Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu o zimówkach

Featured Replies

Napisano

Letnie oponki mam w rozmiarze 185/65R15, nie wiem czy właściwe nie dawno kupiłem autko z takimi i postanowiłem jeździć na nich do zimy na pewno, a zima dziś nastała(takie są zapisane do mojego autka u Etzolda, a w instrukcji oplowskiej takich nie ma)Niektórzy namawiają mnie na kupno R14, podobno zimówki węższe lepsze. Mi się wydaje że wręcz przeciwnie bo zmiejszamy powierzchnię styku, co wy na to. A jeszcze jedno, czy wybierając opony przykładacie dużą uwagę do współczynnika prędkości.

Napisano

musisz sprawdzic czy wejda 14stki czy nie beda przeszkadzaly zaciski, poza tym im wezsza opona tym styk z podlozem jest mniejszy dzieli czemu nacisk jest wiekszy na jednostke powierzchni i przyczepnosc wzrasta grinser006.gif

Napisano

> musisz sprawdzic czy wejda 14stki czy nie beda przeszkadzaly zaciski,

> poza tym im wezsza opona tym styk z podlozem jest mniejszy

> dzieli czemu nacisk jest wiekszy na jednostke powierzchni i

> przyczepnosc wzrasta

No i jeszcze można dodać tyle: im więcej opony pomiędzy felgą a drogą tym mniej cierpi zawieszenie (oczywiście na naszych zimowych dziurawych drogach)

Napisano

Opony zimow maja troche inne prawa im wezsze tym lepiej posniegu i lodzie. Natomiast latem lepsze sa szersze i tu faktycznie powierzchnia styku ma znaczenie.

ale ten rozmiar ktory masz 185 iest ok nie zmieniaj na 175. a 14 prawdopodobnie ci nie wejdzie na kolo beda przeszkadzac zacisk.

proponuja ci 14 gdyz sa tansze smile.gif

naj bardziej popularnym indeksem jest T 190 km/h czy zima jezdzisz szybciej? Jezeli tak to gratuluje

Pamietaj im wyzszy indeks tym opona lepiej zachowuje sie przy duzych predkosciach a gorzej w warunkach duzej ilosci sniegu(mniejsza sila ciagu)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.