Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[prasa] ''Na starym prawku możesz jeździć''

Featured Replies

Napisano

Ładne kwiatki. Tak jak przypuszczalem urzedasy znów zrobiły nas w balona (70pln w plecy):

zrodło: Nowiny

Kierowco! Możesz nie przyjąć mandatu za brak nowego prawa jazdy. Naczelny Sąd Administracyjny uznał, że przymusowa wymiana dokumentów jest niezgodna z prawem.

Do 30 czerwca kierowcy musieli wymienić papierowe prawa jazdy. Przed upływem tego terminu wydziały komunikacji przeżywały oblężenie. Na korytarzach czekało codziennie po kilkaset osób. Za nowy dokument trzeba było zapłacić 70 zł.

Płacisz i nie jeździsz

Ci, którzy nie zdążyli wciąż są karani. Za brak nowego prawa jazdy policjanci mogą wlepić nawet 250 zł mandatu. Nadgorliwi zabraniają dalszej jazdy, bo kierowca nie miał uprawnień.

Innego zdania są sędziowie NSA. W wydanym orzeczeniu stwierdzili, że ministerstwo infrastruktury nie miało prawa żądać wymiany starych praw jazdy. M.in. dlatego, że wydano je bezterminowo. Stare, papierowe są wciąż ważne.

Urzędnicy w ministerstwie nie dają za wygraną. Uważają, że w tej sprawie potrzebny jest jeszcze wyrok Trybunału Konstytucyjnego. Dopóki go nie ma policjanci mogą karać za brak nowego prawa jazdy.

Nie przyjmuj mandatu

Jak odzyskać pieniądze za zapłacony mandat?

Możemy wystąpić z prośbą do wojewody (reprezentuje Skarb Państwa) o zwrot niesłusznie zapłaconej kary. Jeśli to nie pomoże możemy sprawę skierować do sądu. Do pozwu trzeba dołączyć kserokopię mandatu i dowód wpłaty. W uzasadnieniu powołajmy się na wyrok NSA (sygnatura akt: I OSK 933-934/05).

Sami policjanci są zdezorientowani. Przyznają, że nie dostali nowych wytycznych, dlatego po staremu wlepiają mandaty.

Jak zatem uniknąć płacenia? Prawnicy radzą by odmówić jego przyjęcia. Wówczas sprawa trafi do sądu grodzkiego. Tam możemy powołać się na wyrok NSA (sygnatura akt: I OSK 933-943/05). Prawnicy są przekonani, że zostaniemy uniewinnieni.

GP

Napisano

tez to czytalem w jakiejs lokalnej, darmowej gazecie

nie ma to jak szybkie info - w pazdzierniku rotfl.gif

Napisano

Wiedzialem o tym wczesniej... tongue.gif dlatego jezdzilem na starym i mi zabrali w sierpniu wiec jezdzilem na kwitku i... konczy sie to 9 listopada w Sadzie Grodzkim o efektach wspomne smile.gif

Napisano

> tez to czytalem w jakiejs lokalnej, darmowej gazecie

> nie ma to jak szybkie info - w pazdzierniku

Metro, noo wiesz o tym iz rozporzadzenie byl niezgodne z przepisami ruchu drogowego itd.. (nie bede sie rozpisywal) bylo tutaj chyba nawet na autokaciku namalowane kilka stron 270751858-jezyk.gif

Napisano

W takim razie powinni oddać pieniądze tym którzy wymienili prawko. Ciekawy jestem czy jest to prawdopodobne?

Napisano

> W takim razie powinni oddać pieniądze tym którzy wymienili prawko.

> Ciekawy jestem czy jest to prawdopodobne?

Ja akurat zmieniałem adres zameldowania, więc na jedno wyszło. zlosnik.gif

Napisano

> Ja akurat zmieniałem adres zameldowania, więc na jedno wyszło.

Ja od kilku lat mam nowe, ale ci którzy wymienili tylko dla tego że paniusia w wiadomościach trąbiła o tym że trzba wymienić mogą czuć się pokrzywdzeni.

Napisano

> Ja od kilku lat mam nowe, ale ci którzy wymienili tylko dla tego że

> paniusia w wiadomościach trąbiła o tym że trzba wymienić mogą

> czuć się pokrzywdzeni.

hmmm jeszcze doliczyć do tego trzeba zdjęcia za które też trzeba zapłacić... i czas zmarnowany w kolejkach no.gif

Napisano

> hmmm jeszcze doliczyć do tego trzeba zdjęcia za które też trzeba

> zapłacić... i czas zmarnowany w kolejkach

He He jak zwykle obywatela zrobili na szaro

Napisano

> He He jak zwykle obywatela zrobili na szaro

ktoś przecież na tym zarobił więc...

Napisano

Heh juz dawno o tym trabili zlosnik.gif A ciekawe jak wyglada sprawa z dowodami osobistymi ??? grinser006.gif Bo niby do konca 2006r musze wymienic

Napisano

> ktoś przecież na tym zarobił więc...

lazdy sposob jest dobry aby zedrzeć z nas więcej pieniędzy, ja zmieniałem 2 lata temu więc nie przejmowałem się, ciekawe jak wyjdzie z Dowodami zeby.GIF mam jeszcze książeczke, może też sie okazać ze jest ważna rotfl.gif w tym kraju wszystko możliwe

Napisano

Jakbyś poszukał dobrze w archiwum, to być znalazł moje liczne wypowiedzi w których dowodziłem, że jest to całkowicie bezprawne.

Identycznie przedstawia się sytuacja z pozwoleniami na broń gazową i przymusową wymianą DO. To tylko kwestia, żeby ktoś ich pozwał do sądu i o to.

A o co chodziło? Żeby zgrana paczka zarobiła kasiorę. Mam nadzieję, żę teraz przyjdzie oddawać.

Napisano

> W takim razie powinni oddać pieniądze tym którzy wymienili prawko.

> Ciekawy jestem czy jest to prawdopodobne?

A także tym, którzy wymienili DO i robili badania by przedłużyć bezterminowe pozwolenia na broń gazową.

Muszą wystąpić do sądów krajowych, a jeżeli to nie poskutkuje, w Strasburgu spokojnie wygrają.

Napisano

to uz druga dobra wiadomosc (fotki od strazakow juz nie straszne) w ciagu kilku dni

dobrze, ze nie wymienilem poczekam teraz az mnie zatrzymaja

tak jak ktos wyzej napisal to byl kolejny sposob aby wyciagnac darmowa kase od ludzikow claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.