Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne 'stukanie' przy skrecaniu w prawo...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od jakiegoś czasu przy skręcaniu w prawo słychać taki dzwięk jakby talerz spadl na podloge (ale nie rozbil;) i 'krecil sie'.

Przy predkosci <20/h praktycznie tego nie slychac. Podobnie po podniesieniu przodu samochodu i przy recznym kreceniu kolami... Mechanik sprawdzil przeguby, lozysko i niby ok, zdjal takie oslony tarczy hamulcowej (od srodka) bo cale przerdzewiale byly ale to tez nie to (moge tak jezdzic z calkiem gola tarcza dopoki nie znajde gdzies tej nowej oslony??)

Peknieta jest ta gumka nad amortyzatorem z lewej strony (po str. kierowcy)... Czy to moze byc wina tego amortyzatora? (Stukanie jakby z tej drugiej dochodzi)

Co jeszcze sprawdzac (w nastepnej kolejnosci mechanik zdecydowal sie jednak to lozysko wymienic i sprawdzic...)

Napisano

takie objawy wlasciwie wskazuja na lozysko, ale roznie to bywa, a ta poduche amortyzatora tez dobrze by bylo wymienic, a zrob jeszcze taki test apropos tych poduszek, trzymaj na niej reke i nacikaj przod, u mnie poduchy sa wybite i przy powracaniu budy do gory czuc na rece i slychac pukanie, przy okazji mojl mechanik inne rzeczy obejrzec, np koncowki drazka kierowniczego

Napisano

U mnie jak przy skręcie stukało to okazało się, że to gumy na przegubach były popękane wystarczyło umyć przeguby i wymienić gumy na nowe. Już nie stuka.

Napisano
  • Autor

Moje gumy sa w jak najlepszym porzadku wink.gif

Tez obstawialem przegub, kupilem, pojechalem z nim do mechanika i okazalo sie ze to nie to...

A jesli chodzi o 'test' to u mnie sytuacja wyglada identycznie jak u eRd... Przy puszczaniu wyraznie slychac 2 pukniecia...

Dodatkowo pod plastikowymi pokrywkami sruby sa jakby splesniale (taki bialy nalot) i jakby woda tam naleciala... ale nie bardzo wiem ktoredy... Mozliwe zeby z amortyzatora polecialo cos 'do gory??'

Wyglada wiec na to ze bede musial wymienic amortyzatory. Co wymieniac 'przy okazji'??

-gumy

-lozysko w kolumnie

Napisano

> Moje gumy sa w jak najlepszym porzadku

> Tez obstawialem przegub, kupilem, pojechalem z nim do mechanika i

> okazalo sie ze to nie to...

> A jesli chodzi o 'test' to u mnie sytuacja wyglada identycznie jak u

> eRd... Przy puszczaniu wyraznie slychac 2 pukniecia...

> Dodatkowo pod plastikowymi pokrywkami sruby sa jakby splesniale (taki

> bialy nalot) i jakby woda tam naleciala... ale nie bardzo wiem

> ktoredy... Mozliwe zeby z amortyzatora polecialo cos 'do gory??'

> Wyglada wiec na to ze bede musial wymienic amortyzatory. Co wymieniac

> 'przy okazji'??

> -gumy

> -lozysko w kolumnie

ja wlasnie jutro jade na wymiane lozysk i poduszek, do tego poleca jeszcze chyba koncowki drazka a przynajmniej jedna, a u Ciebie proponuje poduchy i lozyska skoro sa luzy(u mnie najgorzej to czuc jak sie jedzie po jakiejs nieutwardzonej drodze na ktorej jest taka tarka, wtedy glosno wali) i sprawdzic przy okazji koncowki drazka, zeby wszystko w jednym rzucie zrobic jakby co ok.gif

Napisano
  • Autor

Na tej tarce u mnie jest ok (no zakladajac ze zakret sie nie trafi;)

Napisano

coz no ja jutro jade wymienic co trzeba i napisze jak wrazenia, bo oczekiwania sa duze z mojej strony grinser006.gif ma byc tak cytuje "toz to nie moj samochod" grinser006.gif

Napisano

> Na tej tarce u mnie jest ok (no zakladajac ze zakret sie nie trafi;)

U mnie jest identycznie to samo, tylko przy skręcie w lewo i to nie zawsze. Przy jeździe na wprost, nawet przez pokruszoną, dziurawą betonkę żadnych odgłosów. Zaliczyłem dwa szarpaki i nic. Zostaje faktycznie tylko łożysko amortyzatora, jego górna poducha i być może sam amortyzator do wymiany ( pójdą oczywiście obie strony ). Gość z szarpaka stwierdził, że jeżeli badanie nie wykazuje żadnych luzów, a stuki się pojawiają z przedniego zawieszenia, to pozostaje tylko "na bank coś przy kolumnie zawieszenia" ( koniec cytatu ). Nie mam wyjścia, muszę wierzyć. Kompletuję powoli części: poduszka górna amortyzatora 35 zł, łożysko ( razem z tym talerzykiem ) 25 zł, osłona i odbój ok. 25 zł, amorek olejowy ( z gazem jest za twardo ) trzeba liczyć średnio 80 zł - i to razy 2.Spróbuję to zrobić sam, mam ściągacz do przegubów i ten "ściskacz" do sprężyn zawieszenia. Potrzeba mi tylko ... jednego, pełnego dnia urlopu od szefa. Pozwólcie, że dopiszę jeszcze jedno pytanie do wątku. Czy badanie stanu łożysk kół przednich na szarpaku, potem organoleptycznie ( na słuch ) zarówno w spoczynku, jak i przy włączonym napędzie ( na podnośniku ) faktycznie na 100% wyklucza ich uszkodzenie.Mam cały czas podejrzenia wobec nich ale mechanior stwierdził, że uszkodzone elementy kolumny zawieszenia też mogą dawać na nadwoziu objawy podobne do uszkodzonego łożyska koła. Pozdr

Napisano

ja dzisiaj za wymiane: 2 poduchy (4max-troche kupa ale niech beda) 2 lozyska (Febi-Bilstein grinser006.gif) jedna koncowka (nie wiem jakiej firmy, ale raczej dobrej) i 2 wezyki elastyczne hamulcowe z przodu (bo byly pekniete z zewnatrz), zbieznosc zaplacilem 345zl tyle ze u znajomego mechanika mysle ze calkiem nienajgorsza cena, a jak sie jezdzi teraz, moge z czystym sumieniem powiedziec "nie to auto!" grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.