Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat w filtrze powietrza

Featured Replies

Napisano

Witam, od razu zanzaczam, że wykorzystałem do opisu zdjęcie Glacy/Klaudka. Mam nadzieję, że mi wybaczą.

A teraz do rzeczy. Otóż pamiętam, że był wątek dotyczący zepsutego termostatu w filtrze pow.

Nawet GO znalazłem grinser006.gif

A ma to chyba spory wpływ na spalanie (mój unochod sporo pali). Odkręciłem rurę doprowadzającą zimne powietrze z lewej strony do filtra pow. i zobaczyłem, że na zimnym silniku klapka jest uchylona, czyli otwarty jest kanał na zimne powietrze a zamknięty na ciepłe z silnika. Uruchomiłem silnik i klapka nie zmieniła swojego położenia. Próbowałem ją przyciągnąć drucikiem, ale trzyma ją jakaś sprężynka i wróciła na swoje miejsce.

274287260-uno.jpg

Czy tak powinno być? Przecież jak jest zimny silnik to chyba klapka powinna być zamknięta i brać powietrze z nad silnika?

Co o tym sądzicie? Pewnie samego termostatu nie da się wymienić?

Napisano

witam ja mam uniacza na gażniku ale w obudowie filtra powietrza jest takie samo ustrojstwo.jest to walec z bolcem i ten bolec potrafi sie zapiec i nie otwiera ja to wszystko wyciągnąłem ze środka i sam ten termostat włożyłem do wżątku oczyściłem i zaczał działać. Tylko jak bedziesz rozbierał to sie troche nagimnastykujesz bo tak jest dosyć mocna spręzyna która to wszystko do kupy trzyma a jest tez taka jakby krzywka to musisz ja odpowiednio ułozyć .Powodzenia

Napisano

> Witam, od razu zanzaczam, że wykorzystałem do opisu zdjęcie

> Glacy/Klaudka. Mam nadzieję, że mi wybaczą.

> A teraz do rzeczy. Otóż pamiętam, że był wątek dotyczący zepsutego

> termostatu w filtrze pow.

> Nawet GO znalazłem

> A ma to chyba spory wpływ na spalanie (mój unochod sporo pali).

Witaj, ja zrobiłem sobie eksperymenta i wydłubałem całe to ustrojstwo z obudowy została zupełnie pusta , zaślepiłem otwór z którego brał ciepłe powietrze i teraz stale bierze zimne, nie zauwazyłem tą zima zwiększionego spalania wręcz przeciwnie, zwykle palił 10-11 l teraz mieści się w okolicach 9, nie wiem jaki ma to wpływ na silnik ale serio jest lepiej niz z tym termostatem.

teraz pozostaje mi tylko chwalić zalety gdyz nie jestem w stanie z połamanego na kawałki tego termostatu odtworzyć.,

ale spalanie serio zmalało o około 1 litr/100km

Napisano

teraz stale bierze zimne,

pogratulowac udanego tuningu ukladu dolotwego. zimne powietrze jest gesciejsze, wiecej tlenu, przyrosty mocy i ze sprawy wink.gif u siebie mam zrobione to smao, tyle, ze ja poczulem roznice na pracy silnika a nie na spalaniu grinser006.gif

Napisano

U mnie ten termostat działa, i myślę, że potrzebne jest to tylko przy rozruchu i początkowej jeździe. Później kiedy silnik się rozgrzeje w komorze silnika wzrasta temperatura i klapka powinna się zamknąc. Być może ma to wpływ na ilość zurzywanego paliwa przy rozruchu. U siebie zauważyłem natomiast inną prawidłowość. Autko mam zasilane gazem i podczas zimy miałem trudności z przełączaniem z benzyny na gaz. Musiałem znacznie dłużej jeździć na benzynie, żeby móc przełączyć na gaz. Teraz gdy jest cieplej, wszystko wróciło do normy. Wielu urzytkowników Uno z gazem ma tą klapkę zamkniętą na stałe, a z informacji odnośnie instalacji gazowych wiem, że gaz nie lubi ciepłego powietrza. Myślę więc, że urządzenie to ma niewielki wpływ na ogólne spalanie w okresie rocznym i można sobie spokojnie je olać jeśli nie działa prawidłowo.

