Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Inne pytanie o ceramizer :)

Featured Replies

Napisano

Zbliża mi sie wymiana oleju i postanowiłem zastosować ceramizer(i tutaj proszę o nie poruszanie tego tematu czy warto go stosować czy też nie. Przeczytałem sporo na ten temat i zdecydowałem się zastosować).

Chodzi o to że jest napisane że najlepiej zastowsować przed tym preparatem http://www.allegro.pl/item140819081_super_hit_do_silnika_ceratec_made_in_germany.html coś takiego co jest zwane płukanką silnika http://www.allegro.pl/item140622667_liqui_moly_oczyszczacz_do_plukania_silnika.html. Moja obawa wynika z tego że po pewnym przebiegu silnik ma te swoje nagary które w pewien sposób uszczelniają silnik, i boję się czy to ich nie rozpuści i mu nie zaszkodzi.

Więc pytanie zastosować sam ceratec czy razem z płukanką?

Napisano

> Moja obawa wynika z tego że po pewnym przebiegu silnik ma te

> swoje nagary które w pewien sposób uszczelniają silnik, i boję

> się czy to ich nie rozpuści i mu nie zaszkodzi.

rotfl.gif

Chyba nikt o zdrowym scislym umysle technicznym nie wierzy w bajki o uszczelnianiu silnika przez zgromadzone w nim ewentualne nagary hahaha.gif.

Albo inaczej - silnik w ktorym role uszczelnien spelniaja nagary, nie jest warty nawet wymiany oleju na nowy, nie mowiac o zastosowaniu w nim jakiegokolwiek dodatku.

Jak przez korek wlewu oleju widac zloty nalot na metalowych czesciach silnika to nie dodawaj plukanki, ale jak jest czarno to mozesz dodac, chociaz efekt koncowy moze wywolac jek zawodu biglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

No więc patrząc pod korek to jest tak jak mówisz jak już to raczej złoto a napewno nie czarno, ale tam i tak mało co widać. Czyli mówisz żeby nie stosować tego środka do płukania? To jest chyba coś jak te wszystkie dodatki do paliw werwa? Tylko w tym przypadku do oleju a nie beznyny i bardziej skondensowany.

Napisano

> No więc patrząc pod korek to jest tak jak mówisz jak już to raczej

> złoto a napewno nie czarno, ale tam i tak mało co widać. Czyli

> mówisz żeby nie stosować tego środka do płukania?

W sumie mozesz spokojnie zastosowac ten srodek czyszczacy, on napewno nie zaszkodzi silnikowi, zwlaszcza poprzez wyplukanie czegokolwiek co moglo by go rozszczelnic rotfl.gif, a sam ceramizer bedzie wtedy mial nieco ulatwione zadanie grinser006.gif.

Napisano

> Ale jak to wypłukiwanie ma się teraz naprzykład do tego wątku

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277828042&an=0&page=4#Post277828042

> gdzie jest napisane że takie "czyszczenie" silnika może go

> rozszczelnić.

> Teraz już nic nie wiem

Proste, moze co nie znaczy ze musi, to zalezy w jakim stanie jest silnik, co tam w srodku siedzi, nigdy rzecz jasna sie nie dowiemy do puki nie robierzemy silnika. Niestety to jest ryzyko.

Co do rozszczelnien, to ja uzylem jakiegos preparatu valvoline do czyszczenia silnika (dodaje sie do oleju napedowego przed wymiana), zreszta sam producent oleju zaleca przed przejsciem na jego olej maxlife taki zabieg, maxlife jest to olej do silnikow z wiekszym przebiegiem wiec pewnie bral pod uwage takie niespodzianki.

Nie mniej po takim zabiegu w CCS i wymianie oleju na 10W40 maxlife, silnik byl dalej suchy z zewnatrz jak i przed wymiana. Inna sprawa ze sprezanie bylo fatalne i silnik nadawal sie do remontu (kopsil na bialo w nizszych temp.) ale to bylo rowniez przed tym zabiegiem.

W kazdym razie zaznaczam ze nic z silnika nie wyciekalo. Po tym zabiegu przejechalem okolo 10kkm zanim skonczyla sie kadencja samochodu wiec mysle ze cos do tej pory by wyszlo.

pzdr.

Napisano

> Ale jak to wypłukiwanie ma się teraz naprzykład do tego >wątku

>gdzie jest napisane że takie "czyszczenie" silnika może go

> rozszczelnić.

