Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam, prosze o pomoc!

Featured Replies

Napisano

Po pierwsze:

Chcialem sie przywitać 20.GIF, jestem z forum obok:)pozdrowienia dla wszystkich co jezdza seicentami.

Po drugie:

Zakupiłem niedawno z Kobietą, Seicento Van z 1999r 1.1, aby miała czym jeździć do szkoły. Dziś pojawił się duży problem dla mnie, bo nie jestem wogóle w temacie z seicentami i dlatego chce poradzic sie wachowców którzy nimi jeżdźą i wiedzą co gdzie piszczy!!! A problem jest taki, że już 2 razy prawie sie zagotował płyn chłodniczy, kontrolka sie o dziwo nie zapaliła, wentylator się nie załączył!!! Poradzcie mi jak do tego podejść, co i jak mam sprawdzić (bezpieczniki ktore sa kolo kierownicy po lewej stronie sprawdzilem wszystkie ok). Poprosze nawet o hasła"słowa" kluczowe które moge wpisac w wyszukiwarce i poczytac na ten temat co mnie dotyczy bo nie mam zielonego pojecia czego mam szukac sciana.gif? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i prosze abyscie sie nie denerwowli blagam.gif, że ktoś wpada na wasze forum i nie umie skorzysać z wyszukiwarki. Pozdrowienia.

Napisano

> Po pierwsze:

> Chcialem sie przywitać , jestem z forum obok:)pozdrowienia dla

> wszystkich co jezdza seicentami.

> Po drugie:

> Zakupiłem niedawno z Kobietą, Seicento Van z 1999r 1.1, aby miała

> czym jeździć do szkoły. Dziś pojawił się duży problem dla mnie,

> bo nie jestem wogóle w temacie z seicentami i dlatego chce

> poradzic sie wachowców którzy nimi jeżdźą i wiedzą co gdzie

> piszczy!!! A problem jest taki, że już 2 razy prawie sie

> zagotował płyn chłodniczy, kontrolka sie o dziwo nie zapaliła,

> wentylator się nie załączył!!! Poradzcie mi jak do tego podejść,

> co i jak mam sprawdzić (bezpieczniki ktore sa kolo kierownicy po

> lewej stronie sprawdzilem wszystkie ok). Poprosze nawet o

> hasła"słowa" kluczowe które moge wpisac w wyszukiwarce i

> poczytac na ten temat co mnie dotyczy bo nie mam zielonego

> pojecia czego mam szukac ? Z gory dziekuje za wszystkie

> odpowiedzi i prosze abyscie sie nie denerwowli , że ktoś wpada

> na wasze forum i nie umie skorzysać z wyszukiwarki.

> Pozdrowienia.

sprawdź jeszcze bezpiecznik w okolicach akumulatora - tam jest taki "duży" właśnie od niego

Napisano

Witam!

Najpierw sprawdź czujnik na krótko tzn wypnij wtyczkę z chłodnicy i zewrzyj styki powinien ruszyć wentyl.Dość czesty przypadek koszt nowego czujnika od 15 do 24zł.

powodzenia

Napisano
  • Autor

W okolicy akuma to ja niczego nie widzialem beksa.gif, moze przyblizysz mi dokladniej gdzie on jest? z gory dziekuje(moze jakas fotka?)

Napisano

> W okolicy akuma to ja niczego nie widzialem , moze przyblizysz mi

> dokladniej gdzie on jest? z gory dziekuje(moze jakas fotka?)

dokładnie popatrz, foty nie mam o ile dobrze pamiętam taka mała czarna obudowa na nich jest - są tam na 100% - ja kiedyś wymieniłem wentylator na nowy i się nie włączał - sprawdzałem tak jak Ty bezpieczniki w kabinie, a jak pojechałem do mechaniora to tam zaraz sprawdzał

Napisano

skad ja to znam hehe.gif u mnie umarł silnik wentylatora, kupilem na szrocie za 20zl zeby.GIF i juz dziala, ale mozna go sprawdzic tak ze wyciagasz wtyczke co idze do chlodnicy i np. kabelkiem zwierasz plus z minusem .. i powinien sie wlaczyc .. moze tez to byc ten czujnik .. ale jak mowilem .. u mnei to silnik byl zlosnik.gif pozdr

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Najpierw sprawdź czujnik na krótko tzn wypnij wtyczkę z chłodnicy i

> zewrzyj styki powinien ruszyć wentyl.Dość czesty przypadek koszt

> nowego czujnika od 15 do 24zł.

