Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek płynu chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Własnie wyleciał mi cały płyn chłodnicy.

Wyciek jest z tyłu silnika w miejscu, gdzie wąż wychodzący z termostatu wchodzi w korpus silnika. Wąż jest zaciśnięty prawidłowo. W miejscu gdzie wąż nachodzi na korpus jest taki jakby "kołnierz" i wchodzi w niego jakiś czerwony przewód/linka. Z tego "kołnierza" wylatuje właśnie płyn. Niestety nie mam kanału i nie mogę tego obejrzeć od spodu. Od góry zasłania to taka klapa mocowana na 3 śruby dziesiątki. Niestety są mocno zardzewiałe i mimo kapieli w WD40 nie dają sie odkręcić. Czy wiecie może, czy gdyby udało mi się zdjąć tą osłone, pomogłoby mi to w ocenie skąd nastąpił wyciek? No i drugie pytanie czy podejrzewacie może jakąś przyczynę?

Z góry bardzo dziękuję.

Napisano

Wczesniej troche namieszalem stad edycja posta. Wyciek wyglada mi w miejscu "wlacznika" wentylatora.

Napisano

> Witam.

> Własnie wyleciał mi cały płyn chłodnicy.

> Wyciek jest z tyłu silnika w miejscu, gdzie wąż wychodzący z

> termostatu wchodzi w korpus silnika. Wąż jest zaciśnięty

> prawidłowo. W miejscu gdzie wąż nachodzi na korpus jest taki

> jakby "kołnierz" i wchodzi w niego jakiś czerwony przewód/linka.

> Z tego "kołnierza" wylatuje właśnie płyn. Niestety nie mam

> kanału i nie mogę tego obejrzeć od spodu. Od góry zasłania to

> taka klapa mocowana na 3 śruby dziesiątki. Niestety są mocno

> zardzewiałe i mimo kapieli w WD40 nie dają sie odkręcić. Czy

> wiecie może, czy gdyby udało mi się zdjąć tą osłone, pomogłoby

> mi to w ocenie skąd nastąpił wyciek? No i drugie pytanie czy

> podejrzewacie może jakąś przyczynę?

> Z góry bardzo dziękuję.

ostatnio grzebałem w Bravo ojca i również zauważyłem wyciek z chłodnicy...tylko jest on na dole praktycznie na zgrzewie obudowy plastikowej z chłodnicą...(b.mały wyciek) niewiem.gif

Napisano
  • Autor

No to ja też edytuję smile.gif

Czy wobec tego włącznik wentylatora jest na korpusie silnika a nie na chłodnicy?

Napisano
  • Autor

Tutaj jest zdjęcie silnika z bravo ale jest bardzo podobny z tego co widzę: http://www.brodex.pl/allegro/wyciek.jpg

Naniosłem na zdjęcie opisy tego o czym pisałem.

Na tym rysunku niżej jest chyba ten kołnierz, z którego się leje ale głowy nie dam czy to jest to.

Napisano

A powiecie mi ile wchodzi płynu do chłodnicy w 1.6 oraz najważniejsze co jaki czas to wymieniać?

Napisano

Czekaj bo juz sie pogubilem. To wyciek jest z chlodnicy (tak wynika z tematu) czy z korpusu (tak wynika z tresci) biglaugh.gif ??? Troche namieszales wink.gif

Napisano

Ile wchodzi to nie wiem ale wymiana co okres jaki zaleca producent plynu ok.gif

Napisano

Nie znam silnika 1,6. Musialbys znalezc lepszajsza fotke tego miejsca chyba ze poczekasz na odpowiedz usera z 1,6

Napisano
  • Autor

Jak zmyliłem tematem to przepraszam. Powinien brzmieć: Wyciek płynu chłodniczego.

Chyba zlokalizowałem usterkę. Wyciek jest z rury przy korpusie, a dokładniej z metalowej rury łączącej pompe wody z gumową rurą idącą do termostatu. Nic nie mogę tam zobaczyc ale "na czuja" widzę, że cieknie ze spawu, ta rura po prostu pękła. w miejscu, gdzie wchodzi wąż od nagrzewnicy chyba.

Nie dam rady wyciągnąć tej rury, przypuszczam, że pęknięcie nie jest duże, więc sprobuje zakleić to szarym poxipolem. Myślicie że wytrzyma? Macie z tym jakieś doświadczenia?

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Odpowiadam dla potomności:

minął ponad rok, a poxipol trzyma jak złoto, niestety rurę przeżarła rdza w innym miejscu i nadaje się do wymiany. Przy tej okazji przypomniał mi sie ten wątek smile.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.