Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem bravo 1,6 16V

Featured Replies

Napisano

Mam problem z odpalaniem gdy auto jest zimne to odpala bez problemu a jak jest cieple to rozrusznik nie chce kręcic robi pół obrotu i zamiera, akumulator jest nówka sztuka, ładowanie jest oki. czyżby tuleje w rozruszniku wyjebały się i wirnik kontruje? czy miał ktos z was moze podobny problem?

Napisano

> czyżby tuleje w rozruszniku

Najprawdopodobniej

> wyjebały się

troszke wiecej kultury nie zaszkodzi

Napisano

> Mam problem z odpalaniem gdy auto jest zimne to odpala bez problemu a

> jak jest cieple to rozrusznik nie chce kręcic robi pół obrotu i

> zamiera, akumulator jest nówka sztuka, ładowanie jest oki.

> czyżby tuleje w rozruszniku wyjebały się i wirnik kontruje? czy

> miał ktos z was moze podobny problem?

Mam to samo. A ma ktos jakies doswiadczenie z wymiana tych tulei , czy dam rade wyminic je samemu czy raczej tylko do elektryka trza smigac???

Napisano

niekoniecznie są to tulejki moze bendix zacierać sie na wałku wirnika.

Napisano

z tego co kojarze to tam jest jedna tulejka i jedno lozysko. do tulejki ciezko sie dostac. a lozysko to detal zeby wymienic. raczej zamiast elektryka to proponuje mechanika/slusarza

Napisano

> Mam problem z odpalaniem gdy auto jest zimne to odpala bez problemu a

> jak jest cieple to rozrusznik nie chce kręcic robi pół obrotu i

> zamiera, akumulator jest nówka sztuka, ładowanie jest oki.

> czyżby tuleje w rozruszniku wyjebały się i wirnik kontruje? czy

> miał ktos z was moze podobny problem?

Uzupełnij profil i popieram Lysy_wro - mniej ostrych słów, to nie forum pseudo kibica.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dzis zabrałem sie za rozrusznik i była tylko tulejka wyjechana i wirnik sie kontrował bardzo prosta naprawa 40minut pracy pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Dzis zabrałem sie za rozrusznik i była tylko tulejka wyjechana i

> wirnik sie kontrował bardzo prosta naprawa 40minut pracy

> pozdrawiam

Mam parę pytań i wątpliwości w tym temacie i zapodam je tu by nie tworzyć nowych wątków.

Czy można jaśniej - jak to rozumieć "wirnik się kontrował"? A wyjechana - jaki miała wymiar, luz?

Pytam ponieważ 4 dni temu zmieniałem owe tulejki i ta naprawa wiele mi nie pomogła. Objawy miałem takie jak ty, czyli na zimnym super kręci na gorącym tak jakby aku zdychał. Po wymianie obu tulejek na wirniku rozruch jest dosyć dziwny tzn. słychać jak najpierw kręci rozrusznik (dosyć cichutko) a po chwili (~2sek) wskakuje bendix i zapala. Na rozgrzanym silniku znowu powtórka z rozrywki na początku kręcenia czuć duży opór na rozruszniku i im częstsze te rozruchy tym jest gorzej. Czasami nie zapali i postój pół godzinny pomaga by zapalił. O co tu chodzi? Tulejki od Malucha które wymieniłem miały śred. wew. 10,15mm, nowe 10,05mm. Wirnik wszedł dosyć ciasno można powiedzieć że na wcisk, przy jego wyjmowaniu z panewki cmokał zasysając powietrze, ale kręcił się bez większych problemów. Tu się zastanawiam czy nie popełniłem błedu, ponieważ niektórzy z Was twierdzili że te tulejki rozpiłowywali z uwagi na tą "ciasnote". to ten wątek

Nawiasem mówiąc - ciekawie wyciąga się tulejkę po str przeciwnej od sprzęgiełka - jak to Wam poszło. A co z bendixem czy w nim też jest tulejka? Jeśli jest to jej nie wymieniałem. Reasumując, co w takim razie jest powodem tego utykania rozrusznika jak jest gorący - czy ktoś ma jakąś teorię?

Napisano

wyjechana waytogo.gif

Teraz lepiej. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.