Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie

Featured Replies

Napisano

Jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie... (Pszczółka Maja)

jakiś błąd w oprogramowaniu centralki, co powodował, że mój stilaczek miał notorycznego kangura między 2000 a 3000 obr/min. mad.gif Dodatkowo niemrawo przyspieszał i w ogóle dziwne rzeczy wyprawiał. crazy.gif Ale gdy tylko przełączyłem się na LPG wszystko znikało. cool.gif Ja jednak lubię mieć sprawny samochód i postanowiłem coś z tym zrobić. uzbroj_zlo.gif

Początkowo myślałem, że to zabrudzona instalacja gazowa spowodowała przestawienie się map wtryskowych benzyny, ale pojeździłem na benzynie 300km i nic to nie dało, więc mapy wtrysków były prawidłowe.

Potem myślałem, że w baku zebrała się woda lub przytarł się jeden z wtryskiwaczy benzyny od jeżdżenia na gazie, ale po wyjeżdżeniu całego baku na Shell V-Power Racing wspomaganego środkiem STP do czyszczenia wtryskiwaczy nadal nie było zmian.

Następnie wypowiedzi z forów internetowych zaczęły dokładnie pokrywać się z objawami padniętej sondy lambda, więc wpadłem w panikę, bo silnik 1.8 ma 3 sondy lambda po 450 złotych każda. crazy.gif Ale odpiąłem cholerstwom kabelki i nic a nic się nie zmieniło, a wręcz było jeszcze gorzej, bo silnik całkiem stracił moc i ledwo ledwo się turlał, a na koniec po kilkudziesięciu kilometrach zaserwował mi BIM - Check Engine. zlosnik.gif

Wtedy stwierdziłem, że sam sobie nie poradzę i ponaglony przez serce.gif musiałem się wspomóc ASO. frown.gif Postanowiłem odwiedzić nowe ASO na Bródnie. Powiem tyle - ASO ładne i znajomi ludzie tam pracują. zlosnik.gif

Po podłączeniu auta do examinera wykasowano błąd sondy lambda (który pojawił się w momencie odpięcia jej przeze mnie) i auto odżyło. W drodze powrotnej z ASO było wszystko OK. 893goodvibes.gif Mój stilak chyba zatęsknił za examinerem i chciał, żeby ten włożył swoją wtyczkę cfaniaczek.gif w gniazdko. oink.gifzlosnik.gif Takie małe samochodowe tet-a-tet w warsztacie. 270747800-sex.gifhehe.gif Coś się musiało podwiesić w komputerze silnika, co powodowało błędną pracę tegoż, ale jednocześnie nie dawało żadnych failurów na desce rozdzielczej. Taka dziwna sprawa. alien.gif

Napisano

Czyli , wszytko gra zlosnik.gif. A człowiek zaraz w panikę wpada. wink.gif

Napisano

> Jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie... (Pszczółka Maja)

> jakiś błąd w oprogramowaniu centralki, co powodował, że mój stilaczek

> miał notorycznego kangura między 2000 a 3000 obr/min. Dodatkowo

> niemrawo przyspieszał i w ogóle dziwne rzeczy wyprawiał. Ale

> gdy tylko przełączyłem się na LPG wszystko znikało.

wlasnie mialem podobny problem, na benzynie z oporami wchodzil na obroty, oprocz tego uruchomienie zimnego silnika na benzynie bylo utrudnione, a jak sie w koncu uruchomil to mial bardzo niskie obroty (<500) i po dodaniu gazu gasl, albo powoli wchodzil na obroty. Na LPG wszysko OK. Mam grzalke wiec z garazu moglem wyjechac na LPG, ale jak pozniej postal i ostygl to byl problem. Myslalem ze to moze benzyna dochodzilo do rezerwy, zatankowalem do pelna - bez zmian, przecyscilem swiece tez bez zmian. Na examiner mi sie nie chcialo jechac to zrobilem procedure autoadaptacyjna tez bez zmian, przypomialem sobie o innej procedurze przegazowalem go 3x na benzynie do 7tys obrotow i pomoglo biglaugh.gif

Napisano

Quote:

wlasnie mialem podobny problem, na benzynie z oporami wchodzil na obroty, oprocz tego uruchomienie zimnego silnika na benzynie bylo utrudnione, a jak sie w koncu uruchomil to mial bardzo niskie obroty (<500) i po dodaniu gazu gasl, albo powoli wchodzil na obroty. Na LPG wszysko OK. Mam grzalke wiec z garazu moglem wyjechac na LPG, ale jak pozniej postal i ostygl to byl problem. Myslalem ze to moze benzyna dochodzilo do rezerwy, zatankowalem do pelna - bez zmian, przecyscilem swiece tez bez zmian. Na examiner mi sie nie chcialo jechac to zrobilem procedure autoadaptacyjna tez bez zmian, przypomialem sobie o innej procedurze przegazowalem go 3x na benzynie do 7tys obrotow i pomoglo

Miałem w moim 1.8 identyczny problem . Przegazowanie pomagało na troche .

Skończyło się wymianą wariatora i to pomogło w 100%

Napisano

> Czyli , wszytko gra . A człowiek zaraz w panikę wpada.

... i płaci czasami często nie wiadomo jakie sumy za wymianę nie wiadomo jakich części...

Napisano
  • Autor

> Skończyło się wymianą wariatora i to pomogło w 100%

Ale jeśli to jest wariator, to dlaczego na LPG nie ma żadnego problemu? niewiem.gif Przecież zmieniacz faz rozrządu pracuje tak samo na gazie jak na benzynie. frown.gif

Napisano

> Ale jeśli to jest wariator, to dlaczego na LPG nie ma żadnego

> problemu? Przecież zmieniacz faz rozrządu pracuje tak samo na

> gazie jak na benzynie.

Komp gazowy jest tak skonstruowany ze nie ma to dla niego znaczenia.

Mampa gazowa nie ma wpisanej korekty po przełaczeniu faz .

Dla kompa PB źle ustawione fazy powodują rózne skutki ubopczne takie jak problem z rozruchem.

Komp PB podaje niewłaściewe dane dla miesznki i i rozwarcia przepustnicy

co powoduje te problemy.

Gaz omija to wszystko . Paliow leci swoimi wtryskami i swoim stałym programem.

To że komp gazowy nie ma mapy do zmian faz powoduje że komp PB po jakiś czasie lapie błędy i zamula silnik ! Komp PB jak wiesz sie uczy i zapamiętjue jazde "bez zmian" faz (taki sygnał idzie z kompa LPG).

Nie da sie tego wyeliminować . Trzeba co jakis czas wsadzic wtyczke

i zrobić czyszczenie zlosnik.gif

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Nie da sie tego wyeliminować . Trzeba co jakis czas wsadzic wtyczke

> i zrobić czyszczenie

Dzięki za wytłumaczenie. ok.gif Problemu nie widzę, bo lubię wsadzać i robić czyszczenie. rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.