Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błędy w C18XEL: 38,56,71,73,93

Featured Replies

Napisano

Witam i bardzo proszę o pomoc.

Mój pojazd to Astra Caravan 1,8 16V '95r C18XEL na Simtecu (interfejs 10 pinowy).

Zaczęło się od tego, że mi się silnik nie nagrzewał i pojechałem do warsztatu, żeby sprawdzili termostst, czy przypadkiem nie jest cały czas otwarty, a skończyło się na tym, że wymienili termostat oraz uszczelkę pod głowicą (głowica była sprawdzana na szczelność przy okazji).

Po złożeniu motor działał z godzinę, przejechałem się z 5km, potem trochę ostygł i znowu z 5km przejechałem. Wszystko było ok, tylko jakieś niższe obroty na jałowym miał niż przed wymianą (prawie gasł i obroty wahały się między 400 a 900). Jak już miałem wyjechać z warsztatu, to zaczęło coś piszczeć (świerszczeć) w okolicach silnika i zapaliła się ulubiona pomarańczowa kontrolka i wyszły błędy 38,56,71,73,93. Wcześniej (przed wizytą w warsztacie) był jedynie 38.

Co mogło się wydarzyć i co to jest błąd 93 w Simtecu, bo znalazłem tylko dla innych układów i albo QUAD, albo czyjnik Halla i nie wiem czego szukać, a w tym warsztacie nie znają się na elektronice/elektryce. Chętnie to naprawią, ale nie wiedzą co, a kostki wpięte są tak samo jak były (sprawdzali potem 2 razy). Dodam, że po przejechani kilku km zgasła kontrolka, ale po 1h znowu się pokazała.

P.S. Aku był odłączany, więc są to raczej świeże błędy.

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc.

Napisano

Witam.

38 - sonda lambda, zbyt niskie napięcie

56 - silnik krokowy wolnych obrotów, zbyt niskie napięcie

71 - czujnik temp. powietrza zasysanego, zbyt wysokie napięcie

73 - przepływomierz powietrza, zbyt niskie napięcie

93 - moduł kontrolny immobilisera, brak sygnału

Jak widać sporo tych za niskich napięć. Chłopaki zdejmowali głowicę, może gdzieś po drodze zrobili jakieś zwarcie.

Skasuj je i sprawdź czy pojawią się znowu. Wiem że są świeże, ale może to był jednorazowy przypadek.

Spróbuj zlokalizować ten świst i zmierz napięcie na akumulatorze podczas pracy silnika.

Napisano
  • Autor

Aku jest świeży (zmieniłem na początku tygodnia).

Świst jest bardzo ciężko zlokalizować niestety, słyszę go najwyraźniej w okolicach krokowego, przepływomierza, i tam gdzie wchodzą kable od świec (zapomniałem nazwy). Wiem, że to spory rozrzut, ale naprawdę nie umiem bardziej frown.gif.

Aku wyłączałem, ale po kilku km jest to samo frown.gif

śmist jest zmienny z dodawaniem gazu, ale teraz ucichł (nie ma go), błędy zostały.

Napisano
  • Autor

Kolejny raz odłączyłem aku i zrobiłem około 15km. (po mieście, czyli różna jazda).

Gdy oboty są poniżej 1000 kontrolka świeci, po przekroczeniu 1500 i po kilku sekundach kontrolka gaśnie i silnik w tym momencie hamuje (delikatnie i w ułamku sekundy. Nie stwarza to zagrożenia, ale jest denerwujące). Na biegu jałowym pali około 1,3 - 1,4 (wcześniej było 0,9 - 1,0) i tak jest cylkicznie (hamuje na światłach - kontrolka się zapala - ruszam i kilku sekundach gaśnie).

Po odczytaniu błędów zostały tylko 38 i 73.

Czy mógł się poluzować/urwać jakiś kabelek od przepływomierza ? I dla czego powyżej 1500 obrotów jest ok ?

Napisano

Można by odnieść wrażenie, że masz nieszczelny dolot: świst zasysanego powietrza (?), uboga mieszanka wskazywana przez lambdę, problem z przepływomierzem.

Na pracującym silniku odłącz krokowego i zrób test pędzelkowo-benzynowy uszczelek dolotu, obejżyj przewody gumowe, szukaj dziury.

Uwaga o akumulatorze dotyczyła bardziej sprawności regulatora w alternatorze, niż samego aku.

Napisano
  • Autor

Dodam, że autko ma moc, ale nie jechałem szybciej niż 100km/h podczas sprawdzania.

Napisano
  • Autor

Dolot był sprawdzany, lewego powietrza nie ciągnie. Świstu już nie ma (sam zanikł). Przepływomierza jeszcze nie sprawdzałem, ale do błędów 38,73 dołączył dziś znowu 93.

Nadal jest tak, że powyżej 1500 obrotów jest ok, a poniżej świeci kontrolka frown.gif

P.S. Zgłupiałem z tym kodem 93 frown.gif Nie dość, że znalazłem 2 różne i poznałem trzeci dzięki uprzejmości forumowicza, to jeszcze znalazłem "układ sterowania napędu na 4 koła" który może też oznaczać

a) lampkę ostregawczą (nie wiem o co chodzi)

b) klimatyzację (którą zresztą mam)

c) sygnału prędkości silnika układu sterującego automatycznej skrzyni biegów (której nie mam)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.