Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja zamiast wspomagania?

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy jest mozliwosc przerobienia pompki ze wspomagania na klimatyzacje? Bo mam male domysly ze poprzedni wlasciciel zrezygnowal ze wspomagania na klime. Na fakturze VAT widnieje ze autko powinno miec wspomaganie, w rzeczywistosci brak wspomagania. Czy to jest mozliwe? Jak tak to mozecie polecic jakis warsztacik ktory by to spowrotem zamienil? Warszawa

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Czy jest mozliwosc przerobienia pompki ze wspomagania na

> klimatyzacje? Bo mam male domysly ze poprzedni wlasciciel

> zrezygnowal ze wspomagania na klime. Na fakturze VAT widnieje ze

> autko powinno miec wspomaganie, w rzeczywistosci brak

> wspomagania. Czy to jest mozliwe? Jak tak to mozecie polecic

> jakis warsztacik ktory by to spowrotem zamienil? Warszawa

> Pozdrawiam

według mnie to niema takiej możliwosci pompa od wspomagania kręci sie cały czas a od klimy ma sprzęgło, zawór bezpieczeństwa, bo przecież w ekstremalnych warunkach ciśnienie w klimie dochodzi nawet do 30 barów, są specjalne uszczelnienia sprężarki żeby czynnik nieulotnił sie . może gośc zrezygnował ze wspomagania i wybrał klime ?

Napisano
  • Autor

jakby nie bylo zakupil auto ze wspomaganiem, a teraz zamiast niej jest klima tak mi sie wydaje.

Napisano

TO mam rozumiec ze gośc zostawił reszte układu od wspomagania a tylko pompę odłączył hmm.gif raczej nie z prostej przyczyny układ kierowniczy jest inaczej zbudowny "bez" niz ten ze wspomaganiem i gdyby tylko odłączył pompe to chyba nie było by mozliwości pokręcić kiera na postoju - za ciężko by chodziła. No chyba ze zmieniał cały układ kierowniczy to juz prędzej.

Napisano

> klimatyzacje?

Wydaje mi sie ze nie bardzo. Oba urządzenia przepompowują inny czynnik (olej vs. R134a), inne sa ciśnienia i inna zasada smarowania. Najprościej pogadac z facetem od klimy i on powie czy to oryginalny sprzet czy wynalazek.

Napisano

z ciekawosci sie zapytam czy masz zbiorniczek z plynem do wspomagania?

Napisano
  • Autor

> z ciekawosci sie zapytam czy masz zbiorniczek z plynem do

> wspomagania?

a bylby sens zeby taki zbiornik byl jesli nie ma wspomagania ? smile.gif proste ze nie ma wymontowany.

Napisano

> Witam

> klimatyzacje? Bo mam male domysly ze poprzedni wlasciciel

> zrezygnowal ze wspomagania na klime. Na fakturze VAT widnieje ze

> autko powinno miec wspomaganie, w rzeczywistosci brak

> wspomagania. Czy to jest mozliwe? Jak tak to mozecie polecic

> jakis warsztacik ktory by to spowrotem zamienil? Warszawa

Jak mozna zrezygnować ze wspomagania! to najważniejsze wyposarzenie samochodu właściwe to powinien być standard w każdym aucie wymagany przepisami pod rygorem nie dopuszczenia do ruchu po drogach! a klima cóż przydatna jak szyberdach można się z powodzeniem bez niej obyć. W głowie mi się nie mieści jak można zrezygnować ze wspomagania na rzecz klimy jesli wogóle była taka możliwość shocked.gif

Napisano

> Jak mozna zrezygnować ze wspomagania! to najważniejsze wyposarzenie

> samochodu właściwe to powinien być standard w każdym aucie

> wymagany przepisami pod rygorem nie dopuszczenia do ruchu po

> drogach! a klima cóż przydatna jak szyberdach można się z

> powodzeniem bez niej obyć. W głowie mi się nie mieści jak można

> zrezygnować ze wspomagania na rzecz klimy jesli wogóle była taka

> możliwość

jakbyś miał klime a nie miał wspomagania to pewnie bys odwrotnie gadał. Poza tym lekko przesadzasz z tym wymogiem prawnym posiadania wspomagania screwy.gif Bo co, ktoś kto się namorduje na parkingu ma niebezpieczny jakiś samochód ? Na trasie to już nawet nie czuć różnicy. Z drugiej strony to klima może bardziej wpływać na bezpieczenstwo powodując lepszy komfort kierowcy więc i wolniejsze męczenie się.

Ogólnie chyba sobie jaja robisz.

Podpisano : właściciel auta z klimą i bez wspomagagnia biglaugh.gif

screwy.gif

Napisano

> drogach! a klima cóż przydatna jak szyberdach można się z

> powodzeniem bez niej obyć. W głowie mi się nie mieści jak można

> możliwość

szyberdach jest bardziej potrzebny niz kierownica w aucie - takie moje zdanie 275123014-zielony.gif

Napisano

> szyberdach jest bardziej potrzebny niz kierownica w aucie - takie

> moje zdanie

Jak dla mnie dobry jest szyber a lapsza klima (sam ją mam grinser006.gif ) ale to już zależy od gustu. A w takie upalne lato jak w tym roku klima dała pokazać jaka jest przyjemna jazda z ponad 30 stopniowym upale na zewnątrz.

Napisano

> drogach!

Uzasadnij czemóż to tak ma być.......

> a klima cóż przydatna jak szyberdach można się z

> powodzeniem bez niej obyć. W głowie mi się nie mieści jak

> można

> możliwość

Bez wspomagania też można się obejść. W kancie nie mam wspomagania i klimy (i jeżdże), a w Punto mam obydwie te rzeczy i też daje rade. Generalnie to klima i wspomaganie są bardzo ważne, a zbędne są np. elekrtyczne szyby. Długo bym się zastanawiał co zamontować w kancie: czy klime czy wspomaganie - naprawde ciężki wybór.

Napisano

> Uzasadnij czemóż to tak ma być.......

Przejedź się samochodem z miekkim zawieszeniem i bez wspomagania w trase po normalnych ale nie głównych drogach. Cały samochód pływa aby zareagować na zagrożenie na drodzę trzeba wykonać dużo wcześniej, dużo większy ruch kierownicą, a potem czekać z duszą na ramieniu na reakcje samochodu, przy skrętach przy prędkościach na 1 lub 2 biegu wchodzenie w zakręt 90 stopni wymaga siłowania się z kierownicą i pracy obu rąk bo może się okazać że w połowie manewru "zabraknie nam ręki" a klima cóż w tym roku się przydała ale w ubiegłym roku było tych upałów o połowe mniej. Wole mieć komfort, precyzje prowadzenie w każdych warunkach przez cały rok niż używać przez 20-30 dni klimy. Ale to tylko moje zdanie po tym jak zmieniłem auto (z bez) na (z wspomaganiem) a że upały lubie to mi to nie przeszkadza specjalnie, poza tym mam bardzo wyczulony nos więc kilima tylko by mnie zdażniła hehe, że już nie wspomne o większym spalaniu i dodatkowych kosztach serwisowania. Dla mnie klima to dodatek który jest na 3-4 miejscu. 270751858-jezyk.gif

Pozdrawiam Koksy

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.