Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycena szkody - pomóżcie ocenic początkujacemu...

Featured Replies

Napisano

Witam,

jezdze juz ponad 15 lat, a dzis pierwszy raz mnie to dotknęło frown.gif. Pani wjechała we mnie na skrzyzowaniu, z podporzadkowanej, bo "nie zauważyłam Pana"... Prawie nowa Almera ma totalnie wgnieciona lampe i rozbity zderzak, moj lanos zas przekiereszowane drzwi tylnie i mocno zdewastowany kawałek tylniego nadkola, czesci miedzy drzwiami a nadkolem.

Jutro mam wycene szkody, powiedzcie prosze na co sie nastawiac, podejrzewam ze to drzwi pewnie beda chcieli wyklepac i zaszpachlowac (farba zdarta ale chyba tylko do białej warstwy) ale co z nadkolem. Przeciez to kupe roboty, nie wiem czy to sie wycina i nowe spawa, czy jak? z zewnatrz to wyglada jak całosc z karoseria... a jest troche zniszczone, jest chyba nawet lekko rozerwana blacha... Jak sie nie dac zrobic rzeczoznawcy i czy to faktycznie jest duzo roboty? Jakies porady, jak nie wyjechac z poczuciem "oszukali mnie"?

Napisano

> Jak sie nie dac zrobic rzeczoznawcy i czy to

> faktycznie jest duzo roboty? Jakies porady, jak nie wyjechac z

> poczuciem "oszukali mnie"?

Naprawa bezgotowkowa w najlepszym i najdrozszym ASO, nawet jak trzeba to dac "na piwo" mistrzowi i blacharzowi w serwisie. Bedzie dobrze. Jakiekolwiek negocjacje z likwidatorem szkody raczej nie maja sensu, on to po prostu wyceni, a warsztat w zaleznosci od potrzeb i tak zweryfikuje biglaugh.gif.

Napisano

najlepiej naprawiac samochód bez gotówkowo serwis sam sobie ściągnie od ubezpieczyciela kasę smile.gif

Napisano

heyah !!! palacz.gif

1. dopilnuj aby likwidator wpisał wszystkie (a nawet więcej grinser006.gif) uszkodzenia, także te których nie widać na pierwszy rzut oka

2. poczekaj na wycenę i zażądaj kosztorysu

3. na podstawie kosztorysu zleć wycenę naprawy jakiemuś rzeczoznawcy (koszt ok. 200,- pln, jeżeli kwota odszkodowania będzie nieduża to sobie odpuść) wycena tow.ubezp. będzie zaniżona ok. 70 - 100 % wg. wyceny rzeczoznawcy

4. napisz odwołanie dołączając opinię rzeczoznawcy (powinni dorzucić jakieś 20-30 %)

5. napisz jeszcze jedno "odwołanie", powinni dorzucić jeszcze na dużą dobrą flaszkę

6. znajdź jakiś niedrogi w miarę dobry warsztat i porównaj koszty naprawy, ewentualne części na wymianę kup na szrocie, giełdzie, allegro itp.

7. pieniędzmi z ubezpieczalni zapłać za remont w "zwykłym", a pozostałą kwotę przepij, kup dziecim ubrania na zimę, oddaj biednym lub co tam sobie chcesz

rok temu przećwiczyłem coś podobnego "na sobie" z TU HDI i byłem zadowolony

ps

olej naprawę bezgotówkową (nawet w ASO), po co mają na Tobie zarabiać jakieś cffaniaczki

pozdrawiam

Napisano

> heyah !!!

> 1. dopilnuj aby likwidator wpisał wszystkie (a nawet więcej )

> uszkodzenia, także te których nie widać na pierwszy rzut oka

> 2. poczekaj na wycenę i zażądaj kosztorysu

> 3. na podstawie kosztorysu zleć wycenę naprawy jakiemuś rzeczoznawcy

> (koszt ok. 200,- pln, jeżeli kwota odszkodowania będzie nieduża

> to sobie odpuść) wycena tow.ubezp. będzie zaniżona ok. 70 - 100

> % wg. wyceny rzeczoznawcy

> 4. napisz odwołanie dołączając opinię rzeczoznawcy (powinni dorzucić

> jakieś 20-30 %)

> 5. napisz jeszcze jedno "odwołanie", powinni dorzucić jeszcze na dużą

> dobrą flaszkę

> 6. znajdź jakiś niedrogi w miarę dobry warsztat i porównaj koszty

> naprawy, ewentualne części na wymianę kup na szrocie, giełdzie,

> allegro itp.

> 7. pieniędzmi z ubezpieczalni zapłać za remont w "zwykłym", a

> pozostałą kwotę przepij, kup dziecim ubrania na zimę, oddaj

> biednym lub co tam sobie chcesz

> rok temu przećwiczyłem coś podobnego "na sobie" z TU HDI i byłem

> zadowolony

> ps

> olej naprawę bezgotówkową (nawet w ASO), po co mają na Tobie zarabiać

> jakieś cffaniaczki

> pozdrawiam

Koncepcja słuszna - tylko jeśli poszukując jakiegoś warsztatu, gdzie zlecimy naprawę, nie mówimy, że szkoda jest z czyjegoś OC. Na pytania mechanika odpowiadamy, że my byliśmy sprawcą, a auto casco nie mamy. To pozwoli zapłacić wyraźnie mniejsze pieniądze za naprawę. Blacharze jak wyczują jakię "odszkodowanie" w powietrzu mają skłonność do zwyżki cen swoich usług.

Pozdrawiam

Daro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.