Napisano
  • Autor

> U mnie ten termostat działa, i myślę, że potrzebne jest to tylko przy

> rozruchu i początkowej jeździe. Później kiedy silnik się

> rozgrzeje w komorze silnika wzrasta temperatura i klapka powinna

> się zamknąc. Być może ma to wpływ na ilość zurzywanego paliwa

> przy rozruchu. U siebie zauważyłem natomiast inną prawidłowość.

> Autko mam zasilane gazem i podczas zimy miałem trudności z

> przełączaniem z benzyny na gaz. Musiałem znacznie dłużej jeździć

> na benzynie, żeby móc przełączyć na gaz. Teraz gdy jest cieplej,

> wszystko wróciło do normy. Wielu urzytkowników Uno z gazem ma tą

> klapkę zamkniętą na stałe, a z informacji odnośnie instalacji

> gazowych wiem, że gaz nie lubi ciepłego powietrza. Myślę więc,

> że urządzenie to ma niewielki wpływ na ogólne spalanie w okresie

> rocznym i można sobie spokojnie je olać jeśli nie działa

> prawidłowo.

No to chyba oleję. Szybko mi się nagrzewa (zimą pare minut) także gra.

Może se jakiś wiatrak od suszarki wstawię w rurę od zimnego coby mi tłoczył masy powietrza do silnika rotfl.gif

Napisano

> Może se jakiś wiatrak od suszarki wstawię w rurę od zimnego coby mi

> tłoczył masy powietrza do silnika

pewnie, ja caly czas glowkuje jak odkurzacz pod maske wcisnac. tym bardziej, ze ma 1500 watt mocy i stozkowy filtr powietrza zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Witam, od razu zanzaczam, że wykorzystałem do opisu zdjęcie

> Glacy/Klaudka. Mam nadzieję, że mi wybaczą.

> A teraz do rzeczy. Otóż pamiętam, że był wątek dotyczący zepsutego

> termostatu w filtrze pow.

> Nawet GO znalazłem

> A ma to chyba spory wpływ na spalanie (mój unochod sporo pali).

> Odkręciłem rurę doprowadzającą zimne powietrze z lewej strony do

> filtra pow. i zobaczyłem, że na zimnym silniku klapka jest

> uchylona, czyli otwarty jest kanał na zimne powietrze a

> zamknięty na ciepłe z silnika. Uruchomiłem silnik i klapka nie

> zmieniła swojego położenia. Próbowałem ją przyciągnąć drucikiem,

> ale trzyma ją jakaś sprężynka i wróciła na swoje miejsce.

> Czy tak powinno być? Przecież jak jest zimny silnik to chyba klapka

> powinna być zamknięta i brać powietrze z nad silnika?

> Co o tym sądzicie? Pewnie samego termostatu nie da się wymienić?

Hey

Z jakiego Uno jest to zdjecie ja nie mam tego przewodu doprowadzajacego zimne powietrze frown.gif mam 1,4 z 92 roku

Napisano
  • Autor

> Hey

> Z jakiego Uno jest to zdjecie ja nie mam tego przewodu

> doprowadzajacego zimne powietrze mam 1,4 z 92 roku

Z Klaudkowego grinser006.gif rocznik nie pamiętam chyba 96 lub 97, ale ja w swoim 94 mam tak samo

Napisano

> Z Klaudkowego rocznik nie pamiętam chyba 96 lub 97, ale ja w swoim

> 94 mam tak samo

No wlasnie sie juz skontaktowalem z kim trzeba i mi prawopodobnie nie zalozyli po instalce gazu frown.gif

Napisano

> No wlasnie sie juz skontaktowalem z kim trzeba i mi prawopodobnie nie zalozyli po instalce gazu

Zwykle przy instalowaniu gazu montery usuwaja calkowicie przewod wlotu zimnego powietrza lub zmieniaja nieco wlot kierujac przewod nie na wprost kierunku jazdy lecz na bok(na silnik). Gaz nie specjalnie "lubi" zimne powietrze (tak mi sie wydaje, a jesli sie myle to mnie poprawcie) i poprzez usuniecie przewodu powietrze pobierane jest cieplejsze (ogrzane silnikiem) niz to ktore dostawalby spod atrapy. Usuniecie tego przewodu lub zmiana kierunku wlotu ma na celu min. wyeliminowanie "duszenia" silnika podczas wysprzeglenia przy wiekszej predkosci.

