Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usługi serwisowe i ich koszty

Featured Replies

Napisano

Witam

Przed zimą postanowiłem naprawić prwą klamke oraz bębenek zamka, naprawe klapki obiegu powietrza a także wymiana płynu chłodniczego. Otóż za wymianę płynu liczą 25zł, a za naprawę klamki liczą ok 50zl z rozebraniem i złożeniem bez częśći. Klamkę zakupie sobie w razie potrzeby sam a bębenek zaniose do naprawy ( ktos nieudolnie sie wlamywal i go zepsul i klamke naderwał) ale nie wiem co i jak z klapką obiegu powietrza mam zrobić. Gdzie to można zakupić i czy da rade to kupic bo w ASO zrobili oczy jakby ducha widzieli jak o to pytalem?

I ostatnie pytanie. Czy płyn chłodniczy powinienem kazać zalewać na zimnym silniku?? czy wezmą zrobią to od razu po przyprowadzeniu auta?? I jak sprawdzić czy dobrze wykonali usługę??

Napisano

koszty wymainy w ASO :

tyle samo lub blisko ceny wymienianej części (podzespołu).

Znajdź jakiś prywatny warsztat , przedzwoń popytaj o koszty to się mile zdziwisz że pewne rzeczy można zrobić solidnie i taniej niż w ASO.

Oddając auto do ASO narażasz się na utratę dobrych podzespołów wzamian włożą Ci coś co wytrzyma trochę i jeszcze dołożysz do interesu.

Napisano

> Oddając auto do ASO narażasz się na utratę dobrych podzespołów

> wzamian włożą Ci coś co wytrzyma trochę i jeszcze dołożysz do

> interesu.

sory ale to chyba u "pana kazia" tak jest nono.gif

Sam nie lubie aso ale nie przesadzajmy

Napisano

> sory ale to chyba u "pana kazia" tak jest

> Sam nie lubie aso ale nie przesadzajmy

No i tu niestety kolega kostian ma raczej rację frown.gif

Smutne to, ale pracownik serwisu z założenia p....oli Twoje auto...

Dlaczego? Bo nie płacą mu za zrobiony samochód, usuniętą usterkę, porządną robotę, tylko za przerobione godziny .

Z założenia nie będa robić aby zadowolić klienta tylko aby odwalić kolejne auto - ot brutalna prawda.

Wiem co piszę, bo wielokrotnie poprawiałem po różnych serwisach robotę i z bólem przyznaję, że prezentują poziom usług haniebny icon_eek.gif Godzinami się wkurzałem na takie spartolone samochody, bo jeśli coś można zrobić dobrze, to czemu to robić na odwal? No niestety zrobić dobrze w serwisie to rzadkość - tam się dobrze płaci i tyle frown.gif Nie zastanawiało Cię nigdy dlaczego w ASO pewne usługi serwisowe nie są w ogóle dostępne, a w prywatnych zakładach bez problemu? Ano dlatego, że pracodawcom w ASO wcale nie zależy na kształceniu swoich pracowników i nie mają obaw aby dobre części wymieniać na nowe - za wszystko płaci klient, a liczy się największy zysk i możliwie najniższa pensja dla serwisanta. Jedyne co ich może predysponować to specjalizowany sprzęt, jednak w dzisiejszych czasach nie ma z tym problemu, u "pana kazia" (jak piszesz) możesz zastać lepszy sprzęt niż w serwisie, a na pewno będa go potrafili należycie użyć, a nie będzie to stojący gadżet u kierownika zmiany... Uwierz mi, wiem co piszę, kilkanaście lat poprawiam serwisowe partaniny i mógłbym tu sporo jeszcze przytaczać. No chyba, że co niektórzy na te kafelki w serwisach ASO lecą - jak tak to przynajmniej wiedzą na czym im zależy hehe.gif

Pozdrawiam

Napisano

. Czy płyn chłodniczy powinienem kazać zalewać na

> zimnym silniku?? czy wezmą zrobią to od razu po przyprowadzeniu

> auta??

Nie na gorącym!!!!!!!!!!!!