> powodzenia

A gdzie te czujnik jest dokladanie?, na gorze chlodnicy bo kolo chlodnicy jest bardzo malo miejsca i ja nawet reki tam nie wloze frown.gif. Dzieki za pomoc sprawdze to czekam na jeszcze inne propozycje. Wlasnie sie dowiedzialem on bylego wlasciciela(kobiety), że była coś wymieniac bo jej też sie tak stało i zapłaciła chyba z 27 lub 37zł bo juz rachunku nie ma o naprawa byla rok temu podobno? Wiec co to moze byc? I jak to sprawdzic samemu?

Napisano
  • Autor

> dokładnie popatrz, foty nie mam o ile dobrze pamiętam taka mała

> czarna obudowa na nich jest - są tam na 100% - ja kiedyś

> wymieniłem wentylator na nowy i się nie włączał - sprawdzałem

> tak jak Ty bezpieczniki w kabinie, a jak pojechałem do

> mechaniora to tam zaraz sprawdzał

Sprawdzilem gdzie powiedziales i okazalo sie ze jest bezpiecznik przepalony ale go dzis nigdzie nie moglem kupic bo na zadnej stacji benzynowej nie mieli frown.gif.

Powiedz mi jeszcze czy u Ciebie chodzi ciężko wentylator czy lekko, bo u mnie ciężko w porownaniu z Punto II.

Wtyczki do czujnika nie znalazlem gdzie on jest??? frown.gif.

Napisano

> Sprawdzilem gdzie powiedziales i okazalo sie ze jest bezpiecznik

> przepalony ale go dzis nigdzie nie moglem kupic bo na zadnej

> stacji benzynowej nie mieli .

> Powiedz mi jeszcze czy u Ciebie chodzi ciężko wentylator czy lekko,

> bo u mnie ciężko w porownaniu z Punto II.

> Wtyczki do czujnika nie znalazlem gdzie on jest??? .

Poszukaj na chłodnicy,(prawy bok chłodnicy patrząc od przodu auta) musi tam być czujnik do którego dochodzą 2 przewody. Wypinasz wtyczkę z czujnika i we wtyczce zwierasz styki wentylator powinien ruszyć.

Wentyl chłodnicy w seju powinien chodzić tak samo lekko jak w kropku.

Napisano

1)bezpiecznik kupisz na pewno w ASO (chyba ok 3zl kosztuje), ale pewnie tez w sklepach moto

2)wentyl powinien sie krecic bez oporow, wiec duza szansa ze niestety silnik wentyla jest zatarty i dlatego wywalilo bezpiecznik

3)ale zeby to sprawdzic to najlepiej wyjmij wtyczke z czujnika w chlodnicy (dolny lewy rog chlodnicy jak stoisz przodem do auta) i zewrzyj te wtyki na wtyczce jakims kabelkie, wentyl powinien ruszyc, jesli nie ruszy to pewnie jest walniety!

4)wentyl kompletny (silnik, smiglo, kosz) kupilem oryginal nowy za 150zl, silnik chyba z tego co wiem ze smiglem razem mozna kupic juz za 80zl!

jak cos chcesz jeszcze wiedziec to pytaj, pozdro

Napisano
  • Autor

> 1)bezpiecznik kupisz na pewno w ASO (chyba ok 3zl kosztuje), ale

> pewnie tez w sklepach moto

> 2)wentyl powinien sie krecic bez oporow, wiec duza szansa ze niestety

> silnik wentyla jest zatarty i dlatego wywalilo bezpiecznik

> 3)ale zeby to sprawdzic to najlepiej wyjmij wtyczke z czujnika w

> chlodnicy (dolny lewy rog chlodnicy jak stoisz przodem do auta)

> i zewrzyj te wtyki na wtyczce jakims kabelkie, wentyl powinien

> ruszyc, jesli nie ruszy to pewnie jest walniety!

> 4)wentyl kompletny (silnik, smiglo, kosz) kupilem oryginal nowy za

> 150zl, silnik chyba z tego co wiem ze smiglem razem mozna kupic

> juz za 80zl!

