Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmienilem amorki

Featured Replies

Napisano

Nie planowalem tego wydatku, ale trzpien amorka z przodu wzial sie i wys... sick.gif

Efekt tego taki, ze amorek zaczal stukac, stukanie narastalo z czasem, w koncu mialem wrazenie, ze na kazdej nierownosci zawieszenie sie rozleci zlosnik.gif

Mechanicy twierdzili, ze mozna z tym jezdzic, ale mowiac szczerze, nie wyobrazam sobie takiej jazdy, albo inaczej....wyobrazam sobie, jak reszta zawieszenia rozlatuje sie przez ten uszkodzony amorek palacz.gif

Suma sumarum zaczalem szukac amorkow na przod do JTD MW.

Okazuje sie, ze mozna kupic oryginaly w ASO (ale odkrycie hehe.gif) za okolo 300 zl, mozna kupic te same amorki, ale nie w opakowaniu Fiata za...140zl oink.gif, mozna kupic Kayabe, Sachsa, Monroe, cos z francuzow (najtansze) i juz sam nie wiem czy czegos jeszcze nie odkrylem....

Juz byl w ogrodku, juz wital sie z gaska....i prawie bym mial fabryczne spoza ASO....

Skonczylo sie na Kayabie, czyli zacnej marce, co Subaru wyposaza i pare innych, trwalych i niezwodnych marek zlosnik.gif

Obiekcje mialem, bo Kayaba robi jeden model amorkow do wszystkich rodzajow Stilo tongue.gif Jak to....1,2 a 1,9 to kurka wodna spora roznica w masach...jak to bedzie jezdzic....no i jeszcze moj wozek super dociazony jakims badziewiem zlosnik.gif

Amorki zmienione, pora na testy. I wiecie co Wam powiem ? Nie kupujcie wiecej wloskiego badziewia hehe.gif Stilo i tak macie, wiec tutaj nic nie poradzimy. Posluchajcie przynajmniej starego Stilomaniaka i przy okazji zmiencie amorki na cos innego (nadal amorki, ale innej marki hehe.gif)

Charakterystyka pracy zblizyla sie do lubianych przeze mnie Opli. Nieco twardsze, sprezyste, zadzwiajaco komfortowe. Okazuje sie, ze mozna. Teraz widze, jaki ponton mialem sick.gif A jak ten ponton nieprzyjemnie przenosil do wnetrza nierownosci mad.gif Okazuje sie, ze to wszystko wina amorkow. I wreszcie kompletna cisza yikes.gif Nie chodzi tylko o stuk amorka, wszystkie efekty, z ktorymi jezdzilem do ASO (od nowosci) po prostu zniknely skromny.gif

Szczerze polecam - lepiej i taniej. Czego chciec wiecej palacz.gif Trwalosci, ale tu juz czas pokaze jaki to byl ten moj wybor cool.gif

Aha - nic mi nie opadlo, powiedzialbym, ze nawet lepiej stoi yay.gif

Napisano

Podaj moze jakas specyfikacje tych amorkow bo chyba tez mnie to czeka z przodu hmm.gif20.GIF

Napisano

> Podaj moze jakas specyfikacje tych amorkow bo chyba tez mnie to czeka z przodu

A po co Ci specyfikacja, jeśli wiesz, że do stilo jest jeden model. hehe.gif Prosisz o amorki do stilo kayaby i już. grinser006.gif

Napisano

> A po co Ci specyfikacja, jeśli wiesz, że do stilo jest jeden model.

> Prosisz o amorki do stilo kayaby i już.

Chodzi mi o jakis adres www z mozliwoscia wysylki i rozsadna cena a do tego potrzeba jakis danych piesc.gifrotfl.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Chodzi mi o jakis adres www z mozliwoscia wysylki i rozsadna cena a

> do tego potrzeba jakis danych

jest katalog on-line

Kayaba DE

cena za sztuke powinna oscylowac na poziomie 160 zl (brutto)

wysylka okolo 20zl

firm jest wiele, mozna szukac w wyszukiwarkach, mozna sledzic Allegro

Napisano

1i2 sie zgadza ale trzecia jezeli do wszystkich wersji sa jednakowe ?hehe.gifbiglaugh.gifwpysk.gif

Napisano
  • Autor

> 1i2 sie zgadza ale trzecia jezeli do wszystkich wersji sa jednakowe

> ?

przesledz katalog na stronie niemieckiej i wszystko stanie sie jasne

troche pracy wlasnej polecam zlosnik.gif

Napisano

> przesledz katalog na stronie niemieckiej i wszystko stanie sie jasne

> troche pracy wlasnej polecam

A po co na niemieckiej zagladalem na polska stronke i troche wlasnej pracy i inwencji wlozylem ! dzieki za rade palacz.gif20.GIF

Napisano

> Chodzi mi o jakis adres www z mozliwoscia wysylki i rozsadna cena a

> do tego potrzeba jakis danych

Zakup amortyzatorów wysyłkowo? icon_eek.gif Pomysł - bardzo delikatnie mówiąc - szalony. zlosnik.gif

