Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG-100 regulacja!! Zobaczcie fotki czy jest OK.

Featured Replies

Napisano

Witam, dzisiaj zabrałem się do pierwszej regulacji mojego STAG-100. Po podłączeniu od razu zobaczyłem że TPS praktycznie nie reaguje przy zmianie obrotów, okazało się że gazownicy wpieli się nie w ten kabelek co potrzeba, znalazłem ten co napięcie wzrasta na nim od 0-5V i ruszyło, ale jest problem, jeżeli załącze regulację od obrotów to przy większych obrotach wyskakuje "błąd sondy lambda" lub stoi na ubogiej mieszance, jeżeli wyłącze regulację od obrotów to wszystko wraca do normy. Proszę popatrzcie na fotki i powiedźcie co jeszcze można zmienić bo pali jak smok, nawet 12-13 litrów w mieście a silnik to 1,4 12V, Fiat Bravo.

Tutaj 900obr

900obrdc0.jpg

2000obr

2000obrdc9.jpg

3000obr

3000obrjs4.jpg

Tak wygląda jak załącze regulację od obrotów, sonda staje albo wyskakuje błąd sondy.

wyregodobjf1.jpg

I tutaj jeszcze proszę o sprawdzenie ustawień w tych tabelkach po prawej stronie fotek

par1cn5.jpg

par2fq0.jpg

par3oo0.jpg

Poradźcie co można zmienić i co jest jeszcze nie tak, dzięki.

Napisano
  • Autor
No Panowie nikt się na tym nie zna, doradźcie, poradźcie, oceńcie sami, nie wierzę że nikt nie robił przy Stag-100!!!
Napisano

> No Panowie nikt się na tym nie zna, doradźcie, poradźcie, oceńcie

> sami, nie wierzę że nikt nie robił przy Stag-100!!!

zmień pozycję motoru przy 900 i 3000 obrotów na ok. 80 i powinno zacząć się coś dziać.

Jakiej średnicy masz mikser?

Napisano
  • Autor

> Jakiej średnicy masz mikser?

Ojj tego to ja nie wiem, nigdy tam jeszcze nie zaglądałem, ale jeżeli jest to ważne to jutro zaglądnę, tylko jak go zmierzyć? A co da zwiększenie pozycji motoru? Czy nie będzie jeszcze więcej palił???

Napisano

> zmień pozycję motoru przy 900 i 3000 obrotów na ok. 80 i powinno

> zacząć się coś dziać.

> Jakiej średnicy masz mikser?

A jak zamierzałbyś tego dokonać bez zmiany miksera kryzowania dolotu - w sumie niewiele, ale może być ciężko.

Ilość kroków na 3000 obr przy mieszance stechiometrycznej jest wartością zależną głównie od miksera, parownika, dolotu, a nie od regulacji.

LEPKI: Jak dla mnie jest prawie OK, można minimalnie napięciem membrany sprowadzić obroty na jałowym do wartości kroków na 3000 obrotach.

Pozycje wyjściowe należy dać takie, jakie są stany krokowca w czasie pracy, żeby jak najmniej chodził.

Zrób jeszcze w trasie pomiar, czy kroki przy średnich mocach też są w tych samych okolicach.

Napisano
  • Autor

> można minimalnie napięciem

> membrany sprowadzić obroty na jałowym do wartości kroków na 3000

> obrotach.

i tutaj jestem zielony, gdzie się to reguluje???

> Zrób jeszcze w trasie pomiar, czy kroki przy średnich mocach też są w

> tych samych okolicach.

Narazie nie mam takiej możliwości, tylko komputer stacjonarny.

Napisano

> LEPKI: Jak dla mnie jest prawie OK, można minimalnie napięciem

> membrany sprowadzić obroty na jałowym do wartości kroków na 3000

> obrotach.

jak dla mnie regulacja jest fatalna, krokowy idzie w górę wraz ze wzrostem obrotów, a to oznacza źle dobrany mikser lub rozregulowany parownik. Musi dużo palić bo krokowy adaptuje się dopiero wtedy gdy lpg się spali, co przy zmiennych obciążeniach oznacza że gaz dawkowany jest nieodpowiednio.