> jak cos chcesz jeszcze wiedziec to pytaj, pozdro

Witam. Założyłem dziś nowy bezpiecznik, znalazłem tą wtyczke co mówiliście zwarłem styki i zaczęło sie troszke iskrzyć crazy.gif wentyl nie ruszył!!! , wyciągam bezpiecznik a on już przepalony beksa.gif, wynika więc z tego że wentyl zatarty!!! Teraz moje pytanko za ile mogę dostać cały wentylator z silniczkiem i gdzie mniej wiecej( i ile kosztuje w aso?) A co do wymiany to da sie to samemu zrobić czy trzeba dać samochodzik do aso? Jeśli się da to poproszę o jakiś mały manualik kto to robił na pewno bedzie wiedzial co i jak( czy trzeba wszystko demontować czy nie?) Z góry dziekuje za odpowiedzi i rady dotyczące sprawdzania co siadło teraz prosze o nowe odpowiedzi. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam. Założyłem dziś nowy bezpiecznik, znalazłem tą wtyczke co

> mówiliście zwarłem styki i zaczęło sie troszke iskrzyć wentyl

> nie ruszył!!! , wyciągam bezpiecznik a on już przepalony ,

> wynika więc z tego że wentyl zatarty!!! Teraz moje pytanko za

> ile mogę dostać cały wentylator z silniczkiem i gdzie mniej

> wiecej( i ile kosztuje w aso?) A co do wymiany to da sie to

> samemu zrobić czy trzeba dać samochodzik do aso? Jeśli się da to

> poproszę o jakiś mały manualik kto to robił na pewno bedzie

> wiedzial co i jak( czy trzeba wszystko demontować czy nie?) Z

> góry dziekuje za odpowiedzi i rady dotyczące sprawdzania co

> siadło teraz prosze o nowe odpowiedzi. Pozdrawiam.

Takie rzeczy się wymienia na stojąco sprzed autka wentyl jest umocowny 3 śrubami zdajsie 13 (odkręcaj te najdalej wysunięte bo te głębiej mocują ten czarny plastik (dyfuzor) do tego czarnego kosza) , odkręcasz te śruby odpinasz wtyczkę od wentylatorka i wyciągasz go, acha zapomniałem, wypadałoby zdjąć koło i odkręcić nadkole żeby się wygodnie dostać do tej śruby która się znajduje mniej więcej pod kierunkiem. Generalnie wymiana jest banalna, tylko nie zapomnij o jakimś ubranku, bo rękawem na pewno dużo brudu powycierasz. Bezpiecznik od wentylatora znajduje się jak stoisz przed otwartą maską to za akumulatorem jest i do wentyla to ten w lewym górnym rogu 30 A zdajsie żółty.. Pozdrowionka i powodzenia przy samodzielnych naprawach.

Napisano

1)dokladnie silnik sie zatarl

2)wentyl kupowalem ostatnio za 150zl (oryginal,nowy, wraz z tym koszem na niego), ja kupilem na gieldzie; cena w ASO jak zawsze nie mala - chyba ok 400zl hahaha.gif jesli dobrze pamietam, bo pytalem!

3)wymiana prosta jest! odkrecasz 3 sruby ktore mocuja wentyl (a raczej kosz z wentylem) do chlodnicy, uprzednio odlaczajac wtyczke od wentyla! do kosza wentyl jest przymocowany 3 srubami

Napisano
  • Autor

Widze, że jeździsz w tych okolicach co ja grinser006.gif. W Gliwicach studiuje, a w Jaworznie mieszkam. Powiedz mi jeszcze na której giełdzie go kupiłeś w Mysłowicach, Gliwicach czy jeszcze gdzie indziej? Jak patrzyłem na wentyl od góry to widziałem 2 śruby po lewej stronie chłodnicy, czarne tworzywo sztuczne przykrecone do chłodnicy, a 3 śrubka to jest chyba po prawej stronie? Własnie z tą 3 śrubka mam problem bo jej nie widziałem z góry samochodu!!! Czyli musze rozkręcić nadkole tak samo jak sie dobierałem do rozrzadu z tego wynika aby był dobry dostęp do wentylatora? Dokladnie do tej 3 śrubki i do wtyczki? Dzieki i czekam na dalsze info pozdro.

Napisano

kupowalem na gieldzie w myslowicach

Napisano

wypadałoby zdjąć koło i odkręcić

> nadkole żeby się wygodnie dostać do tej śruby która się znajduje

> mniej więcej pod kierunkiem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A teraz nastepne pytanko do fachowców!!! Jak mam zdjąć wentylator z silniczka? Zabezpieczenie na koncu silnika sciagnałem a wentyl i tak nie chce zejsc i nie wiem jak go sciagnac bez jego uszkodzenia waliłem po nim młotkiem po jego wewnętrznej częśći i nic nawet nie drgnął. Proszę o rade. Czy może mam już zamówić cały wentyl z obudową na chłodnice? A propo jeszcze jedno czy cały wentyl może z obudową może zostać przykręcony do chłodnicy na 2 śrubkach bo jak na złość 3 sie ukręciła i nie wiem czy teraz to rozwiercać i nagwintować czy tylko na 2 śrubkach to zostawić? Proszę pomóżcie. Dziekuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.