Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kod 92 jak to jest ??

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie!

Otóż kilka dni temu pisałem o awarii z kilkoma błedami, okazało się że był to sterownik - po wymianie większość wróciła do normy oprócz kodu92 - czujnik wałka rozrządu. Postanowiłem go wymienić. Po wymianie według opisu znalezionego na forach internetowych., odczułem jedynie poprawe w pracy silnika lecz nadal nie jest idealna, kod 92 pozostaje w pamięci. I tu moje pytanko czy po wymianie tego czujnika ten kod zostanie sam skasowany czy trzeba go skasować techem. Objaw jest jedynie taki że nadal świeci check i pokazuje kod 92 oraz odcina zapłon przy 4500obr. na benzynie. Proszę o poradę jak to sie ma i do czego.

Napisano

Błąd możesz skasować odłączając akumulator. Jeśli nie zadziała (a w tym silniku ma prawo) to jedź na techa i niech sprawdzą jak się mają wskazania czujnika na wałku rozrządu do tych z czujnika na wale korbowym.

Może to być również wina legendarnegu już w Astrach ściętego klina na wale korbowym. Jest to co prawda domena silników 16XEL, ale kto wie?

Napisano
  • Autor

> Błąd możesz skasować odłączając akumulator. Jeśli nie zadziała (a w

> tym silniku ma prawo) to jedź na techa i niech sprawdzą jak się

> mają wskazania czujnika na wałku rozrządu do tych z czujnika na

> wale korbowym.

> Może to być również wina legendarnegu już w Astrach ściętego klina na

> wale korbowym. Jest to co prawda domena silników 16XEL, ale kto

> wie?

a możesz poszeżyć temat i czy zmiana samego czujnika może nadal powodować np. odciecie zapłonu przed skasowanie kodów.

Napisano

Jak już wspomniałem kiedyś błąd wyskakuje jeśli ECU wykryje różnicę prędkości obrotowych podawanych przez oba czujniki.

Ograniczenie obrotów jest za pewne spowodowane chęcią ochrony silnika.

Możliwe też, że mimo że czujnik jest nowy, komp widzi jakieś anomalie. Mogą one być powodowane różnymi czynnikami (złe połączenia we wtyczkach, wilgoć, bliskość kabli WN itd...) Dlatego nawet gdy oscyloskop wskarze, że czujnik działa dobrze nie znaczy to, że ECU też widzi go ok.

Żeby być pewnym trzeba podpiąć diagnoskop i obejrzeć wskazania na żywo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.