Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju w skrzyni

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dziś wymieniłem olej w skrzyni. Efekt jest tako, że biegi troszke lepiej wchodzą. Ale nie o tym będe pisał.

Chodzi o to, że twraz jak ktoś napisze, że nie trzeba wymieniać tego oleju, nawet w najstarszych autach tylko dla tego, że producent 15 lat temu tak przewidział, to mam argumenty, żeby mu zaprzeczyć.

Po pierwszeoleju wyleciało niecały litr, a weszło 1,6l (3ooml gdzieś zostało, więc było go max 1,2l). Sam olej był czarny jak smoła. Ponad to, gdy myłem ten dekielek od skrzyni, olej, który na nim został przy kontakcie z bardzo zimną wodą zamieniał się w czarny smalec, wyglądał jak smar. Myśle, że teraz na świeżym oleju nie będe już "mieszał betonu" przy najbliższych przymrozkach.

Aaaaa olej zalałem mobil mobilube 75W90, a uszczelkę zastąpiłem silikonem Dostałęm taki z atestem, nierozpuszczalny przez oleje i inne płyny z uta).

Napisano

u mnie nie ma problemów z ciężko wchodzącymi biegami. Ale w ubiegłoroczną zimę -34* w skrzyni musiało być niezłe masło bo nie mogłem ruszyć lewarkiem a co mowa odpalić samochód. Gdy spadła do -15 * zamruczał i odpalił bez problemów! Ciekawe jaka będzie tegoroczna zima.

Napisano

> Aaaaa olej zalałem mobil mobilube 75W90, a uszczelkę zastąpiłem

> silikonem Dostałęm taki z atestem, nierozpuszczalny przez oleje

> i inne płyny z uta).

Zrobiłem tak samo w ubiegłym roku i popieram kolegę w całej rozciągłości - efekt jest bardzo odczuwalny w niskich temperaturach.

Przestrzegam jednak przed stosowaniem silikonu - ja dałem i to był błąd. Dekiel jest nieustannie wilgotny - pocą się śruby, a raczej otwory wokół nich (nie chciałem zakleić śrub silikonem, aby mieć możliwość ewentualnego do/odkręcenia). Uszczelka jest zdecydowanie lepsza.

Napisano

tez mam dieselka i tez sie zastanawiam czy nie wymienic oleju przed zima. i dlatego mam kilka pytan:

1. jaki polecacie olej i w jakiej jest on cenie??

2. ktoredy wlewa sie olej do skrzyni??

Napisano

> Witam.

> Dziś wymieniłem olej w skrzyni. Efekt jest tako, że biegi troszke

> lepiej wchodzą. Ale nie o tym będe pisał.

> Chodzi o to, że twraz jak ktoś napisze, że nie trzeba wymieniać tego

> oleju, nawet w najstarszych autach tylko dla tego, że producent

> 15 lat temu tak przewidział, to mam argumenty, żeby mu

> zaprzeczyć.

> Po pierwszeoleju wyleciało niecały litr, a weszło 1,6l (3ooml gdzieś

> zostało, więc było go max 1,2l). Sam olej był czarny jak smoła.

> Ponad to, gdy myłem ten dekielek od skrzyni, olej, który na nim

> został przy kontakcie z bardzo zimną wodą zamieniał się w czarny

> smalec, wyglądał jak smar. Myśle, że teraz na świeżym oleju nie

> będe już "mieszał betonu" przy najbliższych przymrozkach.

> Aaaaa olej zalałem mobil mobilube 75W90, a uszczelkę zastąpiłem

> silikonem Dostałęm taki z atestem, nierozpuszczalny przez oleje

> i inne płyny z uta).

Zmienialem olej w lato zeby sie z tym nie babrac w zime, jak sie okaze, ze sie chlodno zrobilo i biegi ciezko chodza. Do mojej skrzyni weszlo 1,6 litra, a powinno 1,9l, wiec te 300ml to chyba standardowa ilosc, ktora zostaje w srodku - poziom byl prawidlowy.

Jesli chodzi o tych leniwych, ktorym nie chce sie szukac wink.gif to olej wlewamy poprzez wykrecony odpowietrznik u gory skrzyni. Najlepiej wziasc do tego gruby "szlaufik" i lejek. Jesli chodzi o uszczelke to uzylem starej i czerwonego silikonu - nie cieknie.

Wlalem Mobilube OHC 75W90 wink.gif

Napisano

Podłączę się do wątku i przekażę własne doświadczenia z wymiany oleju w skrzyni.

W astrze G Y20DTH ze skrzynią F23 nie potrzeba odkręcać żadnych dekielków. Są normalne korki spustowy i zalewowy. grinser006.gifclaps.gif Jest natomiast kłopot, bo koniecznie trzeba zdjąć osłonę silnika, inaczej nie dojdzie się do korków.

Pozdrofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.