stndardowe jest psu na bude.

Napisano
  • Autor

> Taka diodke tez mam i też się nie świeciła Alarmu nie było. Nie wiem

> może oni ja montowali jakos standardowo czy jak ? Jeżeli masz

> centrala na pilota to alarm daruj sobie nic nie daje. Możesz

> pobawic sie z jakims własnym patentem. To chyba najlepsze

> zabezpieczenie. Każde stndardowe jest psu na bude.

Zawsze byłem tego zdania, że najlepsze zabezpieczenie to wymyślone przez siebie, jakiś wyłącznik, którego historię znam tylko ja (kuszące, choć trochę drastyczne są mechaniczne sposoby zabezpieczeń - sidła na pedał sprzęgła, deska naszpikowana wyostrzonymi gwoździami pod pokrowce na siedzeniu - autentyczne przykłady)

Co do diody, to możliwe że jest gdzieś wtyczka gdzie można się podłączyć przy instalowaniu alarmu, żeby nie dziurawić deski swoją diodą.

>PrzemA

>Nie rob mu tego - nie zakladaj gazu "gaz psuje silnik"

>bo:

>1. mialem juz auto na gaz i wiem czym to pachnie...

>2. silnik 1,6 przy normalnej jezdzie nie pali z now tak duzo - co poza tym mnie bardzo zdziwilo w trakcie eksploatacji

>3. trzeba naprawde sporo jezdzic zeby sie to zwrocilo (montaz, dodatkowe przeglady instalacji, drozsze przeglady rej., czestsze >wymiany swiec i przwodow i dodatkowe klopoty z serwisowaniem w razie jakiegos problemu bo gazownik mowi ze to nie wina instalacji a mechanik od benzyny twierdzi ze to wina gazu i tak w kolko )

>4. inni tez tak twierdza...

>5. inni niz inni maja zdanie odmienne, ktore szanuje

Miałem już dwa samochody na gaz: Pony 1,3 z instalacją gaźnikową i Uno 1,4. Jeśli chodzi o Pony to jeździłem nim dość krótko tylko około 15 kkm i sprzedałem ze względu na jakość zawieszenia, które przebijało nawet Fiata Uno. Instalacja gazowa spisywała się bardzo dobrze.

Jeśli chodzi o Uno to zainstalowałem gaz przy przebiegu ok. 110 kkm. W ciągu 2,5 lat przejechałem na gazie ponad 60 kkm. W czasie całej eksploatacji zero problemów. Jedyną awarią, jeśli chodzi o silnik było padnięcie pompki paliwa (naszczęście mogłem jechać na gazie). Wiem, że gdyby nie gaz mogła by wytrzymać trochę dłużej, ale trudno. Robiąc średnio ok. 25 kkm na rok, naprawdę opłaca się założyć gaz.

>2. silnik 1,6 przy normalnej jezdzie nie pali z now tak duzo - co poza tym mnie bardzo zdziwilo w trakcie eksploatacji

To znaczy ile, w cyklu mieszanym (pół na pół miasto)?

Inni niz inni maja zdanie odmienne, ktore szanuje

Pozdr.

Napisano

> To znaczy ile, w cyklu mieszanym (pół na pół miasto)?

to zalezy ile stoisz w korkach bo trudno porownywac Sosnowiec z Krakowem jesli chodzi o jazde po miescie poza tym ja nigdy nie robie samego miasta.

Z moich obserwacji to tryb mieszany wychodzi w granicach 7,5 l/ 100km - raczej spokojna jazda - z szalenstw juz wyroslem yikes.gif

W trasie jak jechalem nad moze w 2 os. zaladowany z rowerami to srednio wyszlo ok. 6,5-6,7l /100 - jazda bez szalenstw ale tez nie do konca przepisowo devil.gif

Jak zapewne zaraz ktos dopisze - wszystko zalezy od techniki jazdy i danego egzemplarza.

Przykład z wczoraj:

w piatek wieczorem wlalem do pelna bestie. jezdzilem spokojnie 50% na 50% trasa / miasto, w niedziele podjechalem zatankowac znow do pelna. A oto wynik ktory samego mnie zaskoczyl:

- przejechane 243 km

- zuzyte paliwo niespełna 16 l

- srednia zuzycia 6,5 l/100 km faint.gif

Napisano
  • Autor

A wracając do centralnego zamka, którym się pochwaliłem, to tak naprawdę ten pilot nie działa. Kluczykiem zamyka wszystko ok. Człowiek, od którego kupiłem (handlarz, choć znajomy i mam do niego pewne zaufanie - tak duże jak można mieć do handlarza), twierdził że wymienił baterie i nic nie dało. Dopiero po pożyczeniu od kogoś przekaźnika (żółta kostka z kabelkiem) zamek zadziałał. Teraz pytanie czy to prawda? Da się to jakoś sprawdzić? Ile taki przekaźnik może kosztować?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.