Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbina - regeneracja [X17DTL]

Featured Replies

Napisano

Uszczelnialem ostatnio turbine i zauwazylem, ze jej lopatki sa troche poszarpane.

Czy z takim czyms mozna jezdzic, czy lepiej od cos zrobic? Jesli cos robic to co i jaki jest orientacyjny koszt takiej operacji?

Zaznaczam, ze nie wyglada to jakby te lopatki zaczepialy o scianki, tylko jakby cos wpadlo do srodka i troche namieszalo.

Napisano

Jeżeli łopatki są poszarpane, to jest ryzyko, że cały wirnik może być przez to niewłaściwie wyważony. Weź pod uwagę obroty turbiny i sam sobie odpowiedz na pytanie, czy nie będzie to szkodliwe dla niego. Ja w takim wypadku zregenerowałbym ją. Tylko trzeba dobrze poszukać zakładu, bo pewnie jeśli chodziłoby o wypasioną regenerację całego wirnika a nie tylko uszczelnień, to koszt może nieco zaboleć.

A tak w ogóle, to gdzie robiłeś uszczelnienia? Nie zasugerowali ci naprawy? Chyba, że pod nazwą uszczelnień masz na myśli zmianę uszczelki pod kolektorem...

> Uszczelnialem ostatnio turbine i zauwazylem, ze jej lopatki sa troche

> poszarpane.

> Czy z takim czyms mozna jezdzic, czy lepiej od cos zrobic? Jesli cos

> robic to co i jaki jest orientacyjny koszt takiej operacji?

> Zaznaczam, ze nie wyglada to jakby te lopatki zaczepialy o scianki,

> tylko jakby cos wpadlo do srodka i troche namieszalo.

Napisano
  • Autor

Uszczelnienie to glownie przewod olejowy. Pod kolektorem tez cos, ale to minimalnie.

Sam mechanik powiedzial, ze pojezdzic pojezdzi. Jak mam fundusze to oczywiscie warto zrobic, ale jesli nie to nie ma sobie co zyl wypruwac. A aktualnie jestem po wymianie opon i amorkow wiec kolejne inwestycje w samochod nie bardzo mi sie usmiechaja.

Napisano

Górny ci się moczył, czy klasycznie dół? U mnie trochę popuszcza z górnego, nie powiem, żeby to było przyjemne bo wali trochę grzanym olejem do kabiny, ale u mnie to kwestia podmiany nypla do którego jest przykręcony przewód.

> Uszczelnienie to glownie przewod olejowy. Pod kolektorem tez cos, ale

> to minimalnie.

> Sam mechanik powiedzial, ze pojezdzic pojezdzi. Jak mam fundusze to

> oczywiscie warto zrobic, ale jesli nie to nie ma sobie co zyl

> wypruwac. A aktualnie jestem po wymianie opon i amorkow wiec

> kolejne inwestycje w samochod nie bardzo mi sie usmiechaja.

Napisano
  • Autor

Zwrotny... to ten dolny zdaje sie. Walilo z niego olejem dosc mocno i tez w kabinie dawalo sie czasami odczuc swadek (szczegolnie jak sie nawiew wlaczylo). Ale uszczelka wymieniona i powinno byc OK.

Zobaczymy co bedzie.

Napisano

Te uszczelki lubią się wygniatać i z czasem popuszczać. Nie wiem czemu akurat tam musieli zrobić zwykłą fibrową uszczelkę i to jeszcze z tak fatalnym dojściem do śrub. A wracając do turbiny to pewnie i pojeździ jeszcze trochę, najlepiej może podpytać jakiegoś speca, ale znając ich apetyt, to powiedzą, że broń boże nie można tak jeździć i zaproponują nową turbinę albo jej pełną regenerację. Nie wiem jak duże są to uszkodzenia łopatek...

> Zwrotny... to ten dolny zdaje sie. Walilo z niego olejem dosc mocno i

> tez w kabinie dawalo sie czasami odczuc swadek (szczegolnie jak

> sie nawiew wlaczylo). Ale uszczelka wymieniona i powinno byc OK.

> Zobaczymy co bedzie.

Napisano

> Uszczelnialem ostatnio turbine i zauwazylem, ze jej lopatki sa troche

> poszarpane.

> Czy z takim czyms mozna jezdzic, czy lepiej od cos zrobic? Jesli cos

> robic to co i jaki jest orientacyjny koszt takiej operacji?

> Zaznaczam, ze nie wyglada to jakby te lopatki zaczepialy o scianki,

> tylko jakby cos wpadlo do srodka i troche namieszalo.

Raczej prędzej niż później zacznie wydalać olej przez uszczelnienie wałka, gdyż, jak już pisali wcześniej Koledzy w turbinie szalenie ważne jest wyważenie statyczne i dynamiczne całego układu, tj. wirników, wałka z tzw. miseczką. W moim przypadku łopatki wirnika od strony powietrza muskały prawdopodobnie ściankę tunelu dolotowego i olej spod wałka ( uszczelniacza ) szedł do cylindrów, co skutkowało niebieskim dymkiem i zaolejonym intercoolerem. Regenereacja turbiny ( cena z sierpnia br. ) to 800 zł. Wymianie podlegały ( z tego co mi powiedział fachman ) dwa wiatraczki, właśnie ta "miseczka" i jeszcze coś z uszczelnieniem. Sama robocizna związana z wyjęciem i ponownym montażem turbiny kosztowała mnie 120 zł. Efekt - niebieskiego dymku oczywiscie nie ma, słyszę w końcu ten delikatny świst turbiny i silniczek lepiej się wkręca na obroty.Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.