Napisano

> w nowym szczena opada i lezy tam nadal

> bedzie relacja, dzial marketingu przygotowuje a dyrektor mysli nad

> oferta rabatowa

> na razie odpalaja system, wiec ASO jako takie nie pracuje

> obstwiam, ze ten tydzien jeszcze im zejdzie

No to już się cieszę. Przejeżdżam tamtędy codziennie, późnym wieczorem i obserwuję tylko jak salon zapełnia się autami zlosnik.gif

Mam tylko nadzieję, że godziny pracy będą bardziej dogodne smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zakup amortyzatorów wysyłkowo? Pomysł - bardzo delikatnie mówiąc -

> szalony.

powiedz nam w takim razie jak amorki trafiaja do sklepow zlosnik.gif

a moze amorki w ASO sa produkowane ? tongue.gif

Napisano

> Zakup amortyzatorów wysyłkowo? Pomysł - bardzo delikatnie mówiąc -

> szalony.

Ty to widzisz wszedzie spiskowa teorie dziejow hmm.gifA opony,telefony komorkowe ,szklo!!!!!! Amorki to jakies takie wyjatkowe ustrojstwo? Towar to towar gwarancja 24 miechy ,place zakladam i jezdze 20.GIFbiglaugh.gif

Napisano

> powiedz nam w takim razie jak amorki trafiaja do sklepow

> a moze amorki w ASO sa produkowane ?

Nie interesuje mnie jak trafiają do sklepów - interesuje mnie np. to, że jeżli amortyzator nie działa poprawnie z powodu np. porysowania tłoczyska (co wcale nie jest takim sporadycznym przypadkiem), to warsztat montujący amortyzatory będzie twierdził, że zamontował to, co dostał i żeby reklamować u sprzedawcy, a sprzedawca analogicznie będzie obwiniał o uszkodzenie warsztat. zlosnik.gif

W każdym razie jeśli chce się mieć jakiekolwiek szanse na skorzystanie z gwarancji, to takie rzeczy kupuje się tam, gdzie się je montuje ok.gif - albo z góry należy się pogodzić z brakiem jakiejkolwiek gwarancji. Kwestia wyboru...

Napisano

> Towar to towar gwarancja 24 miechy

No i tu właśnie się mylisz - o gwarancji możesz z góry zapomnieć. skromny.gif

Napisano

> No i tu właśnie się mylisz - o gwarancji możesz z góry zapomnieć.

Zakladam w warsztacie jest faktura i co nie ma gwarancji? hehe.gif

Napisano

> Zakladam w warsztacie jest faktura i co nie ma gwarancji?

Zależy, o co pytasz. Kwitek zatytułowany "Gwarancja" jest, natomiast faktycznie gwarancji nie ma - przykro mi. skromny.gif Przeczytaj moją odpowiedź na pytanie JaMiego. biglaugh.gif

Wszystko jest kwestią wyboru - albo kupujesz części i usługę od jednego podmiotu (i wtedy masz niezerowe szanse na wyegzekwowanie roszczeń z tytułu gwarancji/niezgodności towaru z umową), albo liczysz się z tym, że w razie jakiejś usterki będziesz miał bardzo poważne problemy z wyegzekwowaniem czegokolwiek. ok.gif

Napisano
  • Autor

ajaj te Twoje teorie cool.gif

w sumie rozumiem Cie, tyle masz przejsc z ASO, ze wolisz dmuchac na zimne

gwarancja na amorki obowiazuje, jezeli zamontujesz pare w serwisie i serwis ten wbije to w karte gwarancyjna

oczywiscie mozemy mnozyc hipotetyczne przypadki - co by bylo gdyby... ale dla mnie to nie ma sensu, nie mam takich zlych doswiadczen, wrecz przeciwnie

pomysl nad tym, zeby jednak zaczac uzywac....uzywane auta, wyjdziesz na tym znacznie lepiej (finansowo) niz kupujac nowe, tracac gwarancje i w koncu sprzedajac nowe auto za marne pieniadze...

Napisano

> ajaj te Twoje teorie

To nie teoria, tylko praktyka. skromny.gif

> w sumie rozumiem Cie, tyle masz przejsc z ASO

Chyba nie bardzo biglaugh.gif - nigdzie nie mówimy tutaj o ASO. tongue.gif

> gwarancja na amorki obowiazuje, jezeli zamontujesz pare w serwisie i

> serwis ten wbije to w karte gwarancyjna

Wiesz, na czym taka gwarancja polega? Wymontujesz, odeślesz, będzie "ekspertyza" i amortyzator wróci z informacją, że został uszkodzony przy montażu. rotfl.gif A nietrudno przewidzieć, co usłyszysz od warsztatu...

