Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oslona gumowa przy kole ;-( Astra G

Featured Replies

Napisano

pekla mi ta oslona mam pytanie czy potrzebne sa jakies specjalistyczne narzedzia aby wymienic te gume i czy trzeba wyjmowac polos ze skrzyni??

Serdecznie dziekuje za pomoc.

Napisano

w moim przypadku specjalistycznym narzędziem był tylko... ...kanał biglaugh.gif. Nie licząc oczywiście ściągaczy do sworzni. Półosi ze skrzynki oczywiście też nie wyjmowałem.

1. odkręcasz kólko

2. odkręcasz tę duuuużą śrubę mocującą półoś

3. odłączasz końcówkę drążka kierowniczego

4. odłączasz sworzeń wahacza (przy obu sworzniach potrzebny był ściągacz)

5. uważając na przewód hamulcowy zsuwasz całą kolumnę zawieszenia z półosi i przesuwasz ją na bok, aby nie przeszkadzała

6. teraz to co sprawiło mi najwięcej kłopotu: musisz znaleźć zawleczkę blokującą przegób - nie potrafię (picemnie) dokładnie określić jak masz ją odpiąć i gdzie ją znaleźć - w każdym razie jest ona od wewnętrznej strony przegubu na osi.

7. jeżeli uda Ci się ją zlokalizować musisz ją rozchylić i gumowym/drewnianym młotkiem lekiimi lecz zdecydowanymi uderzeniami ściągnąć przegub z półosi

UWAGA !!!! - przy wszystkich tych czynnościach nie możesz wysunąć półosi ze skrzyni biegów !!!! ...cieknący olej czy cuś smile.gif

Jeżeli uda Ci się już to wszystko musisz dokładnie oczyścić zały przegub - ja rozebrałem go na części pierwsze i wykompałem go w benzynce

W komplecie nowych manszet była opaska zaciskowa i nowy smar. Aha - kolejne psecjalistyczne narzędzie - musiałem przerobiś "kombinerki" na "instrument" do zaciśnięcia opaski - możesz oczywiście zacisnąć ją zwykłymi obcęgami - ale uważać musisz żeby jej nie obciąć biglaugh.gif

to chyba tyle. Złożenie całości oczywiście w kolejności przeciwnej.

Jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znać

pozdr.

Napisano

O KUCZE biglaugh.gif ...nie zauważyłem że to Astra G screwy.gif

sorki

Napisano
  • Autor

serdeczne dzieki mam nadzieje, ze nie ma wiekszej roznicy w budowie przegubu w Asterce G ;-)

Dzieki ;-)

Mam jeszcze jedno pytanie ta duza srube na piascie dokrecamy na MAXA czy moze kluczem dynanometrycznym??

Napisano

Wszelkie instrukcje podają moment jakim trzeba dokręcać... ...ale ja pociągnąłem na MAX'a zakrecony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.