Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie pytanie - szybka odpowiedz

Featured Replies

Napisano

Proszę nie pisać, że gaz to zło bo moja instalka ma pona 3 lata.

Problem taki: ide rano do autka zapalam na benzynie przerzucam na gaz i zaczynaja sie schody, albo zgasnie albo czuć, że traci moc. i tak dzieje się jak pojade kawalek. jak chwyci tem. to juz miód malyna.

i zastanawiam sie co to jest. myśle o wymianie świec bo już mam na nich ponad 30kkm. inna sugestia (kolegi) to membrana w parowniku (podobno co 20kkm sie ją wymienia)

a wy co sądzicie?

Napisano

> Proszę nie pisać, że gaz to zło bo moja instalka ma pona 3 lata.

> Problem taki: ide rano do autka zapalam na benzynie przerzucam na gaz

> i zaczynaja sie schody, albo zgasnie albo czuć, że traci moc. i

> tak dzieje się jak pojade kawalek. jak chwyci tem. to juz miód

> malyna.

> i zastanawiam sie co to jest. myśle o wymianie świec bo już mam na

> nich ponad 30kkm. inna sugestia (kolegi) to membrana w parowniku

> (podobno co 20kkm sie ją wymienia)

> a wy co sądzicie?

powinno się przejechać kawałek na benzynce żeby się troszke płyn chłodzący zagrzał, w przeciwnym wypadku może parownik zamarzac!!

Napisano

> i zastanawiam sie co to jest. myśle o wymianie świec >bo już mam na

> nich ponad 30kkm.

no to juz rzeczywiscie czas na wymiane

> inna sugestia (kolegi) to membrana w parowniku

> a wy co sądzicie?

kolega przesadzil z ta wymiana, membrany nie powinny pasc wczesniej niz po 60kkm, a niektorzy spokojnie robia dwa razy tyle, zreszta wtedy mialbys klopoty rowniez na cieplym silniku

GP

Napisano

> powinno się przejechać kawałek na benzynce żeby się troszke płyn

> chłodzący zagrzał, w przeciwnym wypadku może parownik zamarzac!!

rzeczywiscie nie jest to zdrowe dla parownika, ale znam takich co 2 zimy jezdzili na samym LPG - dziurawy zbiornik z benzyna (i odpalali przy -20 icon_eek.gif ) a ich parowniki nadal maja sie dobrze.

GP

Napisano
  • Autor

> powinno się przejechać kawałek na benzynce żeby się troszke płyn

> chłodzący zagrzał, w przeciwnym wypadku może parownik zamarzac!!

wiem, wiem, ale nigy nie bylo takich objawów nawet w zime przy duzych mrozach

Napisano

> wiem, wiem, ale nigy nie bylo takich objawów nawet w zime przy duzych

> mrozach

Może masz niski poziom płynu i reduktor zapowietrzył się . Słabiej krąży płyn i reduktor wolniej nagrzewa się. A jeśli do tego pada termostat to nagrzewanie trwa znacznie dłużej. Na początek posprawdzaj układ chłodzenia.

Napisano

> rzeczywiscie nie jest to zdrowe dla parownika, ale znam takich co 2

> zimy jezdzili na samym LPG - dziurawy zbiornik z benzyna (i

> odpalali przy -20 ) a ich parowniki nadal maja sie dobrze.

> GP

Własnie ja tak robie i nigdy nie miałem problemów

Napisano

> wiem, wiem, ale nigy nie bylo takich objawów nawet w zime przy duzych

> mrozach

A może w reduktorze nazbierało ci się jakiegoś syfu i podpiera membranę gdy jest zimny. Wtedy pomoże spuszczenie go na ciepłym reduktorze (przy odciętym gazie).

Napisano

> Proszę nie pisać, że gaz to zło bo moja instalka ma pona 3 lata.

nie napisze bo sam mam i jestem zadowolony waytogo.gif

> Problem taki: ide rano do autka zapalam na benzynie przerzucam na gaz i zaczynaja sie schody, albo zgasnie albo czuć, że traci moc. i tak dzieje się jak pojade kawalek. jak chwyci tem. to juz miód malyna. i zastanawiam sie co to jest. myśle o wymianie świec bo już mam na nich ponad 30kkm.

czas wiec zmienic

inna sugestia (kolegi) to membrana w parowniku

dyrdymaly - wedlug wskazowek gazownikow nalezalo by ja sprawdzic nie wczesniej niz po 60-70 kkm

> a wy co sądzicie?

sadze ze z twoja instalka nie dzieje sie nic zlego.

gaz ma temp. kilka setek na minusie (tak mi sie wydaje), parownik sluzy do doprowadzenia gazu do postaci lotnej (tak mi sie wydaje) biglaugh.gif dlatego w niskich temp parownik nie bedzie spelnial swojej roli, a bedzie zamarzal. Przejedz kilka "centymetrow" na benzynce, podgrzej plyn chlodzacy i przelacz na gazik.

U mnie jest termiczny wlacznik gazu uniemozliwiajacy przelaczenie na gaz jezeli plyn chlodzacy nie uzyska temp. min. + 7 celsjuszow, chwale sie ale pewnie kazdy to ma zakrecony.gif

A tak na marginesie - dla zdrowotnosci twojego "turtadelka" proponowalbym przejechac sie kawalek na benzu a pozniej przelaczac na gazik - niech parownik zlapie tempa.

A GAZIK jest waytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

u mnie przerzuca samo przy 2500 obrotow, a jak sie jedzie to jakos ciezko mi to utrzymac smile.gif, ale postaram się.

Napisano

Zgadzam się z przedmówcami, prawidłowe działanie instalacji gazowej wymaga sprawnego układu chłodzenia. Sprawdz ilość płynu, czy układ nie jest zapowietrzony, termostat. Sam znam takie przypadki, gdzie ludzie jeżdżą tylko na gazie nawet w zimie. Może ktoś kiedyś to dokładnie wyjaśni na czym to polega, że się da. Bo w moim autku nawet latem, po nocy autko muszę palić na benzynie. Jeszcze jedno co przychodzi mi do głowy. Otórz może na początkową pracę silnika na gazie ma wpływ temp. zasysanego powietrza. U siebie zauważyłem, że odkąd zrobiło się cieplej silnik łatwo przechodzi na zasilanie gazem, przy niższych temperaturach było z tym znacznie ciężej. I myślę, że odpowiedzialnym za to może być termostat w filtrze, który steruje dopływem zimnego/ciepłego powietrza do silnika. Niektórzy mają tą klapkę na stałe zamkniętą. Może to to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.