Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko o przełącznik świateł

Featured Replies

Napisano

Witam sąsiedni kącik 20.GIF

Mam pytanko a raczej dwa: czy w astrze I (96r.) 1.6 8V na desce rozdzielczej jest kontrolka od włączonych świateł? pytam bo u ojca nic się nie świeci.

2: Czy da się samemu naprawić ten przełącznik od świateł tak, by przy otwartych drzwiach piszczało że zostawiono włączone światła? czasem piszczy a czasem cisza, ewentualnie ile takie cudo kosztuje i gdzie to kupić. Dzięki z góry za odpowiedzi.

Napisano

> Witam sąsiedni kącik

> Mam pytanko a raczej dwa: czy w astrze I (96r.) 1.6 8V na desce

> rozdzielczej jest kontrolka od włączonych świateł? pytam bo u

> ojca nic się nie świeci.

nie ma takowej

> 2: Czy da się samemu naprawić ten przełącznik od świateł tak, by przy

> otwartych drzwiach piszczało że zostawiono włączone światła?

> czasem piszczy a czasem cisza, ewentualnie ile takie cudo

> kosztuje i gdzie to kupić. Dzięki z góry za odpowiedzi.

brzęczyk jest tam gdzie bezpieczniki i prawodpodobnie to on szwankuje , nie włącznik świateł

Napisano
  • Autor

> brzęczyk jest tam gdzie bezpieczniki i prawodpodobnie to on szwankuje

> , nie włącznik świateł

ok, a co może z nim być nie tak? kabelki nie stykają? Możesz go jakoś opisać, jak wygląda?

Napisano

> ok, a co może z nim być nie tak? kabelki nie stykają? Możesz go jakoś

> opisać, jak wygląda?

ma chyba czarny kolor , jest 3-ci od lewej w dolnym rzędzie przekaźników . Co w nim nie jest tak - nie wiem hmm.gif

Napisano

> ok, a co może z nim być nie tak? kabelki nie stykają? Możesz go jakoś

> opisać, jak wygląda?

Najczęsciej - czrna kostka nad bezp. przy lewym kolanie - jak przekaźnik. Wyjmij i przeczyść papierem końcówki - może zaśniedziały Do tej pracy musisz pokazać szcunek autku - ukleknij przy otwartych lewych drzwiach. Najlepiej wyjmij wszystkie czarne kostki - tylko patrz gdzie i jak były włożone - choć inaczej nie pasują i wszystkie przeczyść

Napisano
  • Autor

Dziękuję w imieniu ojca (i swoim) waytogo.gif To właśnie dzięki takim forum i ludziom którzy są na nich można zaoszczędzić sporo kasy bo zawsze ktoś coś doradzi. Ojciec chciał już jechać do ASO i kupić ten przełącznik od świateł który podobno kosztuje 50zł i pewnie nic by to nie dało sick.gif . DZIĘKI SERDECZNE! bow.gif Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Dziękuję w imieniu ojca (i swoim) To właśnie dzięki takim forum i

> ludziom którzy są na nich można zaoszczędzić sporo kasy bo

> zawsze ktoś coś doradzi. Ojciec chciał już jechać do ASO i kupić

> ten przełącznik od świateł który podobno kosztuje 50zł i pewnie

> nic by to nie dało . DZIĘKI SERDECZNE! Pozdrawiam.

...A kontrolki -że wlączone swiatła zdaje sie że w OPLU nie ma - jak wlączone swiatła to swieci się np. licznik. Ja zrobiłem dodatkową kontrolkę właczonych świateł mijania - jak Cię interesuje to chetnie pomogę. Dziekuje za poprzednią odpowiedź na priv. banana-wave.gifsmile.gif

Napisano

Ja zrobiłem kontrolkę od świateł w liczniku (było coś takiego).

Fotka w załączniku.

post-68410-14352475049924_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

Podoba mi sie Twoje wykonanie. Ja mam podobnie - tylko, że do wersji podstawowej (x1,4nz) wstawiłem do licznika 21! kontrolek. (np świeci jak hamuje,pracuje dmuchawa, grzeje szyba, lusterka.....) Mam chyba joba na tym punkcie. Najgorszy problem to znalezienie odpowiednich "szkielek"- duzo było w liczniku od OMEGI) Teraz poszukuję symbolu wiatraczka- bo ten wstawiony mi się nie podoba....Może masz coś takiego na zbyciu.....albo gdzie dostać. Całych liczników nie bedę kupował. Dobrze by mieć chody na szrocie - dla nich stłuczony licznik to śmieci - a dla mnie skarb.....ale tylko opel - bo na innych jest namalowane na wierzchu, a ma byc jak oryginał... pub2.gif

Napisano

> Podoba mi sie Twoje wykonanie. Ja mam podobnie - tylko, że do wersji

> podstawowej (x1,4nz) wstawiłem do licznika 21! kontrolek. (np

> świeci jak hamuje,pracuje dmuchawa, grzeje szyba, lusterka.....)

