Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aprilia Sr-sprzeglo, problem

Featured Replies

Napisano

Pytalem wszedzie gdzie sie da, na kazdych forach skuterowych, ale to o czym oni tam mowia to poprostu smiech na sali. Albo piec roznych wariantow, albo cisza... Nie chcialem tutaj zakladać tak smiesznego tematu, zbyt cenie te forum aby je tak zasmiecac, ale wkoncu doszedlem do wniosku ze tutaj byc moze dostane odpowiedz na swoje pytanie, albo ktos z Was mnie naprowadzi...Zacznijmy wiec moze od poczatku:

Mam problem ze swoja Aprilią Sr z 1999roku. Ostatnio oddałem ja do znajomego mechanika, aby ten wymienił mi sprzęgło. Sprzęgło zostało wymienione, tylko teraz jest taki problem:, gdy skuter wkręci się na wyższe obroty gaśnie. Rozpędzam się do 60, albo więcej i gdy hamuje odnoszę wrażenie jakby skuter się dławił mieszanką. Mam potem problem z ponownym jego odpaleniem. Myślicie ze świeca woła o wymianę oraz regulacja gaźnika? Czy takowy dwu-sów posiada cos takiego jak odciencie paliwa? Moze byc tak ze skuter jest dostrojony na zbyt wysokie obroty silnika i poprostu w pewnym momencie samoczynnie odcina mu sie paliwo, albo mieszanka? nie znam sie na tym kompletnie, proboje na wszelkie sposoby dojsc do tego co jest nie tak.

P.S Jak optymalnie wyregulować sprzęgło? Ja się kompletnie na tym nie znam, a tych śrubek jest tam od groma. Zależy mi na dość sprawnym przyspieszaniu, w dwie osoby. Póki, co skuter przyspiesza z bardzo wysokich obrotów. Pomoże ktoś? Pozdrawiam! Przepraszam za zbyt rozległa wypowiedz...

Napisano

> Pytalem wszedzie gdzie sie da, na kazdych forach skuterowych, ale to

> o czym oni tam mowia to poprostu smiech na sali. Albo piec

> roznych wariantow, albo cisza... Nie chcialem tutaj zakladać tak

> smiesznego tematu, zbyt cenie te forum aby je tak zasmiecac, ale

> wkoncu doszedlem do wniosku ze tutaj byc moze dostane odpowiedz

> na swoje pytanie, albo ktos z Was mnie naprowadzi...Zacznijmy

> wiec moze od poczatku:

> Mam problem ze swoja Aprilią Sr z 1999roku. Ostatnio oddałem ja do

> znajomego mechanika, aby ten wymienił mi sprzęgło. Sprzęgło

> zostało wymienione, tylko teraz jest taki problem:, gdy skuter

> wkręci się na wyższe obroty gaśnie. Rozpędzam się do 60, albo

> więcej i gdy hamuje odnoszę wrażenie jakby skuter się dławił

> mieszanką. Mam potem problem z ponownym jego odpaleniem.

> Myślicie ze świeca woła o wymianę oraz regulacja gaźnika? Czy

> takowy dwu-sów posiada cos takiego jak odciencie paliwa? Moze

> byc tak ze skuter jest dostrojony na zbyt wysokie obroty silnika

> i poprostu w pewnym momencie samoczynnie odcina mu sie paliwo,

> albo mieszanka? nie znam sie na tym kompletnie, proboje na

> wszelkie sposoby dojsc do tego co jest nie tak.

> P.S Jak optymalnie wyregulować sprzęgło? Ja się kompletnie na tym nie

> znam, a tych śrubek jest tam od groma. Zależy mi na dość

> sprawnym przyspieszaniu, w dwie osoby. Póki, co skuter

> przyspiesza z bardzo wysokich obrotów. Pomoże ktoś? Pozdrawiam!

> Przepraszam za zbyt rozległa wypowiedz...

Jaka to jest Aprilla na gazniku czy Ditech(niewiem od którego roku był dostepny) . Jeśli na gazniku to napewno nie ma cos takiego jak odciecie paliwa .Zdarzaja sie jedynie blokady na module w skuterach ale blokuja one obroty przy powiedzmy 10ts i wtedy skuter nie gaśnie tylko przerywa .Piszesz że usterka pojawiła sie zaraz po wymianie sprzęgła nie sądze żeby miało to związek ze sprzegłem . Moze akurat tak sie złożyło . Powinneś zacząć od regulacji gaznika sprawdzenia świecy . Ja u siebie miałem też podobna sytuacje gdy przegrzałem skuter a wkońcu zatarłem go . Po kilku km jazdy gasł z wysokich obrotów i były problemy z odpaleniem . Co do regulacji sprzegła to jakie to jest sprzęgło .Podaje model firme .Zwykłe lub typu sport reguluje sie wymieniając sprężynki . Typu racing np Polini 2g(sam takie posiadam) Malossi Delta regulujesz cieżarkami i skręcąc rozkręcajac naciag spręzynek . Z jakich obrotów ci teraz rusza skuter .Regulacja sprzegła daje efekty tylko do ruszania .Potem przyspieszenie zależy juz od regulacji napedu rolkami sprężyna centralną

Napisano
  • Autor

Sprzęgło jest seryjne, nie zadne sportowe. Skuter rusza teraz z wysokich obrotów. Aprilia jest na gaźniku. skuter gaśnie tylko wtedy kiedy sie wkreci na wysokie obroty, potem gasnie. Raz minimalnie zaczelem regulowac gazem, podkreslam minimalne ruchy manetką. Wtedy akurat jakby znowu załapał ciag.

Napisano

A wiec włożył ci seryjne sprzegło na 3 sprężynkach identyczne jak miałeś. Dlaczego wymieniałes sprzegło . Za wysokośc z jakich obrotów rusza skuter w 80% odpowiada twardość właśnie tych 3 sprężynek skoro włożył ci zwykłe sprzęgło to powinien ruszac z niskich . Masz jeszcze sprężyne centralna którą sciska sprzegło .Ale mechanik nic ci nie zmieniał wiec nie powinien ruszac z wysokich obrotów . Co do twojej przypadłości dzieje se to niezależnie czy zimny czy ciepłu skuter nie masz problemów z odpalaniem .Na twoim miejscu zaczął bym od wymiany świecy na nowa potem ustawił gaznik . Ustaw sobie pozycje wyjściową gaznika wczesniej zapamientujac poprzednie ustawienia .Czyli wkręć srube mieszanki plaiwa do konca i wykrec 1,5/2 obroty od zera . Potem wyreguluj obroty .Jesli to nie pomoże rozebrał bym gaznik i sprawdził czy pływak, iglica ,czy sie nic nie wiesza ,czystośc dysz

Napisano
  • Autor

Sprzęgło zmieniłem, bo stare juz sie ślizgało i wołało o wymiane. Nie chcialem nic w nim ulepszać, więc włozyłem oryginalne tylko ze nowe. Jak zimny, tez ciezko go odpalić...Jutro wszystko sie okaze, posprawdzam co i jak...

Napisano
  • Autor

> I co problem rozwiązany ?

Powiem tyle ze skuter stoi u mechanika. caly czas czekam. Powiedzial ze sprawdzi gaznik, wymieni swiece...mam nadzieje ze to zrobi. chociaz i tak pora nie zbyt odpowiednia aby sie przemieszczac jednosladem. Chociaz dla chcacego nic trudnego:P

Napisano
  • Autor

> Daj znać co było , ciekaw jestem

Skuter nie dostawał paliwa, gaznik byl rozregulowany i brudny...w tym tkwił caly problem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.