Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co się mogło stać z silnikiem?

Featured Replies

Napisano

Wymienialiśmy dzisiaj z ojcem uszczelkę na misie (uszczelka + silikon) i tyle. Robota poszła sprawnie spuściliśmy olej ładnie wszystko wyczyściliśmy nastepnie olej do silnika i wszystko gra aha jeszcze trzeba było odkręcić rure od kolektora bo miska nie chciała wyjść i wymieniliśmy odrazu taki pierścień przy łączeniu rury z kolektorem. Wszystko poszło gładko i pojechaliśmy spowrotem do domu (z garażu) no i... zaczeło się yikes.gif

Najpierw na skrzyżowaniu zgasł mi silnik po wciśnieciu sprzęgłą co nigdy wcześniej się nie zdażyło! no ale to nic jade dalej, na zakręcie zaczęła żarzyć się kontrolka oleju wrrr.gif ale zgasła po chwili, jade dalej a tu zaczęła świecić cały czas! angryfire.gif zgasiłem autko patrze czy olej nie cieknie gdzieś ale suchutko, patrze na stan oleju i jest OK ponad połowa. Dojechaliśmy spowrotem do garażu i nagle zaczęlo coś nieżle stukać w silniku, ledwo chodził, trząsł się! kurna nie wiem o co chodzi kontrolka cały czas świeci, olej jest nie wycieka, stuka porządnie wraz ze wzrostem obrotów intensywniej beksa.gif Co to może być? zawór, wałek, panewki niewiem.gif dlaczego świeci się kontrolka oleju? może pompa? nie wiem ale pewnie silnik do remontu...

W poniedziałek mechanior będzie badał Asterke ale jestem złej myśli. Zobaczymy.

Napisano

Przychodzi mi do głowy kawałek silikonu oderwał się i zatkał sitko, albo jakiś kanał. Stukanie to już inna sprawa. Tego by trzeba posłuchać. Może panewka, a może kompensator w głowicy niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Przychodzi mi do głowy kawałek silikonu oderwał się i zatkał sitko,

> albo jakiś kanał.

Też mi to na myśl przyszło confused.gif

> Stukanie to już inna sprawa. Tego by trzeba

> posłuchać. Może panewka, a może kompensator w głowicy

Znajmomy sąsiad w garażu też obstawił na kompensator ale czemu tak nagle po wymianie uszczelki na misie?

Napisano

Wg mnie kawałek silikonu zatkał otworek oleju do kompensatora (jeśli to on tak stuka).

Napisano
  • Autor

> Wg mnie kawałek silikonu zatkał otworek oleju do kompensatora (jeśli

> to on tak stuka).

Jeśli tak to co trzeba zrobić teraz i jakie koszty mogą być?

Ale czy od tego może się świecić kontrolka oleju?

Napisano

Sprawdzić ciśnienie oleju manometrem.

Zdjąć pokrywę zaworów i sprawdzić, czy nie ma luzów.

Zdjąć miskę olejową i sprawdzić, czy na dnie nie ma kawałków silikonu i czy smok pompy oleju jest dobrze zamontowany i drożny.

W ostateczności rozebrać silnik i przepłukać wszystkie kanały olejowe (ale to absolutna ostateczność).

Napisano

> Przychodzi mi do głowy kawałek silikonu oderwał się i zatkał sitko,

> albo jakiś kanał. Stukanie to już inna sprawa. Tego by trzeba

> posłuchać. Może panewka, a może kompensator w głowicy

Troch OT, apropos silikonu:

smarować tą uszczele miski silikonem wysokotemperaturowaym ? jak tak to z jednej czy z dwóch stron ? i jaki silikon kupić ? Może być taki "kaflarski" z OBI do pieców grzewczych (jest napisane że również do metalu i gumy), czy jakiś specjalistyczny ?

Napisano

Wysokotemperaturowy najlepszy, byle cienko.

Smarujemy z obu stron.

Ten kaflarski chyba ma włókno szklane i jakiś grafit. Osobiście bym go nie używał.

Napisano

> Wysokotemperaturowy najlepszy, byle cienko.

> Smarujemy z obu stron.

> Ten kaflarski chyba ma włókno szklane i jakiś grafit. Osobiście bym

> go nie używał.

PO to jest uszczelka zeby nie dawac tam zadnego zasyfionego silikonu.

ja przynajmniej oprocz uczszelki nic bym nie dawal. Ale wasze auta a kazdy uczy sie na bledach grinser006.gif

Napisano

> PO to jest uszczelka zeby nie dawac tam zadnego zasyfionego silikonu.

> ja przynajmniej oprocz uczszelki nic bym nie dawal. Ale wasze auta a

> kazdy uczy sie na bledach

Z 20 kkm temu mechanik wymieniał mi uszczele właśnie bez silikony na oryginalna uszczelke i ciekło już po 5 kkm (przynajmniej wtedy zauważyłem)

Napisano

> Z 20 kkm temu mechanik wymieniał mi uszczele właśnie bez silikony na

> oryginalna uszczelke i ciekło już po 5 kkm (przynajmniej wtedy

> zauważyłem)

No to zwalil sprawe.

A dajac sylikon mozesz doprowadzic do tego jak u kolegi wyzej. Z dwojga zlego wole miec ponowny wyciek niz przytkany kanal olejowy i brak cisnienia w ukladzie.

Napisano

Niestety w tych silnikach założenie bez silikonu i pozbycie się w ten sposób wycieków graniczy z cudem nawet po super wyczyszczeniu zarówno miski jak i bloku. Niestety koniecznością jest posmarowanie silikonem (wiem coś o tym bo za pierwszym razem dałem cienko silikonu i od razu puściło). Na co zwróciłbym uwage przy wymianie uszczelki na silikonie to to żeby nie odpalać od razu silnika. Niech sobie postoi nawet do następnego dnia to wtedy będziemy mieli pewność że silikon zastygł i nawet przy wyciśnięcu do środka nie poodrywa się i narobi szkód.

Napisano
  • Autor

> Na co zwróciłbym uwage

> przy wymianie uszczelki na silikonie to to żeby nie odpalać od

> razu silnika. Niech sobie postoi nawet do następnego dnia to

> wtedy będziemy mieli pewność że silikon zastygł i nawet przy

> wyciśnięcu do środka nie poodrywa się i narobi szkód.

Szczerze mówiąc obawiałem się właśnie tego że silikon może się jakoś dostać do miski po ściśnięciu uszczelki ale jakoś tak troszkę olałem to i stało się co się stało choć w sumie jeszcze nie wiem czy to wina zassanego silikonu jutro mam nadzieje wszystko się wyjaśni.

Nie wiem co powie mechanik ale jeśli trzeba będzie rozbierać silnik to wymieni odrazu pierścienie i nie wiem co jeszcze byle zrobić wszystko naraz i mieć spokój.

Najbardziej boli to, że z kasą cienko i chyba trzeba będzie sprzedać radyjko i głośniki oslabiony.gif naszczęście od poniedziałku nie musze autkiem do pracy jeździć więc Astra wiedziała kiedy ma paść spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.