> Teraz już nic nie wiem

Jak juz pisalem, nie ma takiej mozliwosci zeby jakimkolwiek uszczelnieniem w jakimkolwiek miejscu silnika byl zanieczyszczajacy go szlam, chyba ze faktycznie jest w takim stanie, ze syf trzyma go w jednym kawalku.

Tu predzej chodzi o mozliwosc zatykania kanalow olejowych przez wieksze kawalki mogace sie uwalniac do oleju po zastosowaniu tego srodka czyszczacego, chociaz osobiscie watpie w takie przypadki. Moze jak wyzej w silniku w stanie agonalnym tak.

Jest calkiem mozliwe, ze byly takie przypadki rozszczelnienia czy zatkania ukladu smarowania, ale byly to tylko pojedyncze i niekoniecznie majace zwiazek z wymiana oleju na zadszy albo czyszczenia silnika. Jezeli masz silnik w dobrym stanie to go wyszysc i zastosuj ceramizer, bedzie chodzil jeszcze lepiej, ale starego strucla w ten sposob nie uratujesz wiec nie ma sobie co glowy tym zawracac.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mam dodatkowe pytanie czy ktoś stosował Ceratec z stajni Liqui Moly? Czy to ma naprawde pomarańczowy kolor i pachnie tak okropnie?

I jeszcze jedno pytanko: czy można do czegoś innego wykorzystać środek do płukania silnika(została mi cała puszka z tym i nie wiem czy do czegoś jeszcze to można użyć, a do silnika tego lał nie będę), może będzie się tego dało użyć podobnie jak wd40 albo cocacoli do odkręcania śrub zlosnik.gif

Napisano

> Mam dodatkowe pytanie czy ktoś stosował Ceratec z stajni Liqui Moly?

> Czy to ma naprawde pomarańczowy kolor i pachnie tak okropnie?

Wszystkie ceramizery maja ciemno pomaranczowy, albo brazowy kolor i smierdza okropnie, bo to wynika z ich natury grinser006.gif, jak krew czerwona a liscie zielone biglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

> Wszystkie ceramizery maja ciemno pomaranczowy, albo brazowy kolor i

> smierdza okropnie, bo to wynika z ich natury , jak krew

> czerwona a liscie zielone .

A to dobrze, bo aż się zdziwiłem zlosnik.gif

Napisano

> Chyba nikt o zdrowym scislym umysle technicznym nie wierzy w bajki o

> uszczelnianiu silnika przez zgromadzone w nim ewentualne nagary

> .

Dokładnie.

Silnik starego typu, czyli np (pf 125p z roku 80) może zacząć brać olej po zalaniu syntetykiem wysokiej klasy i małej lepkości, bo pierścienie mają inną konstrukcję i po prostu taki olej przechodzi przez nie jak woda.

Napisano

> Dokładnie.

> Silnik starego typu, czyli np (pf 125p z roku 80) może zacząć brać

> olej po zalaniu syntetykiem wysokiej klasy i małej lepkości, bo

> pierścienie mają inną konstrukcję i po prostu taki olej

> przechodzi przez nie jak woda.

Ciekawe... Ja zalewalem zarowno pf125, pf126 [po roznych modach] i poldki syntetykami i bylo ok.gif

Wazne, zeby silnik byl w dobrym stanie [a najlepiej nowy lub po remoncie].

Przykladem niech bedzie poldek od nowosci zalewany Mobilem 0w40 oraz 5w50 i jak go sprzedawalem przy przebiegu ok. 120kkm silnik byl jak nowy

Napisano

> Ciekawe... Ja zalewalem zarowno pf125, pf126 [po roznych modach] i

> poldki syntetykami i bylo

> Wazne, zeby silnik byl w dobrym stanie [a najlepiej nowy lub po

> remoncie].

> Przykladem niech bedzie poldek od nowosci zalewany Mobilem 0w40 oraz

> 5w50 i jak go sprzedawalem przy przebiegu ok. 120kkm silnik byl

> jak nowy

A z którego roku była bryka?

W ulotce z lat 70-tych czytałem, że dzięki nowej konstrukcji pierścieni spadło zużycie oleju do 1l/1000 km wink.gif

Napisano

> A z którego roku była bryka?

> W ulotce z lat 70-tych czytałem, że dzięki nowej konstrukcji

> pierścieni spadło zużycie oleju do 1l/1000 km

Ktora? zlosnik.gif

Pf125 '82 - moj remont + mody + 5w40

kilka pf126 - remonty + mody ekstremalne + 5w40

poldek uzywany 91 - mody + castrol RS10w60

poldek nowy 93/94 - mody + mobil 0w40 i 5w50

A pierscionki i tloki to zmienili jeszcze w 93 zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.