Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalka LANDI - problem i kilka pytań - Fiat Bravo

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich,

posiadam Fiata Bravo 1.8 16V kupionego z Wloch razem z instalacją gazową sterownik LANDI L.E.S. 93/4 reduktor LANDI LE98, jeszcze jakiś emulator (nie sprawdzilem dokładnie jaki) Zakładnae wszystko było w 1999roku (mam papiery) i przejechało ok.90tyskm.

Auto od kupna (od kwietnia) jezdziło ok, spalanie na trasie ok. 9,5 w miescie 12, teraz jednak spalanie w trasie ciutke wzorsło (ok.10-10,5 ale to nie istone jeszcze) ale w mieście jest ok. 17-18 tzn na ok. 33litrach robie jakies 180-190km, fakt ze stoje troche w korkach ale to jednak chyba za dużo, mrozów jeszcze nie ma, silnik szybko łapie temperaturem, rozumiem jakby palił w mieście jakies 14.

Sterownik posiada tylko regulacje za pomocą analizatora spalin lub wskazań sondy lambda, ostatnio kolega mi podregulował, przy czym okazało sie ze silniczek krokowy od gazu wogole nie działał gdyz celowo był odłaczony (kabelki tylko były ale nie podłączone) po sprawdzeniu okazało sie ze jest uszkodzony i celowo ktoś to zrobił. Regulacja jednak nic nie dała (pozatym że teraz są troche problemy z wolnymi obrotami - wczesniej oprócz spalania wszystko było ok.)

Kolega znający sie bardziej na rzeczy stwierdził że mam niestabiliny sklad mieszanki na wolnych obrotach,bo na wyzszych obrotach wszystko jest ok, sklad mieszanki jest staly. Teraz pytanie: kolega mowil ze jeśli skałd mieszanki bedzie stały to powinno być ok i wymiana silniczka krokowego (ktory ma także reczna regulacje) nie jest konieczna do szczęscia - a takiego modelu - 2 przewodowy LAndi chyba juz sie nigdzie nie dostanie.

Czy wymiana memran parownika coś pomorze na zuzycie paliwa w miescie?? Znalalem membrany za ok. 70zł i gazownika który za 70zł wymieni je. Aha z zapalaniem nie mam problemu, przełącza sie tez dobrze i chodzi na gazie odrazu dobrze, nie ma żadnej dziury, moze po tej regulacji ciut gorzej ale nie jest źle (czujnika temperatury nie ma)

Sory za przydługi post.

pozdrawiam

Napisano

Lambda działa??

Generalnie w tym sprzęcie ciężko jest osiągnąc optimum. Reduktor ma tylko jedną śróbę do regulacji a elektonika uboga strasznie. Przechodziłem przez to nie dalej jak kilka dni temu. Jak na wolnych było ok to na obrotach ubogo i na odwrót jak na obrotach ok to na jałowym szło tyle gazu że hoho.

Generalnie na Parowniku trzeba ustawić optimum dla obrotów użytecznych i do tego stroić elektronike do obrotów jałowych.

Prawidłowe spalanie to 9L na trasie i max 12 w mieście (korki warszawskie + but.gif )

Napisano

Znalalem membrany za ok. 70zł i gazownika który za

> 70zł wymieni je.

razem 140 i masz parownik uzywke. Za ~ 180 - 220 (zależy jaka firma) masz nówke parownik. Opłaca się reanimować??

Tak ale tylko jeżeli sam to zrobisz, co nawiasem mówiąc jest dość proste.

Napisano

wg mnie warto przywrócić krokowy bo załatwisz sobie katalizator o ile juz nie jest death

Napisano
  • Autor

> Lambda działa??

Sprawdzone, działa

> Generalnie w tym sprzęcie ciężko jest osiągnąc optimum. Reduktor ma

> tylko jedną śróbę do regulacji a elektonika uboga strasznie.

> Przechodziłem przez to nie dalej jak kilka dni temu. Jak na

> wolnych było ok to na obrotach ubogo i na odwrót jak na obrotach

> ok to na jałowym szło tyle gazu że hoho.

