Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włączanie świateł? dobrze czy źle??

Featured Replies

Napisano

Pytanie może nieco banalne ale nie wiem więc pytam: przełącznik od świateł mam ciągle włączony tzn że jak zapalam auto to są włączone światła. Niektórzy twierdzą, że nie powinienem tak robić żeby przy zapalaniu autka za bardzo nie obciążać akumulatora, a także że mogę przepalić zarówki bo w końcu przygaszają się jak rozrusznik kręci. Czy to prawda???? niewiem.gif

Napisano

> Niektórzy twierdzą, że nie powinienem tak

> robić żeby przy zapalaniu autka za bardzo nie obciążać

> akumulatora,

To jest twierdzenie z gruntu fałszywe, bo obciążenie akumulatora relatywnie niewielkim prądem na chwilę przed naprawdę dużym wydatkiem jakim jest rozruch silnika jest dla kondycji akumulatora ze wszech miar korzystne. zlosnik.gif

> a także że mogę przepalić zarówki bo w końcu

> przygaszają się jak rozrusznik kręci. Czy to prawda????

A to z żarówkami to prawda ok.gif - spadki napięcia skracają ich zywotność...

Napisano

To mnie wkurza właśnie że światła nie gasną podczas rozruchu. Mając Sejtka światełka przygasały same podczas uruchamiania , a w Stilaku ktoś zapomniach chyba o takiej prostej, acz pomocnej rzeczy. oslabiony.gif

Osobiście wyłanczam podczas zapalania, po dłuższym postoju auta.

Napisano

Jak zapalam auto zimą, na 20sto stopniowym mrozie to wyłączam wszystko, ale wiosna i jesienią światła zawsze mam włączone... Aku wytrzymuje, żarówki (narazie ) też! smile.gif

Napisano

ja tez zbytnio sie nie przejmuje wylaczaniem swiatel przy rozruchu auta wink.gif

Napisano

> ja tez zbytnio sie nie przejmuje wylaczaniem swiatel przy rozruchu

> auta

Jak będziesz musiał wymienić żarówki ze dwa razy, to zmienisz zdanie zlosnik.gif

Napisano

ponoc jest jakis efekt podczas rozruchu w wyniku ktorego nastepuje skok napiecia . Wyobrazam to sobie tak ze jak przestaje krecic rozrusznik a juz dziala alternator to jest jakies opoznienie w dzialaniu regulatora napiecia ktore puszcza pik i od tego ponoc padaja zarowki... cos lepsze takie wytlumaczenie niz nic - odpalajac samochod wylaczam swiatla; na pewno nie zaszkodzi wink.gif

Napisano

> ponoc jest jakis efekt podczas rozruchu w wyniku ktorego nastepuje

> skok napiecia . Wyobrazam to sobie tak ze jak przestaje krecic

> rozrusznik a juz dziala alternator to jest jakies opoznienie w

> dzialaniu regulatora napiecia ktore puszcza pik i od tego ponoc

> padaja zarowki... cos lepsze takie wytlumaczenie niz nic -

> odpalajac samochod wylaczam swiatla; na pewno nie zaszkodzi

A przekaźniki nic nie zabezpieczają? Ponadto światła rozruszają aku przed rozruchem - ważne szczegolnie zimą - przydatne miec światła włączone...

Napisano

przekazniki przy krotkotrwalym wzroscie napiecia a nie pradu nic nie dadza - wiem ze pojawila sie jakas modyfikacja - magiczny kabel wpinany w instalacje ktory ma przeciwdzialac przepalaniu sie swiatel. Zgadzam sie co do sekwencji zimowej - wlaczyc swiatla i inne odbiorniki na kilkadziesiat sekund zeby poruszyc akumulatorem, potem jednak wylaczyc i palic samym rozrusznikiem

Napisano

> Ponadto światła rozruszają aku

> przed rozruchem - ważne szczegolnie zimą - przydatne miec

> światła włączone...

... aby pobudzić akumulator do życia (do większego wydatku energetycznego), zgoda, ale na sam moment kręcenia rozrusznikiem należy je wyłączyć, bo niepotrzebnie będą kradły energię, która powinna pójść wyłącznie na rozrusznik w dłuższym utrudnionym cyklu rozruchowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.