Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka ladowania

Featured Replies

Napisano

witam! na wolnych obrotach kontrolka swieci , po dodaniu gazu badz podczas jazdy znika. co to moze byc ?? dodam ze pasek wymienialem z 2 miechy temu a regulator i szczotki 5 tysiecy temu! pozdrawiam

Napisano

ja się dołącze do pytanie bo mi się kontrolka włacza jak po opadach albo w ich trakcie wjade w kaluze mam 81 tys km i nigdy nie byl wymieniany pasek od alternatora czasami piszczy ale tylko jak jest mokro ale wtedy kontrolka sie ne włacza

Napisano

Sprawdź naciąg paska (nie powinien się dać ugiąć pod silnym naciskiem palca więcej niz 1cm), a potem napięcie na pracującym silniku, nie zaszkodzi też rzucić okiem na napięcie akumulatora po postoju kilku godzinnym.

Jeśli nie widać nic, to niestety proponuję sprawdzić alternator, w tym najpierw stan szczotek, łożyskowania, a nastepępnie diody mostka alternatora (6 diod, po 2 w każdej z 3 gałęzi uzwojenia, plus 3 diody w równoległych gałęziach). Jest to kłopotliwe, bo 6 diod wypada wypiąć , tzn. wylutować, jako że są właczone równolegle z uzwojeniami i połączone w trójkąt.

Powodzenia.

Napisano

U mnie jest to samo frown.gif napiecie na wolnych obrotach 15V po dodaniu troche spada co to moze byc ???

Napisano

> U mnie jest to samo napiecie na wolnych obrotach 15V po dodaniu

> troche spada co to moze byc ???

15V to za wysokie napięcie ładowania. Proponował bym wymianę regulatora napięcia.

Napisano

Witam!

hmm.gif

U mnie podobne objawy były przy pad.gif wirniku, mechanior go trochę pomolestował i teraz chula,

czasem mogą jeszcze paść diody, ew. uzwojenie stojana

Pozdrawiam

jump.gif

Napisano

miałem podobny efekt ale częsciej sie kontrolka jażyła..

wyczyszczenie papierem ściernym wszystkich styków alternatora, wymontowanie przewodu masowego od minusa akumulatora i wyczyszczenie w nim styków..problem moze być ze srodkowym stykiem przykrecanym do karoserii bo tam jest zaciskana blacha...ja troche powyginałem blache oczysciłem i pocynowałem lutownicą....wyczyścić nalezy też styk mocowania tego kabla do silnika przy skrzyni biegów wink.gif

po tych operacjach jak ręką odjął waytogo.gif

Napisano

> witam! na wolnych obrotach kontrolka swieci , po dodaniu gazu badz

> podczas jazdy znika. co to moze byc ?? dodam ze pasek

> wymienialem z 2 miechy temu a regulator i szczotki 5 tysiecy

> temu! pozdrawiam

Witam!

Ja miałem dokładnie ten sam problem. Auto chodziło bez problemów aż tu nagle pewnego dnia zaczęła świecić się ta kontorlka. Tylko u mnie było to zgrane z obrotami, przygasaniem świateł itd. Po dodaniu gazu lub włączeniu ssania problem znikał. Poczytałem co i jak i problem rozwiązałem wymianą korektora obrotów. 29zł za część, 15 min roboty i problem zniknął. Można to oczywiście było rozwiązać przez podkręcenie obrotów śrubą, ale nie naprawiłoby to nic tylko zlikwidowało objawy.

pozdrawiam

UNO 1.0 45S, '93 gaźnik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.