Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam. Problemy z maryska weekend 2.4 TD(prosze o porady)

Featured Replies

Napisano

Witam !!!

To jest mój pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałość.

Jestem posiadaczem maryski 2,4 td od miesiaca. Ostatnio mam z nią takie problemy jak:

1) Swieci mi sie kontrolka od wtrysku po zapaleniu silnika, czy to na zimnym czy na ciepłym silniku przez 3 minuty po czym gasnie.

2) Falowanie odrotów- jest ono widoczne po około 2 minutach po zapaleniu silnika.

3) 2 razy maryska zaczeła mi sama dodawac obrotów

4) czasami podczas jazdy migneła mi kontrolka od wtrysku po czym samochód przestawał jechac. Trwało to około 2 sekundy po czym wszystko wracało do normy.

5) pulsowanie swiateł ale najprawdopodobnie to regulator.

Jak ktos miał takie przypadki u swojego fiacika albo słyszał o czymś takim to prosze o porady czym to moze byc spowodowane.

Napisano
  • Autor

Wczoraj pojechałem do kumpla sprawdzić na przyżądzie akumulator i ładowanie alternatora. Okazało sie, ze akumulator ma 80% sprawnosci a regulator podaje 14,3 przy włączonych swiatłach,klimie i paru jeszcze rzeczach. Wnioskuje, ze regulator jest dobry. Mozecie mi doradzić czym jeszcze może być spowodowane pulsowanie wszystkiego co świeci w samochodzie. Pulsowanie zaczyna sie 30 sekund po odpaleniu silnika.

Napisano

Witam

Z tego co wiem to tu mało jest 2.4 TD HLX. Ja nie lubie diesli więc trzymam sie do nich z daleka smile.gif

Napisano

Nie mam zielonego pojęcia. Też bym podejrzewał Alternator lub regulator. Ale pewnie coś Ci padło z elektryki i coś zakłóca wszystko. Niestety trzeba będzie pojechać na jakiś egzaminer sciana.gif

Napisano

Musisz jechać do serwisu najlepiej fiata, na badanie EXAMINER-em

wszystkie błędny wtrysku błędom zapisane w pamięci ROM (nie ulotnej) - examiner prawdę powie o maryśce. smile.gif

Napisano

> 1) Swieci mi sie kontrolka od wtrysku po zapaleniu silnika, czy to na zimnym czy na ciepłym silniku przez 3 minuty po czym gasnie.

na 100% Uszkodzona któraś ze świec żarowych, sprawdzić która i wymienić, niestety cena za sztukę ok 50 zł + wymiana - samameu nie radzę

> 2) Falowanie odrotów- jest ono widoczne po około 2 minutach po

zapaleniu silnika.

Prawdopodobnie uszkodzona przepływka lub sonda lambda, wtryski i pompa na bank sprawne - mozna z tym zyc.

reszty objawow nie znam

Napisano

U mnie kontrolka wtrysku zapaliła się nagle (na stałe) w czasie jazdy i auto straciło moc. Po kilku dniach, gdy jechałem na examiner, kontrolka na kilka minut zgasła i samochód znów zaczął przez tą chwilę pomykać. W każdym razie, u mnie padł czujnik położenia iglicy we wtryskiwaczu sterującym, ale o tym było tutaj.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wczoraj odebrałem auto z Bosch Service i wszystko jest juz oki. oto co było przyczyna moich usterek:

1) Swieci mi sie kontrolka od wtrysku po zapaleniu silnika, czy to na zimnym czy na ciepłym silniku przez 3 minuty po czym gasnie.

Było to spowodowane jak juz tu ktoś na forum pisał przepaleniem sie świecy żarowej

2) Falowanie odrotów- jest ono widoczne po około 2 minutach po

zapaleniu silnika.

Po wykasowaniu błedów z kompa i drobniej regulacji ppmpy ustało

3) 2 razy maryska zaczeła mi sama dodawac obrotów

Kasowanie błedów i narazie tego niema zobaczymy pózniej

4) czasami podczas jazdy migneła mi kontrolka od wtrysku po czym samochód przestawał jechac. Trwało to około 2 sekundy po czym wszystko wracało do normy.

kasownie błedów z kompa odnosnie jakiegos czujnika wtrysku paliwa

5) pulsowanie swiateł ale najprawdopodobnie to regulator.

odnosnie tego to musiałem wymienic cały alternator bo uszkodzony był regulator i mostek diodowy. cena regulatora to około 120 zł a mostek jest na obudowie alternatora i jest z nia połączony wiec trzeba by było wymienic cało obudowe a koszt to icon_eek.gif od 400 d0 500 zł a ja zapłaciłem w serwisie 300 zł za alternator po regeneracji z roczna gwarancją.

Teraz marysia smiga ze hohoho.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.