Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja gazowa jaka? Proszę o porade 1.6 16V Marea weeken

Featured Replies

Napisano

Witam!

Posiadam fiata marea weekend 1,6 16V rocznik III.2000 przebieg 95000km i zastanawiam sią nad złożeniem instalacji gazowej. Jaką polecacie i jakie orientacyjne koszta są instalacji. I czy obecnie opłaca sie zakładanie instalacji gazowej?

Proszę o poradą. Za podpowiedz wielkie dzieki:)

Napisano

jak sie ma kaske na zbyciu to sie oplaca. maryska z tym motorem pali mi 9-10 litrow gazu a benzolu 8-9 litrow przy drugiej generacji za 2000zl. mialem na zbyciu 2 tys wiec kupilem teraz mniej mnie serce boli tankowac gaz niz benzyne zlosnik.gif mimo wszystko doradzam sekwencje u gazownika ktorego znam koszt to 2800-3000zl zalezy od elektroniki jaka zaklada. nie wiem czy to tanio czy nie ale tak akurat sie facet ceni zlosnik.gif

Napisano

ja załozyłem w swojej padace ponad tydzien temu.

Tez sie zastanowiłem czy zakładać ale w koncu swierdziłem ze nawet przy najbardziej pesymistycznych prognozach ( różne śmieszne pomysły naszego rządu ) instalka mi sie zwróci po 10-15 kkm czyli jak dla mnie w porywch po roku. przez ten tydzien zrobiłem 530km na gazie i zaoszczedziełm w porównaniu do benzyny prawie 60zł - czy to Cie przekonuje?:) A poza tym duża dyskusja o opłacalności instalacji była ostatnio na forum gazowników - tam też polecam pytać o konkrety dotyczące modelu instalki. Ja mam osobiscie IIgen. Elpigaz ze sterownkiem Voila+ póki co...odpukać... działa bez zarzutu. Spalanie benzyny w miescie miałem 10 - gazu mam na razie koło 11,5 ale za krótko używam zeby wyliczyc jakąś wiarygodną srednią. Jedyna odczuwalna różnica gaz vs. benzyna to rachunki na stacji smile.gif no..mooże minimalny ubytek mocy ale w 1.4 to nawet nie ma z czaego tej mocy ubywac:)

PS. Jesień/zima jesy kiepskim momentem na decyzje bo ceny gazu idą w góre a benzyny w dół smile.gif ale po przed wiosną wszystko wraca do "normy"

Napisano
  • Autor

> ja załozyłem w swojej padace ponad tydzien temu.

> Tez sie zastanowiłem czy zakładać ale w koncu swierdziłem ze nawet

> przy najbardziej pesymistycznych prognozach ( różne śmieszne

> pomysły naszego rządu ) instalka mi sie zwróci po 10-15 kkm

> czyli jak dla mnie w porywch po roku. przez ten tydzien zrobiłem

> 530km na gazie i zaoszczedziełm w porównaniu do benzyny prawie

> 60zł - czy to Cie przekonuje?:) A poza tym duża dyskusja o

> opłacalności instalacji była ostatnio na forum gazowników - tam

> też polecam pytać o konkrety dotyczące modelu instalki. Ja mam

> osobiscie IIgen. Elpigaz ze sterownkiem Voila+ póki

> co...odpukać... działa bez zarzutu. Spalanie benzyny w miescie

> miałem 10 - gazu mam na razie koło 11,5 ale za krótko używam

> zeby wyliczyc jakąś wiarygodną srednią. Jedyna odczuwalna

> różnica gaz vs. benzyna to rachunki na stacji no..mooże

> minimalny ubytek mocy ale w 1.4 to nawet nie ma z czaego tej

> mocy ubywac:)

> PS. Jesień/zima jesy kiepskim momentem na decyzje bo ceny gazu idą w

> góre a benzyny w dół ale po przed wiosną wszystko wraca do

> "normy"

OK a czy czasem w fiatach marea 1.6 16V z rocznika 2000 nie ma czasem kolektorów plastikowych? jeśli tak to co z tym fantem zrobić? jaka instalacja? i jakie koszty?:(

Napisano

> OK a czy czasem w fiatach marea 1.6 16V z rocznika 2000 nie ma czasem

> kolektorów plastikowych? jeśli tak to co z tym fantem zrobić?