Napisano

> Zwykle przy instalowaniu gazu montery usuwaja calkowicie przewod

> wlotu zimnego powietrza lub zmieniaja nieco wlot kierujac

> przewod nie na wprost kierunku jazdy lecz na bok(na silnik). Gaz

> nie specjalnie "lubi" zimne powietrze (tak mi sie wydaje, a

> jesli sie myle to mnie poprawcie) i poprzez usuniecie przewodu

> powietrze pobierane jest cieplejsze (ogrzane silnikiem) niz to

> ktore dostawalby spod atrapy. Usuniecie tego przewodu lub zmiana

> kierunku wlotu ma na celu min. wyeliminowanie "duszenia" silnika

> podczas wysprzeglenia przy wiekszej predkosci.

jesli to robia to czy to jest jedyne wyjscie z sytuacji ?

czy dlatego ze mam zainstalowany gaz (inne urzadzenie), demontuja mi urzadzenia dzieki ktorym auto dziala lepiej na benzynie. Czy tak ma wygladac instalacja gazu ?? czy moze to jest najlatwiejsze wyjscie z ich strony ?? moze odwalaja fuszerke zamiast podregulowac jakos lepiej

Ktos z silnikiem 1.4 i LPG ma tez sciagniety przewod zimengo powietrza ?

Zaczynam zalowac ze zalozylem gaz ...

pozdrowka

Napisano

> jesli to robia to czy to jest jedyne wyjscie z sytuacji ?

> czy dlatego ze mam zainstalowany gaz (inne urzadzenie), demontuja mi urzadzenia dzieki ktorym auto dziala lepiej na benzynie?

> Czy tak ma wygladac instalacja gazu ?? czy moze to jest najlatwiejsze wyjscie z ich strony ?? moze odwalaja fuszerke zamiast podregulowac jakos lepiej

To jest kompromis. Autko przystosowane jest optymalnie do zasilania benzem. Wstawiajac instalacje gazowa chcesz zmniejszyc koszty eksploatacji. Nalezy wybrac kompromis by autko pracowalo zarownio na gazie jak i na benzie porawnie. Gaz i benzyna roznia sie "srodowiskiem" min. temp. wlasna, temp. spalania, wartoscia energetyczna i wiele innych. Nalezy zatem stworzyc warunki w ktorych zasilanie gazem bedzie odpowiednie nie pomniejszajac zbytnio warunkow pracy przy zasilaniu benzynka.

Tez nie bylem zadowolony z ingerencji w fabryczne "oprzyrzadowanie" mojego autka jednak ten kompromis - zasilanie gazem czyli nizsze koszty eksploatacji - tego wymaga i z tym sie pogodzilem. Nie wiem jaka jest u ciebie instalka, swojej takze nie znam doglebnie jednak u mnie by autko pracowalo optymalnie na gazie wstawiony jest komputer ktory nie przejmuje sterowania podczas zasilania gazem tylko "oszukuje" glowny komp autka podajac mu dane i parametry ktore beda odpowiednie przy zasilaniu gazem - i to tez jest kompromis, ale jest to zwiazane z optymalna praca na gazie, optymalna takze dla silnika. Ingerecja w orydzinalne oprzyrzadowanie jest wiec nie tylko mechaniczna. Wszystko to jednak po to by taniej jezdzic.

> Ktos z silnikiem 1.4 i LPG ma tez sciagniety przewod zimengo powietrza ?

> Zaczynam zalowac ze zalozylem gaz ...

Czy zanim dowiedziales sie ze nie masz tego przewodu tak bardzo ci go brakowalo? Przypuszczam ze gdybys zakupil nowke autko z fabrycznie zamontowana instalacja gazowa wszystko by ci pasowalo( nie wiem jak oni rozwiazuja ten problem) ale nie przypuszczam by technologia byla inna. Jesli chodzi o ten przewod to mozesz go sobie wstawic ale musisz sie liczyc sie z tym ze na gazie autko bedzie potrafilo ci zgasnac podczas wysprzeglania przy wiekszych predkosciach i wzrosnie ci spalanie gazu.