> Mam chyba joba na tym punkcie. Najgorszy problem to

> znalezienie odpowiednich "szkielek"- duzo było w liczniku od

> OMEGI) Teraz poszukuję symbolu wiatraczka- bo ten wstawiony mi

> się nie podoba....Może masz coś takiego na zbyciu.....albo gdzie

> dostać. Całych liczników nie bedę kupował. Dobrze by mieć chody

> na szrocie - dla nich stłuczony licznik to śmieci - a dla mnie

> skarb.....ale tylko opel - bo na innych jest namalowane na

> wierzchu, a ma byc jak oryginał...

witaj, bardzo ciekawe rozwiazanie. mozesz zrobic jakis opis co za dodatkowe kontrolki wrzuciles i moze jakies schematy porady itp?

albo moze np manual na WoA ?

Napisano

> ...A kontrolki -że wlączone swiatła zdaje sie że w OPLU nie ma - jak

> wlączone swiatła to swieci się np. licznik. Ja zrobiłem

> dodatkową kontrolkę właczonych świateł mijania - jak Cię

> interesuje to chetnie pomogę. Dziekuje za poprzednią odpowiedź

> na priv.

Witam

Ja mam podobny problem, tylko ze w ASTRZE G, tzn. tez mi brakuje ten kontrolki od świateł mijania i bardzo bym prosił o jakieś instrukcje "co i jak" zrobić aby w prosty sposób takową kontrolkę sobie zmajstrować samemu. Może jakieś foto, albo dokładny opis, które kable i gdzie podpiąć.

Będę bardzio wdzięczny za pomoc.

Napisano

Kumpel zrobi zdjecie i opiszę - ale cierpliwości - troche potrwa..... 270751858-jezyk.gif

Napisano

Temat dla chcacych dolożyć pare kontrolek - licznik bez obrotomierza (x14nz) Zacznę od najtrudniejszej przeróbki dobrej na zimowe wieczory. W moim liczniku swieci 21! kontrolek dlatego odpowiadam 5 osobom. Może ktoś powie po co niektóre, ale mam taki kaprys i czas.... Są to od lewej (góra) 1) Poziom płynu spryskiw. 2) wolne 3) Praca wentylatora chłodnicy 4) Brak świateł mijania 5) dmuchawa - wneytrze 6) rezerwa paliwa 7) migacze 8) olej - cisnienie 9) ładowanie akum. 10) długie 11) hak przyczepy 12) postojowe 13)wcisnięty pedał sprzęgla 14) swiatlo cofania 15) pasy kierowcy 16) mgielne tyl 17) praca silnika 18) reczny + poziom plynu 19)komputer 20) wolne 21) włączone światla mijania (pod kontrolką pozycyjnych) 22) ogrzewane lusterka 23) szyba tył.