Napisano

Przeciez swiat nie konczy sie na ASIO sciana.gifna szczescie ok.gifRozne warsztaty maja autoryzacje ,certyfikaty itp itd biglaugh.gifmnie sie wydaje ze nie ma tu zadnego ryzyka ,jak sie ma dobry i sprawdzony warsztat ok.gif A ja taki mam 20.GIF

Napisano

> Przeciez swiat nie konczy sie na ASIO

Owszem - i jakbyś czytał ze zrozumieniem a nie "po łebkach" wpysk.gif, to bys zauważył, że nigdzie o ASO nie pisałem. IThankYou.gif

> Rozne

> warsztaty maja autoryzacje ,certyfikaty itp itd

Ale tu autoryzacje i certyfikaty nie mają nic do rzeczy - jeśli odeślesz sprzedawcy uszkodzoną część, która w momencie otrzymania przesyłki na uszkodzoną nie wyglądała (co nie znaczy, że uszkodzona nie była), to odpowiedź może być i będzie tylko jedna: wina warsztatu. skromny.gif

Przerabiałem to swego czasu ze sprzęgłem i właśnie amortyzatorami - sprzedawca swoje (wina warsztatu), warsztat swoje (wina sprzedawcy) i nie ważne kto ma rację, to i tak skończy się tak samo sick.gif

> mnie sie wydaje ze nie ma tu zadnego ryzyka ,jak sie ma dobry

> i sprawdzony warsztat A ja taki mam

To poproś, żeby oni kupili amorki dla Ciebie, a ty odkupisz od nich razem z usługą montażu - i wtedy nie będzie po Twojej stronie żadnego ryzyka. zlosnik.gif

Napisano

Dobra Daniel konczmy ta bezpluciowa dyskusje i zostanmy przy swoim hmm.gif Ty bys nie kupil ja pewnie kupie niech bedzie moja strata palacz.gif Wlasnie jeden ze Stilomaniakow zaproponowal mi jeszcze taniej hehe.gif Bywaj 30.GIF20.GIF

Napisano

> Dobra Daniel konczmy ta bezpluciowa dyskusje i zostanmy przy swoim

No to weź się najpierw jeszcze dokładnie dowiedz, co chcesz kupić grinser006.gif - akurat przed chwilą sobie rozmawiałem w sprawie reklamacji z serwisem, który ostatnio u mnie wymieniał (i zamontowali mi amortyzatory tylne do VAN-a, co za debile sciana.gif) - katalog KYB dostępny online jest rozbieżny z papierowym katalogiem, nie wiem jak w przypadku 3D, ale w przypadku Multiwagona amortyzatory tylne dobrane wg. tego katalogu dostępnego w sieci można sobie ... wetknąć gdzieś, bo zamontować się ich nie da (inne mocowania górne). rotfl.gif

Napisano

No widzisz gdybys sam zakupil towar to bys go piec razy ogladal i sprawdzal zanim zamontujesz a tak fachowcy i ZONK hehe.gifwaytogo.gif20.GIF

Napisano

> No widzisz gdybys sam zakupil towar to

... bym teraz musiał kupować raz jeszcze, a tak wystarczy zrobić awanturę i będą wymieniać. biglaugh.gif

> a tak fachowcy i ZONK

Fachowcy robili też katalog KYB, o którym wspominałem, a na podstawie którego chcesz kupować te amortyzatory zlosnik.gif

W 3D górne mocowanie z tyłu jest inne niż w MW? W MW jest śruba przykręcana poprzecznie i na dole i na górze - te tylne KYB (wg. katalogu pasujące do każdego Stilo) leżą sobie w sklepie i mają od góry śrubę ... pionową. icon_eek.gif

Napisano

Ja bede wymienial przod ! tyl jest ok palacz.gif30.GIF20.GIF

Napisano

> Ja bede wymienial przod ! tyl jest ok

No to sprawa przynajmniej tutaj się upraszcza hehe.gif

Nie wiem co jest z tym tyłem i nie bardzo nawet potrafię sobie wyobrazić co to znaczy "pionowa śruba" (montaż podobnie jak z przodu? hmm.gifniewiem.gif).

Jak będę wymieniał te amortyzatory z VAN-a na normalne, to pójdę do sklepu sfotografować ten wynalazek. palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

> te tylne KYB (wg. katalogu pasujące do każdego Stilo) leżą sobie w sklepie i mają od góry śrubę ... pionową.

Może to regulacja siły tłumienia? rotfl.gif

Napisano

> Może to regulacja siły tłumienia?

W amortyzatorach za 160 zł/szt. - chyba nie zeby.GIF

Tak z ciekawości zapytałem o KYB, bo jak już się dodzwoniłem do sklepu/magazynu, a tu był cały wątek... Ponoć u góry nie ma w ogóle tego ucha na śrubę, tylko pionowy gwint. hmm.gif Z opisu przez telefon ciężko wywnioskować. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

katalog Kayaby 2007 wyroznia na tyl amorki 343397 oraz 344452. Te drugie sa do MW, pierwsze do innych wersji

katalog kayaby 2006 r twierdzi to samo

ktos zle patrzyl moim zdaniem, latwo sie pomylic w katalogu 2006, bo jest napisane Stilo/Stilo MW

uwazniejsze czytanie pokazuje, ze dopiero na nastepnej stronie jest wyraznie napisane i narysowane MW i wlasciwy numer amorkow

w katalogu 2007 na pierwszej stronie napisali Stilo, a na drugiej Stilo MW. Tym niemniej w rubrykach jest rysunek nadwozia i opis, wystarczy czytac uwaznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.