Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgasł w czasie jazdy - wolne obroty

Featured Replies

Napisano

Czołem,

Zdarzyło mi się to do tej pory tylko dwukrotnie, raz za razem, przy dojeżdzaniu do świateł, silnik rozgrzany po długiej trasie, obroty spadły poniżej 500 i zgasł. odpalił bez problemu i za chwile to samo. Dodam, że było bardzo wilgotno i koło 0 stopni. Ktoś wie co to mogło być?

Dzięki

Napisano

W Twoim przypadku podejrzewałbym silniczek krokowy, u mnie robi tak cały czas ale podczas hamowania silnikiem i niestety nie wiem co z tym fantem zrobić.

Napisano

> W Twoim przypadku podejrzewałbym silniczek krokowy, u mnie robi tak

> cały czas ale podczas hamowania silnikiem i niestety nie wiem co

> z tym fantem zrobić.

Sprawdź EGR

Napisano

> albo moduł cewki zapłonowej - tak było u mnie

Nie zawsze .Mialem podobny problem i okazalo sie ze czujnik predkosci byl uszkodzony.Zreszta podpiecie pod kompa to potwierdzilo.Pozdrawiam.Adrian

Napisano

Cześć

Takie same objawy. Na skrzyżowaniach malały gwałtownie obroty i gasł.

Wyczyszczono mi przepustnicę i mu przeszło.

Napisano

Mam to samo... Na poacztku myslalem ze to brak paliwa ale przy pelnym tez gasl i to w najmniej oczekiwanych satuacjach, wczoraj jechalem do kraka i qwa zgasl mi przy wyprzedzaniu serce w przelyku dobrze ze byla zaraz stacja i sie zatrzymalem odczekalem jak zawsze 5 minut i znow zaskoczyl nie zgasl i pojechalem.. ale cos z tym musze zrobic bo mam dosc stresu ...

pozdrawiam cool.gif

Napisano

podobne objawy miałe przy padnietej diodzie lambda. Jazda w korku lub ruszanie na skrzyzowaniu często kończyło sie gasnięciem silnika. Dodatkowy objaw, falujace obroty oraz zwiekszone zuzycie paliwa.

Pzdr.

Napisano

> podobne objawy miałe przy padnietej diodzie lambda. Jazda w korku lub

> ruszanie na skrzyzowaniu często kończyło sie gasnięciem silnika.

> Dodatkowy objaw, falujace obroty oraz zwiekszone zuzycie

> paliwa.

> Pzdr.

trochę się przestraszyłem: moja astra G (praktycznie cały czas pali sie "check engine", po remoncie silnika i prawdopod. przed wymianą kata...) ostatnio więcej pali i czasami na skrzyżowaniu obroty skaczą (od 500 do 1200) przy tym wydaje się, jakby silnik przerywał. ostatnio jeżdzę na rezerwie i tłumaczyłem to sobie, że może pompa zassała jakieś nieczystości z baku....

Ile kosztują sondy?

Maciej (astra II 1,6 16V 2001 caravan)

Napisano

> trochę się przestraszyłem: moja astra G (praktycznie cały czas pali

> sie "check engine",

No tak zapomniałem dodać że "check engine" (kod 18 i 44) miał zwyczaj zapalania sie w trasie po ok 1h jazdy lub przy szybkościach powużej 90km/h, wtedy wyczuwalny był spadek mocy silnika i szybkosci auta. Było to sczególnie niemiłe w trakcie wyprzedzania, gdy wyprzedzałem auto i w pewnym momencie moj astrolot nagle słabł i nie miał dalej siły "ciągnąć" a ja ani do przodu ani mozliwości schowania się do tyłu. Tak samo jazda pod wzniesienia odbywała się ruchem jednostajnie opóążnionym.

Pzdr.

Napisano

Zacznijmy ze temat wątku moze wprowadzi w błąd.

Zgasł w czasie dojazdu do świateł: silnik na luzie lub biegu, puszczony gaz -> ponizej 1200 obrotow (ok) do akcji wkracza silniczek krokowy który z pozycji zamkniętej, gdy wciskamy gaz (otwieramy przepustnice) przechodzi do otwartej. Utrzymuje on stałe obroty silnika zaleznie od obciązenia. Jeśli silnik zszedł do 500obr znaczy ze silniczek nie otwożył obejscia przepustnicy i silnik dostał zawału smile.gif

Proponuje proste sprawdzenie tego: gdy zgasnie silnik samoczynnie i jest problem z odpaleniem po pierwszym przekreceniu kluczyka, nalezy delikatnie wcisnac pedał gazu, tak aby tylko uchylic przepustnice, naprawde delikatnie i pokrecic kluczykiem, jesli odpali to mamy winowajce.

Jedyną uwaga do tego jest to że nalezy to zrobic zaraz po zgasnieciu silnika, a nie po 3-5 minutach, ponieważ jesli silnik po tym czasie dopiero odpala to jest juz prawdopodobienstwo innej przypadłości: padł modul zapłonowy, w samochodach z cewka zapłonową, taki mały kwadracik pod cewką z 4stykowa wtyczka. Objawy to gasniecie samochodu podczas jazdy (wcisniety pedał gazu), szarpanie i po zgasie odpalenie zazwyczaj po paru minutach.

Troche sie napociłem, ale to jest nic w porównaniu z potem jakiego sie dostaje gdy staniesz na srodku skrzyzowania i D..pa.

Pozdrawiam, uwagi do tekstu miło widziane smile.gif

Napisano

> Czołem,

> Zdarzyło mi się to do tej pory tylko dwukrotnie, raz za razem, przy

> dojeżdzaniu do świateł, silnik rozgrzany po długiej trasie,

> obroty spadły poniżej 500 i zgasł. odpalił bez problemu i za

> chwile to samo. Dodam, że było bardzo wilgotno i koło 0 stopni.

> Ktoś wie co to mogło być?

> Dzięki

Witam

Miałem bardzo podobne objawy i problem zbyt niskich obrotów rozwiązałem regulacją linki gazu do przepustnicy. To znaczy nie zlikwidowałem problemu tylko go hmmm.. "zniwelowałem". obroty teraz mam w okolicy 780 - 800. Żadne kody mi nie wyskakiwały. Może rzeczywiście krokowy się kończy.

pzdr

Napisano

> Zdarzyło mi się to do tej pory tylko dwukrotnie, raz za razem, przy

> dojeżdzaniu do świateł, silnik rozgrzany po długiej trasie,

> obroty spadły poniżej 500 i zgasł. odpalił bez problemu i za

> chwile to samo. Dodam, że było bardzo wilgotno i koło 0 stopni.

Poradziłem sobie z gasnieciem podczas cut-off poprzez wyczyszczenie takiego weża łączącego silnik z pokrywą przepustnicy był zawalony jakąś żółta mazią, przestał gasnąć ale zostały problemy z odpalaniem bede musiał go gruntownie przeczyścić:)

Napisano

Tez tak mialem - obroty 500 - masakra:/ Wymienilem swiece przewody filtry i tak działo sie dalej. Wyczyscilem silniczek krokowy dw-40 i od tamtej pory <pol roku> działa poprawnie. Wiec u ciebie tez obstawiam krokowca.

Napisano

Witam

miałem tak u siebie , żeby przejechać przez kilka skrzyżowań do mech. musiałem odpalać asterkę na każdym . diagnoza mech - EGR ! na szczęście po przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy i jak ręką odjął gaśnięcie na wolnych.

Pozdrawiam

Astrolot kombi 1.6 8V i zero gaziu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.