Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C18XE kody 38 i 92

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Astry 1.8.

Od początku świecił Check. Po wyświetleniu błędów wykazał: 38 i 92, czyli za wysoki sygnał lambdy i nieprawidłowy sygnał czujnika położenia wałka rozrządu. Sprawdziłem oba i okazało się, że lambda dawała stały sygnał, a czujnik położenia wałka miał przerwę. Wymieniłem oba. Pomogło o tyle, że autko jest zwawsze, zrywniejsze i mniej pali, ale Check zaświeca się dalej i nadal pokazuje te same błędy.

Moje pytanie jest następujące: co to może być? Czy czujnik położenia wałka musi być w jakiś sposób wyregulowany? (JAK?)

Napisano

Odłączałeś aku po wymianie? Jeśli nie to zrób to.

Napisano
  • Autor

> Odłączałeś aku po wymianie? Jeśli nie to zrób to.

Odłączyłem. Podczas wymiany był wyłączony. W sumie prawie godzinę. Powinny się skasować.

Objaw jest następujący: po odpaleniu Check gaśnie, ale po kilku kilometrach, czy na ciepłym, czy na zimnym, znowu się zapala.

Napisano

Odłącz aku na moment, później odpal silnik i niech chwilę pochodzi, ale tak, żeby check się nie zapalił. Zczytaj kody.

Niekóre modele tych silników mają kasowanie kodów tylko techem.

Robiłeś pomiary elementów po wymianie?

Napisano
  • Autor

> Robiłeś pomiary elementów po wymianie?

Tak, robiłem. Lambda wydaje się pracować normalnie (0,2-4V). Czujnik położenia wałka rozrządu podaje na wyjściu sygnał 124kHz modulowany, więc wydaje mi się, że pracuje poprawnie.

Pytanie jest takie: czy nie trzeba tego czujnika jakoś ustawić, by współgrał z czujnikiem na wale korbowym? No i czy nieprawidłowa praca czujników obrotów mają wpływ na pracę lambdy?

Napisano

Oscyluje do 4 woltów? yikes.gif

Podnieś obroty na 1500 i tak trzymaj przez minutę. W tym czasie mierz.

Czujnika - z tego co wiem - nie trzeba ustawiać. Jego wskazania nie powinny mieć wpływu na lambdę.

Napisano
  • Autor

Odczytałem kod zanim zapalił się CE. Podał tylko 38. Zobaczymy co będzie, jak się zapali.

Co do pomiaru na 1500 obrotów, to sprawdzę jutro.

Najdziwniejsze jest to, że po wymianie czujników pojawiają się te same błędy, pomimo tego, że stare czujniki były uwalone (lambda dawała stały sygnał, a czujnik wałka ma przerwę na pierwotnym uzwojeniu - stąd też brak sygnału na wyjściu). A po wymianie wydają się zachowywać poprawnie...

Aha - jedno mi się przypomniało. Zaraz po zakupie wyświetlał kod 13 (brak sygnału sondy) zamiast 38. Poruszałem wtyczką (przy wyłączonym zapłonie oczywiście) i zamiast 13 pojawił się 38. I tak już mu zostało...

Napisano

Witam. Może mi ktoś wytłumaczy jak tą sonde sprawdzić ,są kable koloru , czerwony , czarny , żółty i biały, ale co jak podłączyć niewiem . Prosze o pomoc . Pozdrawiam.

Napisano

Te kolory które podałeś wychodzą z sondy?

Jakie są po przejściu przez wtyczkę sonda-instalacja?

Napisano
  • Autor

> Witam. Może mi ktoś wytłumaczy jak tą sonde sprawdzić ,są kable

> koloru , czerwony , czarny , żółty i biały, ale co jak podłączyć

> niewiem . Prosze o pomoc . Pozdrawiam.

http://www.lambdasensor.com/main/mcolours1.htm

podgrzewanie to pojedyńcze ohmy, pomiarowe kilka kiloohmów do megaohmów, w zależności od ilości tlenu. Najlepiej te sondy sprawdzić podczas pracy. Zasilanie jest +5V, a na wyjściu powinno być od 0 do 5V (mierząc do masy). Zakres prawidłowy to 0,2 do 3,8-4V

Napisano

Witam ja też dziś wymieniłem ten czujnik ale niestety jak było tak jest kod 92 , odcinanie zapłonu przy 4500obr, spadek mocy itd, no chyba że trzeba go skasować techem i dopiero sprawa wroci do normy, lub niewiem ten czujnik jakos sie ustawia , bo wsadziłem go tak jak idzie. poradzcie cos bu już załamuje ręce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.