Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana przegłubu

Featured Replies

Napisano

Witam

Już 100 tys. niebawem przekrocze i jak to bywa z takim przebiegiem wszystko może już odmówić posłuszeństwa narazie wypadło tylko na przegłub (prawa strona przy skrzyni). No więc jestem obrotny chlopak i mam zamiar sam dokonać wymiany hehe.gif no ale zanoim się zato wezme pomyślałem że może się najpierw zapytam bardziej doświadczonych. Co po koleji robić co odkręcać a czego nie cfaniaczek.gif (jak się domyślam to wystarczy odkręcić kolumnę i po odchyleniu piasty półoś wyjdzie z przegłubu) co przy okazji jeszce można by było wymienić Może jakieś uwagi a najlepiej moze jakieś zdjęcia jak ktoś przeprowadzał takie operacje.

Z góry dziękuje i pozdrawiam LUMO 20.GIF

Napisano

A sprawdzałes czy to napewno przegub wewnetrzny?? Jak objawia sie jego usterka?? Strzela na zakretach jak dodajesz gazu?? Jak mi sie tak dzialo to wymienilem przegub zewnetrzny i wszystko ustalo:) Polecam zrobic to samemu ja sam wymienialem i zaoszczedzilem okolo 100 zlotych na tym.

Napisano
  • Autor

Nie akurat nie strzela na zakretach. przy gwałtowniejszym puszczaniu sprzęgła powstaje stuk szarpanie. Jestem tego pewnien to djagnoza mechanika na moich oczach. camochód był podniesiony na podnośniku kiedy wziełem ręką za półośke tata we wszystkie strony. mechanik stwierdził że to przegłób wewnętrzny jak zreszto ja sam widziałem biglaugh.gif Ale czy jeszcze coś trzeba wymieniać jakieś uszczelniacze przy skrzyni ?? Czy coś takiego ??

Napisano

Aha no to chyba że tak:) No to rzeczywiscie przegub wewnetrzny. Słuchaj nie wymienialem wewnetrznego ale wydaje mi sie ze po tym przebiegu to jak bedziesz ruszał przegub to od razu wymien sobie uszczelniacz. To nie duzo kosztuje a zawsze bedziesz mial to juz zrobione:) No i oczywiscie manszete wymien bo pewnie guma juz parcieje.

Napisano
  • Autor

> jak bedziesz ruszał przegub to od razu wymien sobie

> uszczelniacz. To nie duzo kosztuje a zawsze bedziesz mial to juz

> zrobione:) No i oczywiscie manszete wymien bo pewnie guma juz

> parcieje.

No właśnie tak myśle ze ten uszczelniacz trzeba też zmienić jak robić to za raz wszystko a gume ma i wymienie bo została akurat na tą strone bo była zmieniana z drugiej to się odrazu tu nową wsadzi. A jak z tym uszczelniaczem duża filozofia go wyjąć i założyć nowy ?? czy raczej nie będzie większego problemu ?? smile.gif

Napisano

U mnie troche sie to tam pociło ale to przez to że cybant poszedł. Wymieniłem sobie tylko cybant. Duzo roboty przy tym nie ma. Jak bedziesz wymienial przegub to praktycznie nie ma duzo roboty. Bo żeby wymienić tylko uszczelniacz to wtedy jest duzo roboty bo wszystko trzeba rozpinać całą kolumne wyjmować przegub. A że i tak musisz to zrobić to wymiania uszczelniacza to juz tylko formalność:)

Napisano

jakie auto? jaki silnik?

sam etap wyrywania półosi w palio 1,2 powinien być w manualach. jakby nie było to tutaj tez opublikowałem.

