Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samodzielna wymiana rozrządu 1,2

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj przystapiłem do wymiany paska rozrządu w mojej Bravie 1,2 16v, napinacz Ruvil (taki ja w orginale) pasek conti.

Dorobiłem blokady wałków rozrząd ze śrub oraz cztery równe pręty do ustawienia tłoków ze starych świec - po wybiciu środka (niezła zabawa)- według opisu Haynesa. Po ustawieniu wałków rozrządu i wkręceniu blokad (jest to nieźle spasowane) wykręciłem świece i wkręciłem moje "wydrążone" świece i włożyłem pręty i tu był problem bo przy zablokowanych wałkach rozrządu tłoki według prętów nie były na jednej wysokości coś około jednego ząbka na pasku różnicy w położeniu znak na kole pasowym korbowodu na przeciwko czujnika. Pasek był od nowości i silnik pracował zawsze normalnie. Przyjałem że tak ma byc i przystapiłem do dalszego demontażu. Po złożeniu całości według opisu haynsa,i zembowicza i innych - opisy zgodne w treści sprawdziłem trzykrotnie ustawienie tłoków i wałków dorobionymi przyrządami po napięciu napinacz na max oraz po ustawieniu w pozycji normalnej. Według tych ustawień wynika że jest tak jak przy starym pasku. I tu jest Zonk

shocked.gifshocked.gif

Poprzekręceniu kluczyka przygasły kontrolki silnik nie odpalił, ojciec stojący z boku mówił o zgrzycie z okolic paska rozrządu myślę że to może napinacz się ustawiał mam nadzieję że przyczyną nieodpalenia był padnięty akumulator mógł się rozładowac bo lampka w bagażniku paliła się ponad dzień. Spróbuję odpalic go po naładowaniu akumulatora confused.gif

Napisano

Stary jak już wymieniasz rozrząd sam to przynajmniej bez odpalania trzeba było przekręcić silnikiem ręcznie w ten sposób wyeliminowałbyś możliwość spotkania się tłoka z zaworem.

Napisano
  • Autor

> Stary jak już wymieniasz rozrząd sam to przynajmniej bez odpalania

> trzeba było przekręcić silnikiem ręcznie w ten sposób

> Tak zrobiłem trzy razy tak przebiega procedura wymiany pierwszy raz po ustawieniu napinacza na max, dwa obroty kołem korbowodu przy pomocy klucza i sprawdziłem wkręcając blokady i sprawdzając położenie tłoków były na tej samej wysokości czyli tak jak powinny, drugi raz po ustawieniu napinacza w położeni według zanczników i ta sama procedura było OK i jeszcze raz dla pewności.

Napisano
  • Autor

> > Opiszę jeszcze jak to wszystko jest ustawione:>

- w wałki rozrządu wkręcone są śruby - blokady w miejsce korków świeciłem tam wcześniej latarką i ustawiłem wałki tak aby wycięcia w wałkach były po środku otworu tylko wtedy można wkręcic te śruby,

- tłoki według opisu mają byc w połowie skoku czyli wszystkie cztery na taj samej wysokości stąd wystarczy włożyc cztery równe pręty w prowadnicach w miejsce świec stąd tez wykorzystanie jako prowadnic wkręconych tam obudów świec i po włożeniu podkładek (dałem zwykłe podkładki odpowiednie tylko co do średnicy) stabilizujących położenie prętów w gniazdach świec

uwaga: tłoki dwa razy znajdują się w położeniu środkowym, ale jedno jest tylko właściwe. Wtedy gdy znak na kole zębatym korbowodu tym małym, na którym jest pasek jest miej więcej na przeciwko (czyli po lewej stronie patrząc od strony zdjętego koła) czujnika położenia wału (jest po prawej).

Czyli wszystko powinno byc OK tak myślę może ktoś ma jakieś sugestie.

Napisano

W poniedzialek wymieniłem rozrząd ale w ASO zapłaciłem 250 zl łącznie z wymianą pompy wodnej i mam spokojną głowę .

Napisano
  • Autor

> Byłem jeszcze raz sprawdzic ustawienia rozrządu i są tak jak w opisie czyli chyba dobre. To musi byc akumulator.

Napisano

> > Byłem jeszcze raz sprawdzic ustawienia rozrządu i są tak jak w

> opisie czyli chyba dobre. To musi byc akumulator.

przyjmujac ze ojciec nie pomylil sie ze cos zgrzytlo to raczej to nie aku.... ale trzymam kciuki zbey tak bylo

Napisano

prostrza metoda to znaczki na kołach pasowych.Zaznaczamu rozbieramy,składamy,odpalamy.

praktykowane przezemnie 2 razy pozdro. smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Po naładowaniu akumulatora (rozładowała go lampka w bagażniku przez dzień), i ponownym sprawdzeniu full sukces samochodzik odpalił. 893goodvibes.gif20.GIF. W kieszeniu zostało trochę grosza. Walka była długa ze względu na to, że robiłem to pierwszy raz i to bez czyjejś pomocy. Na przyszłośc zajmie to trzy razy mniej czasu. Robota jest bowiem prosta, a ja za bardzo się obawiałem failura i wszystko sprawdzałem parę razy. Haynse do dobra literatura. Pozdrawiam wszystkich. yay.gifyay.gifyay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.