Lepki: w jakim celu chcesz mieć regulację w zależności od obrotów?

Napisano

> jak dla mnie regulacja jest fatalna, krokowy idzie w górę wraz ze

> wzrostem obrotów, a to oznacza źle dobrany mikser lub

> rozregulowany parownik. Musi dużo palić bo krokowy adaptuje się

> dopiero wtedy gdy lpg się spali, co przy zmiennych obciążeniach

> oznacza że gaz dawkowany jest nieodpowiednio.

> Lepki: w jakim celu chcesz mieć regulację w zależności od obrotów?

Przecież to 4-5 kroków w górę. To prawie w miejscu stoi.

Napisano

> Przecież to 4-5 kroków w górę. To prawie w miejscu stoi.

foto1 - 900 obr. - 63 kroki

foto2 - 2100 obr. - 68 kroków

foto3 - 2900 obr. - 73 kroki

a co przy 4000 obr.?

to może jedynie prawie dobrze chodzić, a jak wiemy prawie robi wielką różnicę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Lepki: w jakim celu chcesz mieć regulację w zależności od obrotów?

Nie mówię że tak chcę mieć tylko pytam, jest taka opcja to ją na próbę załączyłem a tu zonk i ją wyłączyłem, co mogę jeszcze zmienić aby było lepiej, mam zmierzyć mikser, jaki ma być dla 1,4??? Jaki parownik ma być aby było w końcu OK??? confused.gif

Napisano

> Nie mówię że tak chcę mieć tylko pytam, jest taka opcja to ją na

> próbę załączyłem a tu zonk i ją wyłączyłem, co mogę jeszcze

> zmienić aby było lepiej, mam zmierzyć mikser, jaki ma być dla

> 1,4??? Jaki parownik ma być aby było w końcu OK???

Parownik jest ok. tylko trzeba go wyregulować. Mikser powinien mieć 38mm + plastikowa oryginalna pokładka między mikserem a górną częścią korpusu wtryskiwacza. Na mniejszym mikserze też powinno chodzić ok, tylko na wysokich obrotach będzie go mulić.

Po wyregulowaniu parownika dostroisz sobie elektronikę i będzie ok.

Regulację od obrotów zostaw na razie w spokoju, ona umożliwia prawdopodobnie wzbogacanie mieszanki w miarę wzrostu obrotów w razie gdyby parownik nie dawał rady.

Napisano
  • Autor

> Parownik jest ok. tylko trzeba go wyregulować.

Tylko jak, podajcie jakieś szczegóły jak się za to zabrać i jaki ma być efekt końcowy.

Napisano

> Tylko jak, podajcie jakieś szczegóły jak się za to zabrać i jaki ma

> być efekt końcowy.

z tym to trochę gorzej. Przeszukaj forum było chyba o tym. Generalnie chodzi o to, aby zablokować krokowy na danej pozycji i dostroić parownik tak, aby zarówno przy niskich jak i wysokich obrotach mieszanka była taka żeby sonda mniej więcej oscylowała (tak jakbyś miał instalkę na śrubie). Potem dostajasz skład mieszanki na wolnych i "puszczasz" elektronikę aby korygowała (a nie ustalała jak masz teraz) skład mieszanki.

A najlepiej nie kombinuj i jedź do jakiekoś dobrego gazownika bo znowu ci głowica poleci palacz.gif

Napisano
  • Autor

> A najlepiej nie kombinuj i jedź do jakiekoś dobrego gazownika bo

> znowu ci głowica poleci

Widzę że jesteś w temacie i wiesz co się dzieje z moją padaką, dzisiaj odesłałem mój komputer gazowy do producenta w celu wgrania najnowszej wersji oprogramowania, zobaczymy czy coś to zmieni, a co do zaufanych gazowników to nie znam takich w okolicy dlatego postanowiłem sam to poustawiać i nie wtapiać kolejnych pieniędzy w bezsensowną regulację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.