Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odczyt z kompa - diagnoza

Featured Replies

Napisano

Witam,

'Potencjometr pedału przyspieszania' - takie cos wskazal komputer jako wadliwe. Osoba obslugujaca komputer w rozmowie ze mna powiedziala, ze jest to skrzyneczka/kostka za pedałem gazu.

Osoba od zamawiania czesci miala problemy ze zlokalizowaniem tej czesci i finalnie podala koszt powyzej 1000zl.

Chialbym jednak zweryfikowac te dane patrzac na problemy, jakie byly ze zlokalizowaniem tej czesci w systemie zamowien. Nie jestem po prostu pewien, czy cene dobrej czesci mi podano. Operator zamowien (ladnie to nazwalem smile.gif ) szukal na czuja czesci, ktora mialaby cos wspolnego z tym, co wykazal komputer diagnostyczny.

Czy ktos moze cos poradzic? moze ktos z was wie jaki dokladnie moz emiec nr katalogowy to cos, co nazwano 'Potencjometrem pedalu przyspieszania' i znajduje sie w skrzyneczce za pedalem?

Z gory wielkie dzieki.

Napisano
  • Autor

> A nie chodzi tutaj czasem o potencjometr przepustnicy?Jakie masz

> problemy z silnikiem?

Nierowna praca! Nierowne wkrecanie sie na obroty (jesli monza to nazwac wkrecaniem). Szarpanie przy pzryspieszaniu. Brak ciagu.

ZALEWA SWIECE (sa mokre, gdy wykrecam)

Tzn nie az tak mokre smile.gif ale sa. Mechanicy spoza serwisu wskazali, ze za duzo paliwa dawkuje.

Napisano
  • Autor

Dodam jeszcze info z wydruku kompa:

"

Błędy wskazane przez centralke:

P0220 - Potencjometr przyspiesznika "

Napisano

a czemu ci nie powiedzieli odrazu tam gdzie zdiagnozowali ?

Napisano
  • Autor

> a czemu ci nie powiedzieli odrazu tam gdzie zdiagnozowali ?

Podali. Czesc jaka mi podanao ma numer katalogowy 46800065.

W eperze widze ja jako potencjometr, no i niby sterowanie przyspieszeniem dzial.

Ale te poszukiwania trwaly kilkanascie minut, bo nie wiedzieli jak tego szukac (pod jaka nazwa, nazwy zwroconej przez kompa nie bylo w systemie). Podano mi cene 1200zl no i nie jestem pewien, czy to w dobra czesc "trafili" dlatego pytanko do forumowiczow. Moze mieli podobny przypadek, podobna rzecz do wymiany, podobne objawy.

Przypuszczam, ze to takze uderzenie ceny smile.gif na mnie dziala i szukanie innej odpowiedzi.

Aha. No i dreczy mnei pytanie, czy ten potencjometr moze miec wplyw na nierowna prace silnika nawet jesli sie nie przyspiesza - generalnie na objawy opisane powyzej?

Napisano

> Podali. Czesc jaka mi podanao ma numer katalogowy 46800065.

> W eperze widze ja jako potencjometr, no i niby sterowanie

> przyspieszeniem dzial.

> Ale te poszukiwania trwaly kilkanascie minut, bo nie wiedzieli jak

> tego szukac (pod jaka nazwa, nazwy zwroconej przez kompa nie

> bylo w systemie). Podano mi cene 1200zl no i nie jestem pewien,

> czy to w dobra czesc "trafili" dlatego pytanko do forumowiczow.

> Moze mieli podobny przypadek, podobna rzecz do wymiany, podobne

> objawy.

> Przypuszczam, ze to takze uderzenie ceny na mnie dziala i szukanie

> innej odpowiedzi.

> Aha. No i dreczy mnei pytanie, czy ten potencjometr moze miec wplyw

> na nierowna prace silnika nawet jesli sie nie przyspiesza -

> generalnie na objawy opisane powyzej?

ja mialem uszkodzony potencjometr w fiacie coupe, wymiana prosta ale koszt samego czujnika wyniosl mnie po znizce 510zł!! U mnei w coupe przy okazji palil sie caly czas wtrysk i auto krecilo sie tylko od 4tys obr

czasami da sie uratowac potencometr zaleznosci od budowy przez jego rozebranie i przesunmiecie "sanek" na sciezke obok (kawalek dalej) to wersja jesli wytarly sie sciezki!

Napisano

pewnei to bedzie potencjometr przepustnicy ktory bezwzglednie odpowiada za odczyty uchylenia przepustnicy a ta za dawkowanie luftu

Napisano

> Podali. Czesc jaka mi podanao ma numer katalogowy 46800065.

Znalazłem ten czujnik, jest przy pedale przyspieszenia (gazu) i kosztuje brutto około 830 zł napewno we fiacie drożej to jest zdzierstwo taka duperołka daj znać jak znajdziesz sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.