Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Troche mrozu i padl aku

Featured Replies

Napisano

Kilka dni temu zawiodl mnie akumulator. Jechalem po znajomego, zatrzymalem sie pod blokiem, zgasilem silnik, wlaczylem radio. Po ok 10 minutach przekrecam kluczyk a tu nic. Na szczescie woze w bagazniku prostownik smile.gif Podpialem + i - i okazalo sie ze aku jest w polowie naladowany. Poczekalem 15 minut no i zapalil za pierwszym razem. Co to moze byc? niewiem.gif Skoro aku mial ponad polowe mocy to czemu rozrusznik nie chcial krecic? Z rozrusznikiem mam tez taka przypadlosc ze czasami gdy przekrecam kluczyk rozrusznik zakreci sie, stanie na moment i znowu sie kreci i silnik zapala. Kupic nowy rozrusznik? Wyczyscic go?

Napisano

Srubój wyczyścić i przyglądnąc sie mu z bliska - po co płacić za nowy skoro można samemu coś zrobić ?

Ile latek ma akumulator ?

Napisano
  • Autor

No ze 2 lata bedzie mial.

Centra Futura 60 Ah

Napisano

Dwa latka to powinien trzymać - ale warunkiem tego jest poprawne ładowanie .

Nie ładuj go zbyt dużym prądem (max.2,85 A a w zasadzie to 13,8V - większość dostępnych w sprzedaży ładowarek ma regulację napięciową pomimo tego że włożony jest w obudowę amperomierz i niektórzy myślą ze regukują prąd ładownia a to tylko napięcie), szybkie ładowanie większym prądem (czytaj :wyższym napięciem) to szybka "śmierć" akumulatora.

Co do rozrusznika to tak jak pisałem pewnie wystarczy czyszczenie , ewentualnie wymiana tulejek lub szczotek - są to niedrogie rzeczy i można samemu zrobić.

Napisano

> No ze 2 lata bedzie mial.

> Centra Futura 60 Ah

One mają zdaje się 3 - letnią gwarancję

Napisano

A tak z ciekawości to pod co podpiołeś ten prostownik. Może pod ten aku? zakrecony.gif

Boa

Napisano

nie no stary koniecznie kup nowy rozrusznik i koniecznie nowy aku zlosnik.gif aha no i tylko w aso zlosnik.gif

Napisano

Podpinając prostownik nie stwierdzisz jak jest naładowany akumulator - prostownik pokazuje tylko pobór prądu (chociaż można to i tak kalkulować czym więcej prądu ciągnie tym bardziej rozładowany) yay.gif

W Twoim przypadku winny jest rozrusznik.

Napisano

sa male przenosne!!! prostowniki ktore ladujesz!!! w domu z sieci.

Napisano

> sa male przenosne!!! prostowniki ktore ladujesz!!! w domu z sieci.

soko - nie kumam o co Ci chodzi ?

yikes.gif

Napisano

Wyczysc klemy ok.gif

Napisano

Raczej rozrusznik.

Kiedyś tak miałem w polonezie (tak mniej więcej 2 lata temu) zrobiłem tulejki i nawet przetoczyłem komutator i dalej to robił, potem zmieniłem samochód, a tu tydzień temu dzwonił do mnie ten co kupił odemnie tego poldka i pytał jak zdjąć rozrusznik bo wreszcie padł i już wogóle nie zakręcił a wcześniej kupił nowy AKU bo myślał że jak ma 5 lat to pewnie padł, a ja tego aku ładowałem tylko raz. Fakt że by jeszcze pojeździł bo autem jeździłem w 80% w trasy i odpalanie wychodziło średnio raz na 100km więc pewnie dlatego ten rozrusznik wcześniej mi nie padł.

W Bravie czasem mi rozrusznik nie zazębi ale zdarza się to raz na kilka miesięcy więc się nie przejmuje narazie.

Napisano

> soko - nie kumam o co Ci chodzi ?

Gościu nie czuje luzu.

Boa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.