Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reflektory przeciwmgielne

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich z zaprzyjaźnionego autokącika Lanosa smile.gif

Ostanio zajołem się Asterką II mojego brata, który postanowił założyć sobie przeciwmgielne reflektorki. Okazało się że jego wersja nie była jednak przygotowana ze strony wiązek elektrycznych do tego wynalazku.

Na chwilę obecną mam załatwioną cześć przełącznika i licznika (wskaźnik włączonych reflektorków). Pozostało podłączenie przekaźnika i bezpiecznika (co jest proste) oraz ??? części która jest pomiędzy przełącznikiem a przekaźnikiem !! I tu właśnie mam problem - a mianowicie w schemacie zamieszczonym w Waszym Download brak jest schematu lini prądowych od 800-850 - gdzie właśnie jest "coś" co włącza przekaźnik po wciśnięciu przycisku frown.gif

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada tę stronę schematu lub jest mi wstanie pomóc co tam jet i jak to się jeee smile.gif

Proszę o sugestie.

POZDRAWIAM 20.GIF

MARCK

Lanos 1.5 16V 212 kkm LPG

Napisano

> ..brak jest schematu lini prądowych od 800-850 -

> gdzie właśnie jest "coś" co włącza przekaźnik po wciśnięciu

> przycisku

To "coś" to tzw. multitajmer (lub jakoś tak). Na niemieckich schematach znajdziesz to. Ale pożytek z tych schematów niewielki (duży prostokąt o wielu wejściach i wyjściach). Ten układ elektroniczny steruje wieloma funkcjami czasowymi i jaimiś jeszcze innymi. Wygląda mi na to, że wszystkie gniazda przekaźników zamontowane są na tej płytce drukowanej multitajmera. Taki wniosek wyciągam na podstawie analizy schematów i opisu sposobu dostania się do tego układu. Tak na logikę (chyba, że się mylę) cewka przekaźnika świateł p-mgielnych sterowana jest prawdopodobnie bezpośrednio sygnałem z przełacznika. Problem tylko w tym, że przewód sterujący wchodzi do multitajmera. Ale jeżeli jest gotowe miejsce na ten przekaźnik (gotowe - tzn. są styki pod przekaźnik) to może nie będzie kłopotów.

Napisano
  • Autor

Problem tylko w tym, że przewód sterujący

> wchodzi do multitajmera. Ale jeżeli jest gotowe miejsce na ten

> przekaźnik (gotowe - tzn. są styki pod przekaźnik) to może nie

> będzie kłopotów.

NIestety w tej Asterce II nie ma styków przekaźnika - a więc frown.gif muszę zdobyć schemat takiego multitaimera który będę mysiał zmienić lub wykozystać piny które nie zostały podłączone.

Bardzo Was proszę o schemacik takiego multitaimerka (oczywiście jako blok - bez szczegółów co w środku - bo tego pewnie nikt nie ma) czyli lini prądowych 800-850 frown.gif

Pozdrawiam

Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.