Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory Magnetti Marelli?????

Featured Replies

Napisano

Pytałem kilka dni temu o amortyzatory RECORD, nikt nic mi nie odpoweidział. teraz putam o Magneti Marelli, na Aleegro sa bardzo tanie - przod 85, tyl 47. Czy sa dobre? Opłaca się?

Napisano

mialem zalożone raz ze względu na brak finansów - i żaluje straconej gotówki, wole troche doplacić i być zadowolony, teraz zakladam za każdym razem Monroe - troszke droższe ale na pewno trwalsze i bardziej komfortowe, a poza tym te ceny jakoś nie gwarantują dlugiej eksploatacji

Napisano

Chyba za at cene to Cofapy a nie Maganetii Mareli , MM ma fabryke w brazyli i robi amorki pod nazwa Cofap ale one sa lipne nie polecam

Napisano

> Pytałem kilka dni temu o amortyzatory RECORD, nikt nic mi nie

> odpoweidział. teraz putam o Magneti Marelli, na Aleegro sa

> bardzo tanie - przod 85, tyl 47. Czy sa dobre? Opłaca się?

boje_sie.gif Co one takie tanie, podaj linka. MM kosztyją normalnei w okoicach 130zł na prżód. Podobno bardzo dobre są Kayaba

Napisano

to sa amorki COFAP przeciez pisze tylko koleś małymi literami napisał o tej firmie już pisałem fabryka nalezy do MM i znajduej sie w brazyli te amorki sa lipne i nie sugeruj sie tym ze to niby fabryka MM jak by to miało dobra jakośc nzawyało by sie MM bez cofap

Napisano

Podepnę się pod wątek z pytaniem... Czym różnią się amortyzatory gazowe od olejowych? - Pomijając fakt, że jedne są gazowe, a drugie olejowe... hehe.gif Mam na myśli wady i zalety.

Napisano

Każdy ma w sobie olej, a różnią się tym, że w gazowo-olejowym (gazowym) jest tesz trochę gazu (piszę w ten sposób, ponieważ nie jestem expertem i nie będe wprowadzał w błąd), który ma zapobiegać pienieniu się oleju w ciężkich warunkach pracy amora tzn. wtedy kiedy najbardziej dostaje w dupe. Spieniony olej gorzej tłumi drgania dlatego gazówki/gazowo-olejowe (nazw używa się zamiennie) mają lepszą zdolność do tłumienia drgań, autko zachowuje się na nich sztywniej ok.gif.

Gazowe (gazowo-olejowe):

wady:

- wyższa cena

- ewentualne niezadowolenie z ich twardości, są tacy, którzy lubią jak troszkę mocniej kołysze zlosnik.gif

zalety:

- lepiej tłumią drgania

- auto bez montowania sportowych sprężyn staje się sztywniejsze, a nie cierpi na tym tak bardzo komfort jak w wypadku springów

- lepiej nadają się do zamontowania lekko obniżających progresów niż seryjnie przeznaczone do Uno olejówki, ponieważ mają większą wydajność

Olejowe:

wady:

- mniejsza zdolność tłumienia drgań

- autko zachowuje się w sposób seryjny, przewidziany przez producenta, czyli chwiejnie

zalety:

- niższa cena

- jeśli ktoś lubi to zaletą może być to, iż są bardziej miękkie

No to tyle z mojej strony, więcej grzechów nie pamiętam icon_rolleyes.gif

Napisano

No własnie...Tez teraz musze wymienic amortyzatory z przodu i nie wiem jakie kupić. Co oprócz amortyzatorów jeszcze musze wymienić? Jakieś poduszki i osłony? No i jakie polecacie? Zastanawiam sie nad własnie tymi http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47096890 90zl sztuka ale mysle ze jeszcze by cos z tego zeszlo wink.gif No i nie są COFAP-a niby oryginalne MAGNETI MARELLI hmmm chce kupić tanio a dobrze ponieważ ciezko aktualnie z kasą stoje a przy przedkosci 100km/h to u mnie juz samobójstwo jechac bo przod tanczy po calej drodze i dobija na kazdej malutkiej dziurce. Wiem ze lepsze (również bardziej komfortowe) są MONROE ale też drozsze. A więc na ile wytrzymają mi te przykładowo MAGNETI MARELLI albo w ostatecznosci COFAP-a a ile dały by rade te MONROE..Z góry dzięki za porade i POZDRAWIAM Unomaniaków wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.