Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepustnica-pocenie sie-rozwiazanie-ale czy dobre?

Featured Replies

Napisano

witam od niedawna zauważyłem że pod przepustnicą ta plastikową wychodzi mi olej(w niewielkich ilościach no ale jest).bardzo mnie to wkurza bo u mnie musi wszystko grać i pojechałem z tym do mechanika.co mi poradził:powiedział ze zdejmie to,wyczyści dokładnie i założy takie druciane szczotki(takie jak do mycia butelek tylko ze oczywiście mniejsze) i nic juz nie bedzie sie pocic bo te szczotki ponoc zatrzymaja ten olej.czy to prawda? 277588365-bez%A0tytu%B3u.JPG

Napisano

Za pewne chce ci te druciane zmywaki wsadzić do odmy (rurek idących do czarnej fajki) Niektóre Opelki mają takie filterki w standardzie.

Napisano
  • Autor

> Za pewne chce ci te druciane zmywaki wsadzić do odmy (rurek idących

> do czarnej fajki) Niektóre Opelki mają takie filterki w

> standardzie.

dokladnie tak jak piszesz-do odmy, ale czy to dobry pomysł?

Napisano

> witam od niedawna zauważyłem że pod przepustnicą ta plastikową

> wychodzi mi olej(w niewielkich ilościach no ale jest).bardzo

> mnie to wkurza bo u mnie musi wszystko grać i pojechałem z tym

> do mechanika.co mi poradził:powiedział ze zdejmie to,wyczyści

> dokładnie i założy takie druciane szczotki(takie jak do mycia

> butelek tylko ze oczywiście mniejsze) i nic juz nie bedzie sie

> pocic bo te szczotki ponoc zatrzymaja ten olej.czy to prawda?

szczotki takie są nie drogie , jak ci sie kiedyś oblepia i zasyfią (olej w zime getnieje - parafina sie wytraca) to całkiem rurke zatka -do czasu nagrzania silnika. Odma - ta rurka jest po to aby tam leciały opary oleju i wyruwnywała cisnienia w poszczególnych czesciach silnika (nad miską olejową i np. nad klawiaturą zaworów) dodatkowo ma smarować przepustnice i tp. Jeśli oleju leci zbyt dużo to przyczyna może być inna. lekkie zuzycie silnika(np.uszczelniaczy) , lub za duza ilosć oleju w misce, albo ten typ tak ma. W moim Polonezie nic nie dawało wsadzanie i wyciaganie druciaka. A w ogóle to ten druciak tak naprawde to ma za zadanie wytłumiać dźwieki i siłę wystrzałów przy złym zapłonie. Tak jakoś pamiętam bo kiedyś coś czytałem - może ktoś wie lepiej.

Napisano

Dodam -

A jak masz LPG i odma jest za mixerem gazu to: lepiej zaciaga opary z odmy bo mixer przeweża rure zssącą i w efekcie tam jest wieksze podcisnienie niż normalnie bez LPG.

Napisano

Olej ma smarować przepustnicę? hmm.gif raczej przeszkadza w tym benzynie.

Olej który wypływa z łożysk głównych wału korbowego rozbryzgowo smaruje gładzie cylindrów i sworznie tłokowe. Przy okazji bryzga gdzie popadnie. Od ruchów tłoków w skrzyni korbowej następują szybkie zmiany ciśnienia. Żeby nie wydmuchało uszczelniaczy stosuje się odmy. Powietrze które się w nich porusza porywa ze sobą kropelki oleju. Dlatego olej widać na obudowie przepustnicy. Do tego dochodzi wilgotne powietrze i mamy emulsję olejowo-wodną zwaną potocznie majonezem smile.gif.

Siateczki które instaluje się w odmie mają na celu adsorbowanie kropelek oleju. Olej następnie spływa spowrotem do skrzyni korbowej. Przynajmniej takie jest założenie, bo część oleju jest podrywana ze ścianek odmy.

Napisano

> co mi poradził:powiedział ze zdejmie to,wyczyści

> dokładnie i założy takie druciane szczotki(takie jak do mycia

> butelek tylko ze oczywiście mniejsze) i nic juz nie bedzie sie

> pocic bo te szczotki ponoc zatrzymaja ten olej.czy to prawda?

Potwierdzem ten sposób ok.gif. U mnie było to samo. Kupiłem w dawnym POLMOZBYCIE taką drucianą szczotkę (od 126p) i po usunięciu z odmy "majonezu" umieściłem to ustrojstwo w połowie długości rury. Od tamtego czasu spokój z syfiastym monowtryskiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.