Dokonales wyboru by jezdzic taniej i zalozyles instale gazowa ale nie jestes jej niewolnikiem, mozesz ja zdeinstalowac, opylic i przywrocic autko do fabrycznego stanu (nie liczac czynnikow jakie zmienil czas smile.gif )

Sa zwolennicy instalek gazowych i sa ich przeciwnicy, jedni i drudzy maja argumenty przemwiajace za slusznoscia ich racji. Nie chce by ktos pomyslal ze jestem "zakochany" w gazie grinser006.gif choc w domu kuchenke tez mam na gaz biglaugh.gif

Zalozylem instale bo inaczej moj unolot puscil by mnie juz z walizkami crazy.gif i choc czasami nie jestem z niej zadowolony (drozszy przeglad, wiecej filterkow do wymiany, wrazliwsza na zapylenie filtra powietrza, regulacja po kazdej wymianie swiec czy filtru powietrza i inna dynamika jazdy - choc u mnie jest ona odczuwalna tyci tyci) to pozostaje wiecej zetonow w kieszeni (za niecale 50 zeta przejade 420 km) i mam zapasowy zbiornik paliwa zakrecony.gif

> pozdrowka

Napisano

Dzieki wielkie za obszerna wypowiedz smile.gif

Po prostu znajomy mi natrul w glowie ze jakby chcieli to mogliby to zrobic tak zeby to dzialalo dobre i ze w ten sposob wybrali latwa droge likwidujac te doloty.

W kazdym badz razie na wolnych obrotach wlot zimnego powietrza mam zakmniety confused.gif

Mowisz ze autko spala wiecej gazu jakby bylo zimne powietrze podane co mnie dziwi przeciez jest wiecej tlenu powinien brac mniej gazu no chyba ze wiecej tlenu= wiecej gazu ciagnie.

Jesli wiecej pociagnie tego gazu wiecej to jeszcze sie pogodze ale czy wtedy bedzie zrywniejsze ?

Jak przezucam na benzynke to trace tylko przyspieszenie (bez zimnego powietrza) czy tez wiecej/mniej pali.

Pozdrowka/dobranoc

Napisano

>Nie

> wiem jaka jest u ciebie instalka, swojej takze nie znam

> doglebnie jednak u mnie by autko pracowalo optymalnie na gazie

> wstawiony jest komputer ktory nie przejmuje sterowania podczas

> zasilania gazem tylko "oszukuje" glowny komp autka podajac mu

> dane i parametry ktore beda odpowiednie przy zasilaniu gazem - i

> to tez jest kompromis, ale jest to zwiazane z optymalna praca na

> gazie, optymalna takze dla silnika. Ingerecja w orydzinalne

> oprzyrzadowanie jest wiec nie tylko mechaniczna. Wszystko to

> jednak po to by taniej jezdzic.

Mam instalacje Landirenzo z komputerem LR LCS A/1V05 RIS

Ja sie na tym nie znam czy ona steruje czy oszukuje moze ty wiesz ?

Pozdrowka/dobranoc

Napisano

> Mowisz ze autko spala wiecej gazu jakby bylo zimne powietrze podane co mnie dziwi przeciez jest wiecej tlenu powinien brac mniej gazu

chodzi mi tu nie tyle o ilosc powietrza a o jego temp - to sa takie moje rozwazania grinser006.gif

> no chyba ze wiecej tlenu= wiecej gazu ciagnie.

wiecej zimnego powietrza=obnizenie temp spalenia gazu

parownik by doprowadzic gaz do odpowiedniej do spalania temp. i uzyskac z niej max energii musi miec temp optymalna pracy silnika. Nadmierna ilosc zimnego powietrza spowoduje obnizenie temp spalenia gazu - to tez sa moje przemyslenia grinser006.gif

> Jesli wiecej pociagnie tego gazu wiecej to jeszcze sie pogodze ale czy wtedy bedzie zrywniejsze ?

nie bedzie zrywniejsze frown.gif

> Jak przezucam na benzynke to trace tylko przyspieszenie (bez zimnego powietrza)

a tak bardzo tracisz przyspieszenie? (no dynamika moze nieco spasc bo benza lubi duzo zimnego powietrza, ale nie powinno to byc tak odczuwalne)

czy tez wiecej/mniej pali.

a tego to nie wiem - jak juz to kapke wiecej (ale to tez nie powinno byc odczuwalne)

Napisano

> Mam instalacje Landirenzo z komputerem LR LCS A/1V05 RIS

> Ja sie na tym nie znam czy ona steruje czy oszukuje moze ty wiesz ?

