Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ząbkowanie opon?

Featured Replies

Napisano

Witajcie...czy ktos mi wyjasni co to dokladnie jest te zabkowanie opon..znalazlem w nowym AUTOSWIAT cos takiego"...w samochodach z nowoczesnym zawieszeniem nie powino sie stosowac ogumienia z wyzszej polki, ktory ma bieznik zamkniety(asymetryczny)..." i ze po 20tys nowki opony moga ulec zupelnemu zniszczeniu...prawde mowiac gdzies juz o tym slyszalem a chce kupic oponki lepszejsze wlasnie np.micheliny i kurde jak maja mi pasc po 20tys to nie ciekawie...czy w Opelkach AstraII kombi takie zjawisko wystepuje???

Napisano

jedyne ząbkowanie opon z którym się spotkałem dotyczyło wybijania opon przy niesprawnych amortyzatorach. Opona odbija się na nierównościach, powoduje to nierównomierne zużywanie się bieżnika. W efekcie powstają na obwodzie opony miejsca bardziej wystające (górki) a obok powsatją "doliny". Wygląda to jak fale. Mam nadzieję że opisałem w miarę jasno. Ale czemu do nowoczesnych samochodów nie można zakładać opon z górnej półki... niewiem.gif wydaje mi sie to dziwne. Zawsze wydawało mi się że te opony są przeznaczone do nowoczesnych samochodów... confused.gif

Napisano

> Witajcie...czy ktos mi wyjasni co to dokladnie jest te zabkowanie

> opon..znalazlem w nowym AUTOSWIAT cos takiego"...w samochodach z

> nowoczesnym zawieszeniem nie powino sie stosowac ogumienia z

> wyzszej polki, ktory ma bieznik zamkniety(asymetryczny)..." i ze

> po 20tys nowki opony moga ulec zupelnemu zniszczeniu...prawde

> mowiac gdzies juz o tym slyszalem a chce kupic oponki lepszejsze

> wlasnie np.micheliny i kurde jak maja mi pasc po 20tys to nie

> ciekawie...czy w Opelkach AstraII kombi takie zjawisko

> wystepuje???

a ja wiem dla czego klik

wine za ten stan ponosi nowoczesnosc auta i wielowahaczowe zawieszenia ktore zrobia wszystko zeby opona jak najwieksza powierzchnia dotykala drogi

Napisano
  • Autor

no ale czy w Opelku Astra II Kombi jest takie zawieszenie i czy wszystkie oponki asymetryczne wtedy beda narazone na takie efekt zabkowania??

Napisano

> no ale czy w Opelku Astra II Kombi jest takie zawieszenie i czy

> wszystkie oponki asymetryczne wtedy beda narazone na takie efekt

> zabkowania??

Kup opony i nie czytaj za duzo grinser006.gif

Jezeli bedziesz mial wywalone amorki tak jak pisal kolega wyzombkujesz opony jak bedziesz mial walnieta zbieznosc zniszczysz opony jeszcze szybciej.

A w astrze masz prosciutkie zawieszenie jak budowa cepa.

Napisano

> A w astrze masz prosciutkie zawieszenie jak budowa cepa.

a wlasnie jak ten cep jest zrobiony smile.gif

Napisano

> a wlasnie jak ten cep jest zrobiony

Z przodu typowy Mcperson tzn wachacz z 2 tulejami i 1 sworzniem. do tego poprzeczny stabilizator na ktorym sa 2 obsady drazka + 2 łączniki.

A z tylu belka sztywna (2 tuleje metalowo gumowe)

I to byloby na tyle w porownaniu z wymyslem Audi ktory jest naprawde dobry ale za delikatny na nasze drogi. To zawieszenie astry sprawdza sie super. Jest tanie i proste w naprawie.

Napisano

>jezeli chodzi o opony to nie polecam goodyearow hydragrip, sa swietne na wodzie ale maja cholerna wade zabkuja i po 10 tys sa glosne. Bardzo duzo negatywnych opinii wlascicilei roznych marek samochodow.(nowych, starych)

producent nie uznaje reklamacji mowiac ze wina zawieszenia i bledne kolo sie robi.

A co do auto swiatu to ktos przegial z tym artykulem , moze mamy jezdzic na najtanszych i jeszcze bierznikowanych- bo chyba to nampozostalo

smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.