W liczniku jest duzo pustych przegródek na kontrolki (lub żaróweczki bez oprawek z długimi nózkami) Jak robiłem- wyjasnię na przykładzie świateł mijania, bo o to najwiecej pytań. Trzeba wymontować licznik, W liczniku jest jedna wtyczka 16-b(Duża Wtyczka) (ma wolne miejsca) i dodałem druga wtyczkę 12-b (Mała Wtyczka) ( ze szrotu) poprzez które poprowadziłem kabelki (liczniki z obrotomierzem chyba mją dwie wtyczki - zadanie ulatwione). Dla świateł mijania od przeł. długie/mijania - żółty do licznika-kontrolka mijania - prądowy, a (-) jest zawsze na (DW) na ścieżce nr 4, a (+) jest zawsze na nr 9 (DW). Pozycyjne od przełacznika świateł (szaro-czarny) poprzez wtyckę do żar. a drugi biegun do DW-4. Na liczniku wykorzystałem istniejące ścieżki lub prowadziłem jeden biegun "na skróty" od żarówki do wtyczki.. Mniej wiecej w ten sposób uaktywniłem wiele kontrolek. W moim liczniku były niepotrzebne miejsca, ktore wykorzystałem (np. Swiece żarowe,automat. skrzynia, ABS....) Nic nie jest na stałe i licznik mozna wyjąc w każdej chwili (bez odkrecania linki przy skrzyni). Uwaga na BIEGUNOWOŚĆ. Niektóre funkcje trzeba prowadzić (-) Fotki na razie nie mam , ale będę wyciagał licznik bo nie świeci kontrolka tylnej szyby - a nie mam przekaźnika czasowego (Moze ktoś mnie nim tanio poratuje?) i zapomina się o właczonej szybie (a jest prądożerna). NAJWIĘKSZY klopot to dorwać odpowiednie wzory szkiełek do lampek kontrolnych.Trzeba szukać potłuczonych liczników (Fajny od omegi 2,4) i z nich brać szkiełka- wycinając niepotrzebne i wklejając potrzebne. Ucinać nożyczkami pod kątem, aby nie było widać jasnej krawedzi - najlepiej najpierw popróbować....bo potem przy stykach szkiełek przeswituje od innych lampek. Przyklejamy to do osłony licznika - nie za mocno - super-glu na czubku igły po dwóch naroznikach. NIENAPaprać KLEJEM BO BĘDZIE WIDAĆ Ponoć mozna sobie wydrukować ( jakby ktoś to potrafił to super - piszę sie pierwszy na wydruk w jednej całości w cenie ok 20 zl). Można tez z innych liczników, ale nie od wszystkich typów są przydatne ( np od francuzów, vw nie nadają sie, bo nadruk jest widoczny bez podświetlenia) a ma wgladac jak z fabryki. RADZĘ przed zaczeciem rozrysowac sobie układ, bo można wykorzystać wiele istniejacych scieżek - TO JEST NAJBARDZIEJ CZASOCHŁONNE. Estetyczniej wychodzi wklejanie szkiełek parami - jak zdejmiesz osłone licznika to zakumasz. Uwaga też z lutowaniem. Folia drukow LATWO SIĘ TOPI i mozna trochę szkód sobie narobić! POSZUKUJĘ (może ktos pomoże) szkiełka - symbolu wiatraczka - taki jaki jest przy przełaczniku predkości - mozna wyciac nożyczkami..Trzeba dużo cierpliwości - ale zadowolenie. 893goodvibes.gif

Wersja uproszczopna dla świateł mijania - od przełacznika świateł (+)żółto- biały do diody i od diody (-) do masy. Wiercimy np. w osłonce (w b.widocznym miejscu - aby nie zasłaniała kierownica) licznika otw.5 mm i tam lekko na klej wkładamy diodę.. UWAGA - DIODY bywają plastikowe i mozna ją zabrudzic klejem - trwale. W nocy może trochę przeszkadzać i będzie świecić tez na lugich (mozna bez długich) Lepiej zrobić kontrolkę o braku świateł (ok 15 zl przekaźnik + dioda - 100 zl za mandat). Liczę na pomoc w moich poszukiwaniach. Powodzenia! Chętnie się dowiem, jak komu co wyszło i odpowiem na ew. pyt. grinser006.gif

Napisano

Ja myślałem o takiej opcji:

Bierzemy kawałek pleksi lub szkła i malujemy na ciemny kolor w jakim ma być docelowo kontrolka. Następnie na kalce technicznej drukujemy symbol kontrolki w negatywie i przyklejamy od strony żarówki. Między klakę a żarówkę dokładamy ewentualnie jeszcze jedną "warstwę" pleksi. W ten sposób możemy sobie dołożyć dowolny symbol. Nie wiem tylko jak to jest wykonalne i jaki będzie docelowy efekt. Jak kolega wspomniał temat w ogóle jest na zimowe wieczory i na razie to zostawiam. Jeśli jednak ktoś skorzysta z mojego pomysłu lub widzi w nim jakieś przeszkody to proszę o przemyślenia. Ja jeszcze deski nie rozbierałem i nie za bardzo wiem jak to wygląda, więc tak czy inaczej czekam na fotki smile.gif

Pozdrawiam

Tomasz

Napisano

Ciekawy pomysł, ale zewnatrz ma być matowo - czarne a od wewnatrz co przegroda to może być inny kolor (żólty, czerwony, zielony). Ciekawe co by wyszło gdyby zastosować naświetloną kliszę RTG.... clown.gif No i czy pod wpływem ciepła nie bedzie się odklejać, czy klej nie porobi "zacieków"..... - ma wygladać jak z fabryki....

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kiedyś obiecałem umieścić fotki licznika z tyłu i takie jak widać kontrolki świateł mijania i poz - frown.gif ale zdjęcie b.miernej jakości... oslabiony.gif

post-81969-14352475916225_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.