Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z biegami, spalaniem, obrotami...

Featured Replies

Napisano

Witam, wszystkich czytających.

Na wtępie zaznaczam, że nowy jestem na forum, ale mimo wszystko licze na wszelką możliwą pomoc. Jestem posiadaczem Astry 1.6i silnik c16nz od 3tygodni. W samochodzie wymieniłem kompletny rozrząd, pompe wodną, świece NGK, nowe kable zapłonowe., troche poprawiłem elektryczne pierdoły, ale z jednym poradzić sobie nie mogę - ze skrzynią biegów. Oto mój problem:

1. Biegi wchodzą bez zgrzytów.

2. Czasem wchodza idealnia płynnie, w większości przypadków siłuje się ze skrzynią, żeby wrzucić którykolwiek bieg(najciężej 1)

3. Jeśli chodzi o ten klinik w mechaniźmie, to był on naprawiany(nie wiem czy o to chodzi, ale coś przy "kasecie" było robione, jest ok).

4. Na wyłączonym silniku biegi wchodza idealnie zawsze.

5. Jak się bieg zablokuje-nie mogę wrzucić jedynki: sposobem żeby ją wrzucić jest wyłaczenie silnika - wtedy bieg bez problemu wpada na swoje miejsce.

A mechanik coś majaczy, jak mnie wreszcie wysłuchał że to coś ze sprzęgłem. Coś o jakiejść sprężynie mówił, ale sie nie znam więc wyskoczył że wymienić trzeba kompletne sprzęgło - 380zł i a sama operacja 240.

Troche mnie wbiło to, więc pytam co o tym myślicie? To sprzęło? Jeśli tak to czy potrzebuje zmieniać całe? Tarcza chyba ma się dobrze...

Teraz kolejna rzecz: spalanie: Asterka spala mi ok 22l LPG/100km około bo 35litrów spaliła przejeżdżając 200km. MASAKRA. Śmierdzi troche gazem pod maską, jak wyłaćze silnik i szybko otworze klape i sobie niuchnę.

Co o tym sądzicie? Może być nieszczelny paliwowy?

A do tego wszystkiego na deser: czasem gubi któryś cylinder. Może bierze powietrze na lewo?

Prosze was o pomoc. Jestem troche dobity tym wszystkim bo mnie te koszty przerażają już... Każdy kolejny "mechanik" mówi co innego. Pomóżcie proszę.

Pozdrawiam

Napisano

> Teraz kolejna rzecz: spalanie: Asterka spala mi ok 22l LPG/100km

A ile pali noPB ?

W jakim stanie jest filtr powietrza ?

Dolot nigdzie nie zapchany?

Byłeś u gazowników na regulacji ? Może wystarczy tylko wyreglować.

Ile km ma parownik ? Może już jego membrany nadają się do wymiany ?

Pożycz od kogoś (kominiarz, Krystyna z gazowni) takie cudo do wykrywania gazu, może gdzies jest nieszczelność i się ulatnia.

Która generacja gazu? Sprawdzałeś stan silnika krokowego sterującego dopływem gazu ?

Są kłopoty z rozruchem rano ?

Napisano

Teraz kolejna rzecz: spalanie: Asterka spala mi ok 22l LPG/100km około bo 35litrów spaliła przejeżdżając 200km. MASAKRA. Śmierdzi troche gazem pod maską, jak wyłaćze silnik i szybko otworze klape i sobie niuchnę.

Co o tym sądzicie? Może być nieszczelny paliwowy?

A do tego wszystkiego na deser: czasem gubi któryś cylinder. Może bierze powietrze na lewo?

Prosze was o pomoc. Jestem troche dobity tym wszystkim bo mnie te koszty przerażają już... Każdy kolejny "mechanik" mówi co innego. Pomóżcie proszę.

Pozdrawiam

no...TRAGEDIA!!!

1.kable WN

2.filtr powietrza

3.filtr gazu

3.regulacja u gaziarza

4.stan katalizatora

5.stan swieczek

6.odczytaj kody-moze pomoze

-sprawdz sobie to wszystko,na bank ktorys z tych punktow jest trafny.Moglem cos pominac bo mlody jestem wink.gif

Napisano
  • Autor

> no...TRAGEDIA!!!

> 1.kable WN

> 2.filtr powietrza

> 3.filtr gazu

> 3.regulacja u gaziarza

> 4.stan katalizatora

> 5.stan swieczek

> 6.odczytaj kody-moze pomoze

> -sprawdz sobie to wszystko,na bank ktorys z tych punktow jest

> trafny.Moglem cos pominac bo mlody jestem

Dziękiza odpowiedź. Kable WN(wysokiego napięcia?) zmieniłem na nowe dobre(nie jakieś tanie). Filtr powietrza wymieniłem. Stanu katalizatora nie znam, nie wiem jak mógłbym umieć ocenić:) nowy jestem to mój pierwszy samochód:P nie znam się:(

Świece zmienione - NGK, ponoć najlepsze. Odczyt kodów - tzn? nie bardzo wiem co i jak? Reszty nie robiłem, tzn u gaziarza nie byłem. No i to tyle jeśli o te część chodzi. Dalej:

nie wiem ile benzyny pije, aż boje się sprawdzić bo da mi raczej po portfelu na noPb. Wszystkie filtry z wyjątkiem gazu wymienione - wiem brzmi śmiesznie. Instalacja ta ma teraz ok 40kkm przebiegu. Rano łapie na dotyk, w sumie to zawsze tak zapala. Z tym problemu nie ma. Zastanawiałem się czy może gdzieś lewego powietrza nie bierze, bo raz że śmierdzi gazem, a dwa że czasem suwy gubi.Na wolnych obrotach troszkę huczy takim niskim tonem, a z czasem się uspokaja. Pytam Was Panowie, bo nie chciałbym przepłacić i chciałbym wiedzieć "z czym iść" do tych magików.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Napisano

> Jezeli moge doradzic to najlepiej pojedz do specow od gazu niech ci sprawdza, gaz to zbytniebezpieczna substancja aby dlubac samemu jezeli nie masz doswiadczenia.

