Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diagnostyka komputerowa

Featured Replies

Napisano

Witam,

ja chyba jestem inny ale nie moge znalezc w SZUKAJu nic o diagnostyce komputerowej.

mam wiec pytanie czego mozna uzywac, czego Wy (jakich programow) uzywacie do diagnozy Asteroida.

ja poki co zbieram programy i mam od Kolegi z forum OPELTECHaPL(1,4MB), od innego INFOTECHA(1,56GB), z sieci EPC2005 (900MB) a slyszalem jeszcze o jakichs euroscanach czy uniscanach...

zaczyna mi sie wszystko mieszac wiec mam pytanie czy ktos to moze usystematyzowal gdzies?

do czego sluza, jakie maja wymagania (jakiego laptoka, jaki kabel)

docelowo interesuje mnie przebadanie mojej lambdy bo cos duzawo pali silnik a slyszalem ze jest mozliwosc za pomoca jakiegos programu zdjecie charakterystyki sondy i porownanie z wzorcowa.

a moze ktos we wroclawiu podjal by sie niedrogo tego zadania albo wie gdzie rowniez niedrogo moglbym tego dokonac?

Napisano
  • Autor

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=276539800

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=273824

wieczorem znalazlem ten 1link i sie wczytuje, obecnie w polowie jestem. jest tam tyle informacji ze chyba lepiej usunac ten temat ktory zalozylem. mam nadzieje ze znajde jeszcze jak sciagnac charakterystyke lambdy

ten drugi takze widzialem ale nie czytalem do konca. tam jakies instrukcje jak wykonac tego uniscana wsady,plytki itp ale nie zalapalem do czego mozna uzyc i z jakim softem.

mimo to dzieki za odp, a jakby jakis admin to czytal mozna usunac ten temat

Napisano

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=276539800

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=273824

Dołaczam. I wiem że to było ale jest tego za dużo. Orochimaru Ty jesteś w tych sprawach najlepszy. Wyjaśnij w wolnym czasie kwetię podłaczenia komputerów do auta. Jakoś prosto. Bo programów jest kilka- ostatni tech2pl, wejścia pinów w autach też dwa rodzaje 8 i 16 , i teraz na przykład w moim laptoku nie mam wejścia takiego jak w starszych kompach- są usb, Lan i modem - interface nie podłacze ? a może nie bardzo wtej kwesti kumam. Tylko nie pisz że muszę postarać się o starszy komp - bo takowy też mam ale tez nie wiem czy te interface do tech2pl to jest dobre i bbędzie działać. W końcu wole cię prosić usilnie niż od razu taszczyć kompa z 17calowym monitorem na podwórko + kabel z pradem przeciagać z 4pietra . może jakoś krótko i prosto to wyjaśnisz dla tych ciemniejszych - czyli też dla mnie. niewiem.gif

Napisano

Akurat są różne przejściówki (prolific) emulujące rs232, podłączane do

usb. Działają one różnie (mnie się udało moją zmusić go gadania

ze sterownikami plc siemensa więc nie jest taka zła).

Koszt na allegro około 15-35zł.

Możesz ew dokupić kartę pcmcia z portem, wówczas dostajesz natywną

obsługę rs232 (tak jakbyś miał ten port). Koszt takowej wacha się

od okazyjnych 105-120PLN do 300-500

Napisano

Myślę, że w tych dwóch linkach jest wszystko.

Zmartwię cię, ale nie mam ani softu, ani laptopa. Dotychczas moja Astra była na tyle bezawaryjna, że nie było mi to potrzebne. Lepiej zapytać tych, którzy coś takiego zbudowali i uruchomili.

robinho nie bardzo rozumiem po co chcesz tworzyć charakterystykę sondy lambda. Ona już ma jedną stworzoną przez producenta.

Wygląda ona tak:

277665080-bez%A0tytu%B3u.GIF

BorsukWro te przejściówki są dobre, ale ciężko zmusić je do współpracy z tymi programami. COM musi być widoczny w DOSie tongue.gif

Napisano

widzialem caly przewod co sie podpina pod komputer samochodu ze zlaczem usb .Ktorys z uzytkownikow przypadkiem zapodal linka i wlasnie tam byl ten owy przewod i z tego co widzialem kosztowal 50 euro.Pozdrawiam.Adrian.P.S.Tez bym byl zainteresowany tym przewodem gdyby nie ta cena ...

Napisano
  • Autor

> robinho nie bardzo rozumiem po co chcesz tworzyć charakterystykę

> sondy lambda. Ona już ma jedną stworzoną przez producenta.

> Wygląda ona tak:

hmm nie chcialbym tworzyc ale odczytac charakterystyke lambdy(tej w moim astrolocie). nastepnie porownac ja z wzorcowa i zobaczyc czy sa duze odchyly i wymagana jest wymiana czy wszystko w normie. wydaje mi sie ze taka charakterystyka powinna byc napieciem w funkcji obrotow silnika.

byc moze byloby latwiej kupic po prostu nowa i wymienic ale szkoda topic niepotrzebnie kase, lepiej zalac bak:)

Napisano

Wątpię, żeby przy pomocy silnika dało się sporządzić charakterystykę sondy. Do tego trzeba stanowiska wytwarzającego spaliny o ściśle określonej zawartości tlenu i potrafiącego płynnie ją zmieniać. A do tego jest potrzebna wzorcowa sonda szerokopasmowa. Jeśli taki program istnieje to z pewnością delikatnie mówiąc jest mało dokładny.

ECU nie obchodzi charakterystyka sondy. Dla niego jest ważne tylko czy napięcie wychodzi poza 0,4V (ubogo) i 0,6V (bogato). Innymi słowy komp wtrysku widzi sondę jako przyjmującą tylko dwie wartości (uboga, lub bogata).

Napisano

> Myślę, że w tych dwóch linkach jest wszystko.

> Zmartwię cię, ale nie mam ani softu, ani laptopa. Dotychczas moja

> Astra była na tyle bezawaryjna, że nie było mi to potrzebne.

> Lepiej zapytać tych, którzy coś takiego zbudowali i uruchomili.

> robinho nie bardzo rozumiem po co chcesz tworzyć charakterystykę

> sondy lambda. Ona już ma jedną stworzoną przez producenta.

> Wygląda ona tak:

> BorsukWro te przejściówki są dobre, ale ciężko zmusić je do

> współpracy z tymi programami. COM musi być widoczny w DOSie

W takim razie pozostane przy sposobie czytania błedów za pomocą drucika. Jak dotąd radziłem sobie w ten sposób, to i nie potrzebne mi dodatkowe nerwy i wydatki na coś co nie wiadomo czy zadziała, lub zadziała częściowo. Dzięki za informacje na ten temat. pozdrawiam.

Napisano

myślę że na 2 liniowym interfejsie też nie będziesz miał wszystkiego

ktoś już pisał że posiada orginalny interfejs i niestety wcale nie może połączyć się z autkiem- zazwyczaj wystarcza układ na 2 tranzystorach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.