Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kod usterek 19 i 71-co robić?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jestem pierwszy raz na forum, więc najpierw pozdrawiam wszystkich. A teraz jak można przypuszczać "mam problema".Z mojej Asterki F 92r. 1,4 8V wyciągnąłem dwa kody usterek tj.

19 - Czujnik położenia i prędkości obrotowej - błędny sygnał oraz

71 - Czujnik temperatury powietrza - zbyt wysokie napięcie.

Co to może być i od czego zacząć poszukiwania, aby usunąć tą "awarię"!Dzięki z góry za odpowiedzi.

Napisano

Witam.

Na początek odłącz akumulator na minutkę (uwaga kasuje się zegarek i kod radia jeśli jest kodowane smile.gif )

Sprawdź czy błędy się skasowały i następnego dnia po jeździe sprawdź błędy ponownie. Jeśli znowu pojawią się te same to się zobaczy smile.gif

Wstępnie po błędach widać problem z czujnikiem obrotów na wale korbowym i przerwę w obwodzie czujnika powietrza zasysanego.

Silnik odpala, chodzi dobrze, czy są jakieś niepokojące objawy?

Napisano

> Witam.

> Na początek odłącz akumulator na minutkę (uwaga kasuje się zegarek i

> kod radia jeśli jest kodowane )

> Sprawdź czy błędy się skasowały i następnego dnia po jeździe sprawdź

> błędy ponownie. Jeśli znowu pojawią się te same to się zobaczy

> Wstępnie po błędach widać problem z czujnikiem obrotów na wale

> korbowym i przerwę w obwodzie czujnika powietrza zasysanego.

> Silnik odpala, chodzi dobrze, czy są jakieś niepokojące objawy?

Czy wszystkie błędy się kasują po odłączeniu aku hmm.gif. Miałem podobny problem. Walniety był czujnik poł. wału. Wczoraj wymieniłem odłączyłem aku i błąd nadal jest, a autko chodzi jak ręka odjął. Wkręca się na obroty, odpala na raz. Wcześniej strzelało, max obroty to 4500, długo odpalało. Po wymianie jest git. Tylko błąd został hmm.gif Czytałem że nie wszystkie błędy mozna skasować przez rozłączenie aku nono.gif

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Na początek odłącz akumulator na minutkę (uwaga kasuje się zegarek i

> kod radia jeśli jest kodowane )

> Sprawdź czy błędy się skasowały i następnego dnia po jeździe sprawdź

> błędy ponownie. Jeśli znowu pojawią się te same to się zobaczy

> Wstępnie po błędach widać problem z czujnikiem obrotów na wale

> korbowym i przerwę w obwodzie czujnika powietrza zasysanego.

> Silnik odpala, chodzi dobrze, czy są jakieś niepokojące objawy

Dokładnie zrobiłem tak, jak napisałeś, odłączyłem wczoraj aku, ale dzisiaj zwowu w trakcie jazdy włączała się lampka kontrolna i znowu te same kody błędów.

Silnik odpala dobrze, od strzału, ale zauważyłem, że silnik "jakby hamował" przy rozpędzaniu auto, ale jest to odczuwalne przy niskich obrotach. Tak jakby coś go blokowało, ale silnik nie gaśnie i utrzymuje obroty. Zauważyłem też, że lampka kontrolna włącza się przeważnie, kiedy auto jest "na luzie", ma niskie obroty i kiedy włączam nawiew ogrzewania wnętrza. Na razie nic "nie grzebałem" przy silniku. Dodam, że lampka kontrolna włącza się już od kilku tygodni. Wcześniej było to rzadkie, a od kilku dni włącza się podczas każdej jazdy, ale nie od startu, tylko po kilkuminutowej jeździe. Nara

Napisano

Czy po odpięciu aku i włączeniu zapłonu bez odpalania silnika(oczywiście po podpięciu aku) też wyświetla te błędy? Jeśli tak tzn, że błędy się nie kasują i trzeba podpinać pod kompa, żeby je skasować. Przy okazji kasowania błędów można obejżeć dane z obu czujników.

W przeciwnym wypadku:

Znajdź czujnik temp powietrza (jest wciśnięty w dolot, wystają z niego 2 kabelki), wbij się woltomierzem w kabelki (nie odłączaj czujnika) i podaj jakie jest na nim napięcie przy obrotach jałowych i czy zmienia się podczas dodawania gazu.

Czujnik położenia wału korbowego sprawdzisz tylko oscyloskopem, lub jeszcze lepiej diagnoskopem (np: Tech, KTS, euroscan itd. itp.)

Woziu - w niektórych autkach trzeba podpiąć diagnoskop, żeby wykasować błędy, a w niektórych wystarczy odpiąć aku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.