Ja tez sie na tym nie znam grinser006.gif ale przypuszczam ze oszukuje glowny komp.

Napisano

> jesli to robia to czy to jest jedyne wyjscie z sytuacji ?

> czy dlatego ze mam zainstalowany gaz (inne urzadzenie), demontuja mi

> urzadzenia dzieki ktorym auto dziala lepiej na benzynie. Czy tak

> ma wygladac instalacja gazu ?? czy moze to jest najlatwiejsze

> wyjscie z ich strony ?? moze odwalaja fuszerke zamiast

> podregulowac jakos lepiej

> Ktos z silnikiem 1.4 i LPG ma tez sciagniety przewod zimengo

> powietrza ?

> Zaczynam zalowac ze zalozylem gaz ...

> pozdrowka

Nie żałuj bo w kieszeni zostaje Ci więcej zaskórniakow na drobne wydatki. Całkowite usunięcie rury zimnego powietrza nie jest konieczne. Z zasady gazownicy zdejmują ją z króćca za grilem i kierują ją tak by powietrze w czasie jazdy nie nie było wdmuchiwane w rurę. Takie wdmuchiwanie powoduje spadek podciśnienia w układzie dolotowym, a reduktor reaguje na to zmniejszeniem dawki gazu co skutkuje zubożeniem mieszanki i gaśnięciem na luzie przy szybkiej jeździe. W uno byłoby chyba wszystko w porządku z oryginalnym dolotem, (bo tu nie ma bezpośredniego wdmuchiwania) ale gazownicy zdejmują pewnie aby mieć święty spokój

Napisano

> Gaz nie specjalnie "lubi" zimne powietrze ......

To benzyna niespecjalnie lubi zimne powietrze. Szybciej odparowuje w wyższej temperaturze. Dla gazu jest to obojętne.

Napisano

Czesc mam Uno 1,4ie tez z LPG jak moge sprawdzic czy mam ten wezyk gdzie sie on znajduje moze fotka albo cos takiego ,jezeli ktos zamiesci bedzie super ,pozdro

Napisano
  • Autor

> Czesc mam Uno 1,4ie tez z LPG jak moge sprawdzic czy mam ten wezyk

> gdzie sie on znajduje moze fotka albo cos takiego ,jezeli ktos

> zamiesci bedzie super ,pozdro

No chodzi o rurę doprowadzającą zimne powietrze - zdjęcie w pierwszym poście wątku cool.gif

Napisano

Ja na gazie zrobiłem już od kupna autka 15 000 km i porównując koszty jazdy na gazie do benzyny jestem skłonny na niewielkie niedogodności związane z instalacją gazową. A co do technikaliów, to rurę mam odpiętą i wisi sobie wolno, jak była podpięta, to autko gasło włąśnie przy wyrzucaniu na luz. Natomiast inną sprawą jest działanie termostatu w obudowie filtra. Obecnie kiedy zrobiło się cieplej (klapka zamyka dolot ciepłego powietrza znad kolektora) i silnik zasysa tylko zimne powietrze ustąpiły wcześniejsze dolegliwości tj. trudności z przełączaniem z benzyny na gaz, gaśnięcie, szarpanie. I wiem, że wielu urzytkowników aut z gazem ma ją na stałe zamkniętą.

Napisano

Również mam odpiętą rurę. Zrobił to gazmajster a ja nie poprawiałem go. Niedogodności u siebie nie zauważyłem, może jedynie częstsze tankowanie można pod to podciągnąć. Na benzynie tankowałem co pięćset kilometrów a na gazie trzysta i zajeżdżam pod dystrybutor.

Napisano

Dzis sprawdzilem i zatkali mi calkiem wlot zimnego powietrza nie mialem klucza pod reka bo bym przetestowal na otwartym.

Ale taka ingerencja mnie troche denerwuje, bo na forum o gazie pisza ze to wina zle dobranego miksera.

No nic pomecze to w weekend po pogrzebie Papieza.

Pzodrowka

Napisano

Możesz spróbować przełączyć na zimne, ale wiąże się to z koniecznością ponownej regulacji instalacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.