Napisano
  • Autor

> > Jezeli moge doradzic to najlepiej pojedz do specow od gazu niech

> ci sprawdza, gaz to zbytniebezpieczna substancja aby dlubac

> samemu jezeli nie masz doswiadczenia.

Nie no jasne, ze tak zrobię... Do sylwestra poczekam z fajerwerkami przed domem smile.gif Wiecie ile taka impreza może kosztować? Dzięki

Napisano

>> nie wiem ile benzyny pije, aż boje się sprawdzić bo da mi raczej po

> portfelu na noPb.

Odżałuj jednak te kilkadziesiąt złotych, zalej 20 litrów noPB i zobacz ile km przekulasz. Jak 200, to wiadomo, że problem jest z instalacją gazową, jak tylko 100, to sygnał, że usterki należy szukać w silniku.

> bo raz że śmierdzi gazem,

może za bogata mieszanka ?

> a dwa że czasem

> suwy gubi.

jak kable WN i świece OK, to może cewka ?

> Pytam Was Panowie, bo nie chciałbym

> przepłacić i chciałbym wiedzieć "z czym iść" do tych magików.

Pierwsze co bym zrobił, to test z noPB.

Dwa to sprawdzenie dolotu - część filozofów nie mogąc sobie poradzić z dość prostym problemem gaśnięcia silnika na jałowym w ruchu, po prostu zaślepiają (lub zapychają czymś) otwór wlotowy powietrza do puszki z filtrem. Efekt jest taki, że auto jeździ, ale pali kolosalne ilości gazu.

Trzy to wizyta u gazowników - regulacja instalki i przy okazji się dowiedz, co za ustrojstwo masz pod maską - która generacja gazu i z czego zbudowana. Jeśli jest możliwość to sprawdzenie krokowego od gazu + odczyt napięcia z sondy lambda na gazie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za radę. Zrobie tak jak mówicie. Test z noPb. Możliwe że uda mi się zrobić diagnostykę na ASO bo mam tam znajomego. Dam znać o co chodziło:)

A wiecie co może być problemem z tymi biegami? Strasznie utrudnia to jazdę. Pozdrawiam

Napisano

> Witam, wszystkich czytających.

> Na wtępie zaznaczam, że nowy jestem na forum, ale mimo wszystko licze

> na wszelką możliwą pomoc. Jestem posiadaczem Astry 1.6i silnik

> c16nz od 3tygodni. W samochodzie wymieniłem kompletny rozrząd,

> pompe wodną, świece NGK, nowe kable zapłonowe., troche

> poprawiłem elektryczne pierdoły, ale z jednym poradzić sobie nie

> mogę - ze skrzynią biegów. Oto mój problem:

> 1. Biegi wchodzą bez zgrzytów.

> 2. Czasem wchodza idealnia płynnie, w większości przypadków siłuje

> się ze skrzynią, żeby wrzucić którykolwiek bieg(najciężej 1)

> 3. Jeśli chodzi o ten klinik w mechaniźmie, to był on naprawiany(nie

> wiem czy o to chodzi, ale coś przy "kasecie" było robione, jest

> ok).

> 4. Na wyłączonym silniku biegi wchodza idealnie zawsze.

> 5. Jak się bieg zablokuje-nie mogę wrzucić jedynki: sposobem żeby ją

> wrzucić jest wyłaczenie silnika - wtedy bieg bez problemu wpada

> na swoje miejsce.

> A mechanik coś majaczy, jak mnie wreszcie wysłuchał że to coś ze

> sprzęgłem. Coś o jakiejść sprężynie mówił, ale sie nie znam więc

> wyskoczył że wymienić trzeba kompletne sprzęgło - 380zł i a sama

> operacja 240.

> Troche mnie wbiło to, więc pytam co o tym myślicie? To sprzęło? Jeśli

> tak to czy potrzebuje zmieniać całe? Tarcza chyba ma się

> dobrze...

> Teraz kolejna rzecz: spalanie: Asterka spala mi ok 22l LPG/100km

> około bo 35litrów spaliła przejeżdżając 200km. MASAKRA. Śmierdzi

> troche gazem pod maską, jak wyłaćze silnik i szybko otworze

> klape i sobie niuchnę.

> Co o tym sądzicie? Może być nieszczelny paliwowy?

> A do tego wszystkiego na deser: czasem gubi któryś cylinder. Może

> bierze powietrze na lewo?

> Prosze was o pomoc. Jestem troche dobity tym wszystkim bo mnie te

> koszty przerażają już... Każdy kolejny "mechanik" mówi co

> innego. Pomóżcie proszę.

> Pozdrawiam

Przeczytałem o twoich kłopotach ze skrzynią biegów.Niestety to co mówią twoi spece moze być prawdą.Spróbuj podciągnąć linkę od sprzęgła o kilka obrotów kluczem.Jeśli nie pomoże to niestety będziesz musiał wymienić sprzęgło.Polecam wymianę całego zestawu,ponieważ roboty dużo a nigdy nie wiadomo co i za ile się sypnie.Nie zapomnij przy wymianie sprzęgła o wymianie łożyska oporowego sprzęgła.Pozdrowienia!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.