> jaka instalacja? i jakie koszty?:(

Nie wiem - nie znam sie na 1.6 - ale jaki jest kolektor to chyba mozesz sprawdzić organoleptycznie. Jesli jest plastikowy to albo zakładasz metalowy albo instalacje IV generacji, w której chyba nie ma niebezpeczenstwa rozsadzenia kolektora...chyba... mówie na wyczucie bo nie mam ani plastikowego kolektora ani instalacji IVgeneracji:)poprawcie mnei jesli co...

jesli załozysz IV generacje to wywalisz pewnie z 2500zika albo wiecej ale za to nie bedzie wielkiej ( albo wcale ) róznicy spalania benzyny i gazu.

Jaka instalacja? dobra:) rozmawialismy tu o tym niedawno. Byle jakaś renomowana marka ( Elpigaz, BRC Just Bingo, Tomasetto, Zavoli - takie nazwy powinny sie pojawiać:) ). Poszczególne instalki niewiele sie od siebie różnią albo wcale. Najwazniejszy jest montaż - nie idz do najtanszego zakładu a do poleconego przez kogoś.

Napisano

> Posiadam fiata marea weekend 1,6 16V rocznik III.2000 przebieg

> 95000km i zastanawiam sią nad złożeniem instalacji gazowej. Jaką

> polecacie i jakie orientacyjne koszta są instalacji.

heyah !!! palacz.gif

masz na pewno plastikowy kolektor więc w grę wchodzi sekwencja (3000 - 3500 pln)

ewentualnie III generacja (IGS chyba to się nazywa w Landi Renzo i podobno też chodzi nieźle, kolega ma coś takiego w Ibizie od nowości i nachlastał już grubo ponad 200 kkm ), ceny nie znam

ewentualnie zamiana kolektora (i całej przepustnicy z silnikiem krokowym i map sensorem) i II generacja (1500 - 1800 pln)

ewentualnie II generacja + jakieś grzybki lub klapki, ale to jest spore ryzyko

osobiście mam w Bravie sekwencję Landi Renzo OMEGAS, przejechałem w ciągu 3 lat ok. 70 kkm i specjalnie nie narzekam, ale w zachwyt też nie popadam (po prostu to co jest na benzynę to nie jest na gaz grinser006.gif ),

> I czy obecnie opłaca sie zakładanie instalacji gazowej?

na to musisz już sobie odpowiedzieć sam (policzyć)

u mnie wygląda to tak:

miesięcznie robię średnio 2 kkm, głownie tzw. trasa (do pracy dojeżdzam 60 km) i krótkie miejskie odcinki (żona ma do pracy 3 km)

spalanie gazu waha się w granicach 7,5 - 9,0 l/100 km, do tego miesięcznie 10 - 15 l benzyny (zależnie od pory roku)

pozdrawiam

Napisano

Hej,

Ja miesiąc temu do swojej Marysi zamontowałem sekwencję BRC. Zapłaciłem 2800 zł. Autko sprawuje się super - jestem bardzo zadowolony. Spalanie na autostradzie (praktycznie tylko po autostradzie obecnie jeżdże) to około 10,5 litra. W moim przypadku - czyli kilometrów jakie pokonuje tygodniowo - koszg instalki zwróci mi się bardzo szybko.

Napisano

> Witam!

> Posiadam fiata marea weekend 1,6 16V rocznik III.2000 przebieg

> 95000km i zastanawiam sią nad złożeniem instalacji gazowej. Jaką

> polecacie i jakie orientacyjne koszta są instalacji. I czy

> obecnie opłaca sie zakładanie instalacji gazowej?

> Proszę o poradą. Za podpowiedz wielkie dzieki:)

Polecam IV generacje (zwlaszcza ze masz plastikowy kolektor). Choc i tak znajac zycie bez problemow sie nie obejdzie.

Oplacalnosc? Wg najbardziej czarnych scenariuszy gaz podrozeje od stycznia o 60 gr czyli zalozmy skoczy do 2.80, benzyna o 30 gr czyli do 3,80. Do tego dolicz 20% wieksze zuzycie na LPG czyli z 2.8. robi sie 3.3 . Na 100 km zarabiasz wiec jakies 5 PLN (przy 10 litrach zuzycia benzyny na 100km w miescie). Oczywiscie jesli jezdzisz w miescie to wychodzi tak naprawde mniej - bo odpalasz na benie. Do tego jeszcze czestsza wymiana swiec, kabli i drozszy przeglad o 50 PLN. Zalozmy wiec, ze zyskujesz 4 PLN na 100 Km. Z tego wynika, ze instalka za 3000 splaci sie po 75000 km! Oczywiscie jesli sprawdzi sie najczarniejszy scenariusz podwyzek sciana.gif. Na Twoim miesjcu wstrzymalbym sie do stycznia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.