Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za niskie obroty....

Featured Replies

Napisano

Witam ! Chyba znalazłem przyczyne swoich problemów z niskimi obrotami, ale proszę jakąś modrą głowe co o tym sądzi.

A więc mam problem z obrotami na PB i LPG (w granicach 400-500 a nieraz nawet gaśnie mi silnik przy zatrzymywaniu)

Troche pogrzebałem posprawdzałem i zaobserwowałem, że po odłączeniu czujnika położenia przepustnicy przez jakiś czas tzn. 20sek do 1min obroty są prawie idealne (świeci się oczywiście check) a po tym czasie znowu zaczyna się jazda. Czy dobrze zdiagnozowałem że padł właśnie ten czujnik.

Napisano

> Witam ! Chyba znalazłem przyczyne swoich problemów z niskimi

> obrotami, ale proszę jakąś modrą głowe co o tym sądzi.

> A więc mam problem z obrotami na PB i LPG (w granicach 400-500 a

> nieraz nawet gaśnie mi silnik przy zatrzymywaniu)

> Troche pogrzebałem posprawdzałem i zaobserwowałem, że po odłączeniu

> czujnika położenia przepustnicy przez jakiś czas tzn. 20sek do

> 1min obroty są prawie idealne (świeci się oczywiście check) a po

> tym czasie znowu zaczyna się jazda. Czy dobrze zdiagnozowałem że

> padł właśnie ten czujnik.

Zmież napięcie na niebieskim przewodziku tego czujnika. Wepnij się bez odłaczania kostki w przewód niebieski a masę weź z czegokolwiek metalowego. Właczasz zapłon (aby kontrolki zaświeciły się ) i patrzysz na miernik Jak przepustnica jest całkowicie zamknieta to powinno być ok 0.5V W miare jak odchylasz przepustnice powinno stopniowo rosnąć do ok.7V

przy całkowitym otwarciu przepustnicy. Ważne aby rosło płynnie i dzałało szybko przy zmianie ustawienia przepustnicy. Jak działa w tym przedziale to czujnik jest ok.

A jeśli przy tych niskich obrotach nie masz żadnych błedów to bym poprostu śrubą regulacyjna podkręcił ustawienie przymkniecia przepustnicy.

Jak odpinasz złącze od czujnika to silnik pracuje w systemie awaryjnym podaje większa ilosć paliwa i przestawia katy zapłonu to i obroty silnika mogą sie zmieniać - raczej bym nic nie wnoskował przy pracy silnika w stanie awaryjnym.

Napisano
  • Autor

Witam ! Dzieki za szczegółową poradę (tylko jedno o jakiej śrubie mowa)

Napisano

Pozwoli kolega, że troszkę poprawię.

Max napięcie na tps nie powinno przekraczać 5V, bo takim napięciem jest on zasilany.

Jeśli pokręcamy wkręt-zderzak przy przepustnicy to nie należy przekraczać 0,7V bo po przekroczeniu ECU interpretuje to jako otwarcie przepustnicy i tracimy regulację wolnych obrotów krokowym. Sam tps można trochę obrócić niwelując w ten sposób to co robimy wkrętem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

WItam ! Właśnie sprawdziłem czujnik przepustnicy jest 0,66V do 4,33V czyli wygląda na to, że jest ok. Silniczek krokowy sprawdziłem i działa tzn. grzybek chodzi płynnie (jeżeli chodzi o sam grzybek ma kilka małych wżerów ale nie jest tragicznie - nie wiem może to też ma znaczenie) Jak ewentualnie jeszcze sprawdzić krokowca miernikiem. I co dalej zrobić z tym fantem co sprawdzić bo już nie mam siły......

Napisano
  • Autor

Już nie wiem wogóle o co chodzi chyba moja Asterka umiera.

Teraz już nawet na LPG nie chodzi wogóle ani na zimnym ani rozgrzanym silniku.

Tak jak wcześniej pisałem:

1. Czujnik położenia przepustnicy 0,66V do 4,33V czyli niby ok

2. Czujnik temp. do kompa sprawdzałem na różnych temperaturach silnika i też jest ok

3. Sonda lambda wartości tak od około 180mV do 850mV tzn. chyba też ok (sprawdzałem zwykłym miernikiem)

4. Krokowy niby działa (ale odczytałem kod usterki 35 czyli zła liczba kroków)

Także poprostu już nie wiem o co chodzi czy to wszystko wina krokowca.

Ale dlaczego wogóle na LPG przestał palić.

PLEASE....POMOCY..... sciana.gif

Napisano
  • Autor

Witam ! To znowu JA. Kolejne pytanie do jakiejś bardzo mądrej głowy z forum.

Zapytam krótko czy impulsator w liczniku może mieć coś wspólnego z moimi problemami opisanymi wyżej. (ostatnio zmieniałem licznik miałem bez obrotka a założyłem z obrotkiem)

?????????????????????????????????????????????????????

Napisano

Powiem tak.Mialem podobny problem ze gasl.Wymiana wszystkiego wokol silnika nie dala rezutlatu.Osttecznie sie okazalo ze czujnik predkosci jazdy ktory jest w liczniku byl do dupy i nie dawal sygnalu do komta ktory stwierdzil ze skoro nie ma sygnalu jazdy to po co dawac zaplon i komputer odlaczal go.A po wymiania licznika na inny 100% sprawny jak reka odjal wszystkie problemy .Ja bym wymienil na TWOIM miejscu ten silniczek krokowy a pozniej zresetowal kompa i jakby zgasl to podpial sie pod Techa i wszystko by juz bylo wiadomo.Pozdrawiam.Adrian

Napisano

Odnośnie wkręta przy przepustnicy to osobiście bym go nie ruszał.

Jeśli gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania (jazda na luzie) do z dużym prawdopodobieństwem można obwiniać impulsator w zegarach.

Wymiana krokowego nic nie da, szkoda kasy na nowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.