Napisano
  • Autor

No wymieniłem ten przegłub nareszcie !!!! po tygodniu stania w garażu ("fachowiec: ze sklepu dał nie taki przegłub i naprawa sie przeciągneła) ale znając życie pojawił się problem a może go zobaczyłem dopiero mad.gif Otóż mam krzywą półkośkę ok. 4 mm i domyślam się że to przyczyniło się do uszkodzenia przegłubu :/ i na dodatek łożyska koł bo ma doś sporawy luz..... niestety I moje następujące dwa pytania Czy może to nie półośka krzywa tylko ja założyłem źle przgłub ???? Czy to możliwe ??? i co z tym fantem terez zrobić prostować u ślusarza ?? wątpie czy to coś da cy zmieniać na nową (ile kosztuje jak sie ktoś orientuje) a no i przy okazji jak zmienić te łożysko bu tak patrze że może być ciekawie i nie tak łatwo je zmienić Pozdrawiam Lumo

Napisano

> No wymieniłem ten przegłub nareszcie !!!! po tygodniu stania w garażu

> ("fachowiec: ze sklepu dał nie taki przegłub i naprawa sie

> przeciągneła) ale znając życie pojawił się problem a może go

> zobaczyłem dopiero Otóż mam krzywą półkośkę ok. 4 mm i

> domyślam się że to przyczyniło się do uszkodzenia przegłubu :/ i

> na dodatek łożyska koł bo ma doś sporawy luz..... niestety I

> moje następujące dwa pytania Czy może to nie półośka krzywa

> tylko ja założyłem źle przgłub ???? Czy to możliwe ??? i co z

> tym fantem terez zrobić prostować u ślusarza ?? wątpie czy to

> coś da cy zmieniać na nową (ile kosztuje jak sie ktoś orientuje)

> a no i przy okazji jak zmienić te łożysko bu tak patrze że może

> być ciekawie i nie tak łatwo je zmienić Pozdrawiam Lumo

mogę ci pomóc zlosnik.gif tak się składa, że mam zbędne półosie. napisz dokładnie którą masz krzywą.

edit: bateria mi padła w kompie

upewnij się, że masz tą półoś krzywą, podnieś auto, wrzuć luz i kręć kołem. jak jest krzywa to będzie to widać. prawde mówiąc tak duże skrzywienie powinno objawiać się potwornym biciem podczas jazdy. dlatego też musisz sprawdzić to dokładnie.

do wymiany łożysk trzeba wymontować zwrotnice, potem wycisnąc stare prasą. młotem można co najwyżej wszystko zniszczyć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

hmmm.... kręciłem kołem na podnośniku do środka półośki przystawiałem kawałek klocka tak na 0 mm i po obrocie odchylała się od kloska ok 3 mmm a może i nawet 4 więc to jest chyba bardzo dużo. shocked.gif ale co jest w tym zaskakujące i mnie to bardzo dziwi że podczas jazdy naprawde nic nie czuć niewiem.gif A z pół osią nie będzie problemu mam szrot w swojej miejscowości z korzystnymi cenami wink.gif Ale dzięki za oferowaną pomoc 20.GIF

Napisano

> hmmm.... kręciłem kołem na podnośniku do środka półośki przystawiałem

> kawałek klocka tak na 0 mm i po obrocie odchylała się od kloska

> ok 3 mmm a może i nawet 4 więc to jest chyba bardzo dużo.

ale

> co jest w tym zaskakujące i mnie to bardzo dziwi że podczas

> jazdy naprawde nic nie czuć A z pół osią nie będzie problemu

> mam szrot w swojej miejscowości z korzystnymi cenami Ale dzięki

> za oferowaną pomoc

To ja sie przyłacze do tematu. Moje pytanie to jaki jest koszt wymiany przegubów,drązków,końcówek etc. Czyli tego co sie zuzywa w zawieszeniu Sienu. Od niedawna jestem posiadaczem Sieny 1.6 16V HL i wiem że ostanio miałem amory wymieniane na gazowe Delphi. Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Napisano
  • Autor

No jak u mnie do 1.2 ale to samo będzie i do 1.6 no więc tak dokładnie nie pamiętam więc podam orientacyjnie;

*drążki kierownicze 30 zł sztuka (chyba nawet dokładnie)

*sworzeń waczacza 60 zł czy 56 zł jakoś tak

*przegłub 65 zł taki sam do 1.2 i 1.6 tak mi w sklepie gośc powiedział

*tulejka wachacza 15 zł ta mniejsza ta duża ok 50 zł

pozdr. lumo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.