> Generalnie na Parowniku trzeba ustawić optimum dla obrotów

> użytecznych i do tego stroić elektronike do obrotów jałowych.

> Prawidłowe spalanie to 9L na trasie i max 12 w mieście (korki

> warszawskie + )

no fajerwerków sie nie spodziewam, ale wlasnie na poczatku po kupieniu przez jakiś czas takie spalanie było - 9 trasa, 12 miasto

Napisano
  • Autor

> wg mnie warto przywrócić krokowy bo załatwisz sobie katalizator o ile

> juz nie jest death

sądzę że już śladu po nim nie ma smile.gif a żeby zrobić krokowy to musze założyć całą nową centralke i do niej krokowego, bo jak sie dowiedzialem takiego krokowego jak mam to nigdzie nie znajde

Napisano
  • Autor

> razem 140 i masz parownik uzywke. Za ~ 180 - 220 (zależy jaka firma)

> masz nówke parownik. Opłaca się reanimować??

> Tak ale tylko jeżeli sam to zrobisz, co nawiasem mówiąc jest dość

> proste.

masz racje Wicia sam bym zmienił bo kiedyś byłem przy tym jak gazownik w poprzednim aucie mi zmieniał membrany i widizalem ze to nic trudnego, ale jestem na "obczyznie" 600km od domu i musiałbym robić to chyba na chodniku dlatego podjade do gazownika

ten parownik LANDI LE98 widzialem na allegro ok. 225zł do tego tez pewnie musiałbym znowu iść do gazownika go zakładać, także spróbuje zrobić te membrany, jeśli dalej będzie kupa to zastanowie sie nad nowym sterownikiem i do tego krokowcem jak już pisałem powyżej.

Napisano
  • Autor

> Znalalem membrany za ok. 70zł i gazownika który za

> razem 140 i masz parownik uzywke. Za ~ 180 - 220 (zależy jaka firma)

> masz nówke parownik. Opłaca się reanimować??

> Tak ale tylko jeżeli sam to zrobisz, co nawiasem mówiąc jest dość

> proste.

przemyslałem to troche i chyba jednak nie bede wymieniał membran tylko kupie nowy parownik, tylko nie wiem czy kupić tak jak miałem LANDI LE98 (widzialem chyba na allegro za 225zł) czy kupić coś innego?? co polecacie?

dodatkowo własnie zrobilem trase 600km, i spalanie na trasie wyszło mi poniżej 8,5L - podczas gdy w mieście wychodzi 17, mierzone w ten sam sposób tankowanie do pełna przy pustym zbiorniku i wyjeżdzenie do zera, mozliwe ze trafiłem dobry gaz ale róznica aż 2 razy?!

moze to własnie parownik? że kiedy na wolnych obrotach wiecej chodzi (korki itp) i wtedy przepala gazu wiecej bo parownik niedomaga? dobrze myśle?

Napisano

> przemyslałem to troche i chyba jednak nie bede wymieniał membran

> tylko kupie nowy parownik, tylko nie wiem czy kupić tak jak

> miałem LANDI LE98 (widzialem chyba na allegro za 225zł) czy

> kupić coś innego?? co polecacie?

nie musi byc LANDI,coś weź co ma większą możliwośc regulacji.

> dodatkowo własnie zrobilem trase 600km, i spalanie na trasie wyszło

> mi poniżej 8,5L - podczas gdy w mieście wychodzi 17, mierzone w

> ten sam sposób tankowanie do pełna przy pustym zbiorniku i

> wyjeżdzenie do zera, mozliwe ze trafiłem dobry gaz ale róznica

> aż 2 razy?!

> moze to własnie parownik? że kiedy na wolnych obrotach wiecej chodzi

> (korki itp) i wtedy przepala gazu wiecej bo parownik niedomaga?

> dobrze myśle?

moim zdaniem ten krokowiec jest w znacznej części winowajcą. Parownik pewnie masz tak skręcony, że podciśnienie zasysa sobie prawidłową mieszankę na obrotach. Na jałowym bez krokowca, gaz idzie całą rurą....

Poza tym, jeżeli mębrany w parowniku nie są elastyczne to też pewnie więcej idzie tego gazu niż trzeba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.