Na zimnym lub nie przekraczającym 20 st C, potem procedury odpowietrzania

Napisano

Ano dlatego, że pracodawcom w ASO wcale nie zależy na

> kształceniu swoich pracowników i nie mają obaw aby dobre części

> wymieniać na nowe - za wszystko płaci klient, a liczy się

> największy zysk i możliwie najniższa pensja dla serwisanta.

Niestety jest dużo racji w tym co piszesz. Sam doświadczyłem ignoranctwa i niewiedzy mechanika w ASO Fiata. Chciałem u nich wymienić rozrząd w moim 1,2 16V, ale jak "fachman" zaczął mi wyjaśniać budowę tego silnika twierdząc , że posiada on dwa kółka rozrządu, podziękowałem i w końcu sam wymieniłem pasek i napinacz.

Jestem zdania, że jeżeli ktoś ma mi spieprzyć auto i jeszcze mam za to płacić to wolę zrobić to sam (ewentualnie spiepszyć ) ale za darmo.

Napisano

Ceny ok. Powinni troche odczekac bo w innym wpadku moze im goracym plynem wystrzelic...

Napisano
  • Autor

> Ceny ok. Powinni troche odczekac bo w innym wpadku moze im goracym

> plynem wystrzelic...

Około 9 jade już z tym płynem do mechanika to mi wymieni smile.gif Mam nadzieje, że sie zna na rzeczy bo nie chciałbym aby cos spartolił w samochodzie. Po płynie tylko klamka mi zostaje i wkładka zamka oraz 3 dni temu padła mi szyba prawa tzn nie podnosi się i nie opuszcza frown.gif buuu nie wiem co jej jest ale mam nadzieje że będzie ok a nie to będe szukał silniczka.

PS od Bravy podejdzie do Bravo??

Napisano

Jakie ceny ok - w ASO?

Przedzwoń i zapytaj o cokolwiek ile kosztuje element a ile wymiana u nich , a potem podzwoń po warsztatach to okaże się że płacisz ASO conajmniej 50% więcej.

I to co pisałem wcześniej - uważaj żeby koledze mechanika nie popsuł się podobny samochód bo dajesz mu źródło części zapasowych.

Napisano

co do wymiany plynu to sie nie martw - poradza sobie zlosnik.gif 25zl plus plyn rozumie zlosnik.gif co do klamki hmmm jak pekla to moze ktos z pojeciem slusarskim sobie poradzi i cos skleci do kupy a jak nie to widzialem za 57 zl nowa klamke w moto sklepiku. 50zl chca cie skrobnac za wyjecie i wlozenie klamki - hmmmm sporo

Napisano
  • Autor

> co do wymiany plynu to sie nie martw - poradza sobie 25zl plus plyn

> rozumie co do klamki hmmm jak pekla to moze ktos z pojeciem

> slusarskim sobie poradzi i cos skleci do kupy a jak nie to

> widzialem za 57 zl nowa klamke w moto sklepiku. 50zl chca cie

> skrobnac za wyjecie i wlozenie klamki - hmmmm sporo

Jutro o 8 jade na wymiane płynu. Nie wiedziałem że mam Glixol ae teraz juz wiem smile.gif Ja jednak zakupiłem PRESTONE i jutro będe miał płukany układ i zalany nowy płyn chłodniczy. Klamke też mi może zrobią mam nadzieje i zostaje bębenek zamka

PS ile może kosztować zrobienie centralnego z pilota bo z kluczyka mam i gdyby kosztowało to ok 100zl to wole zalożyć central z pilota jak wkładke naprawiać lub wymieniać

Napisano

fajnie ze bedziesz mial nowy plyn zlosnik.gif

centaral masz wiec zostaje podlaczenie do alarmu (nie zawsze sie da od tak) . jak sie nie da to zakupy cie czekaja a o kosztach musisz pogadac z chlopakami ktorzy ci to zrobia zlosnik.gif jak tylko podpiecie do alrmu to max 50zl

no i twoja wkladka hmmmm zalezy jeak jest zmasakrowana zlosnik.gif jak wogole kluczyk nie wchodzi to musisz sie liczyc z kipnem nowej i dostosowaniem jej do twojego kluczyka . jesli tylko oslonka jest wylamana to moze cos ci facet dosztukuje. jak nie wywalilem do smieci to moge ci daj moje stare wkladki i za 40 zl dostosuja ci do twojego kluczyka zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.