Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bączki na przekór ESP

Featured Replies

Napisano

> tak samo jak to, że Stilo nie można już się w zimie poślizgać

> na ręcznym - u mnie powyżej 20 km/h zaciągnięcie ręcznego,

> nawet tak tylko żeby musnąć dźwignię włącza migającą

> kontrolkę ręcznego i ryczy ta syrenka jak przy nie zapiętych

> pasach. chętnie bym to wyłączył ale nie wiem jak

to jeszcze nic, oprócz tego że mi piszczy, to nawet zabawić się nie da na śniegu (ale to inny temat, nie związany z "Ukrytymi FunkcjaMI"). Po zaciągnięciu ręcznego, do akcji wkracza ESP i nici... passed_out.gif Ale z drugiej strony może to i lepiej...

Napisano

> Po zaciągnięciu ręcznego, do akcji wkracza ESP i nici...

Jak się rozpędzisz troche bardziej i zaciągniesz ręczny, najlepiej jeszcze przy tym skręcając, to zakończy się to całą serią failurów i wyłączeniem ABS i ESP zlosnik.gif - sprawdzone w praktyce.

Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu ABS i ESP znowu działają.

Napisano

bawilem sie na sniegu, zaciagajac reczny i oprocz dzwieku o zaciagnietym recznym failrow nie bylo, pojawia sie zato jak przez dluzszy czas jedziesz na zblokowanych tylnych kolach (sprawdzone na hamowni) ale to znika po kolejnych kilkuset metrach z krecacymi sie kolami

Napisano

a ja sie ciesze ze mam, calkiem niezle to dziala

Napisano

> bawilem sie na sniegu, zaciagajac reczny i oprocz dzwieku o

> zaciagnietym recznym failrow nie bylo

U mnie jak tylko zablokuje się tylne koła ręcznym w momencie gdy auto zaczyna się ślizgać, to słychać potrójny sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczy pojawia się błąd ESP, a po chwili jeszcze błąd ABS - i od tego momentu można sobie już używać hamulca ręcznego do woli (nic nie piszczy - na desce zapala się tylko kontrolka, ABS i ESP nie działają, żadnych dodatkowych błędów od tego momentu już nie ma). hmm.gif

Po zgaszeniu i uruchomieniu wszystko wraca do normy - a dopuki się nie zgasi silnika, to można się ślizgać do woli. Zeszłej zimy ślizgałem się w nocy po parkingu pod Kauflandem chyba ze 40 minut zlosnik.gif

Napisano

> skoro ESP wykorzystuje siłowniki ABS

nie ma silownikow tylke hydrauliczny rozdzielacz ktory steruje poszczegolnymi kolami

, to w sumie możnaby

> przejść się na giełdę, kupić z rozbitka centralkę ESP, dopiąć

> do układu, przekopiować eeprom z ustawieniami ze stilo

> co ma ESP ?

raczej musialbys wymienic uklad absu na uklad abs+esp

co oznacza tez dodatkowe czujniki, ogolnie to sie ma male szanse udac a jeszcze mniejsze oplacac wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja na szczęście nie mam ESP

ej, ej, casami to może uratować wręcz życie...

Napisano
  • Autor

> a ja sie ciesze ze mam, calkiem niezle to dziala

Jeste bardzo pozytywnie zdziwiony działaniem wszystkich tych systemów. Ta zima będzie pierwszą dla mnie i mojego Stilona serce.gif , ale już pierwszy śnieg jakiś czas temu spadł i przekonałem się o zaletach tych wszystkich wspomagaczy: droga śliska jak niewiem, zbliżam się do ronda, które również śliskie, po hamulcach (ABS), potem gaz do dechy (ASR) i wyjazd bokiem z ronda (ESP) - i auto niesamowicie stabilne, wręcz wgyryzało się w śnieg!

Na prawdę fajna sprawa! ok.gif

Napisano

> Jak się rozpędzisz troche bardziej i zaciągniesz ręczny, najlepiej

> jeszcze przy tym skręcając, to zakończy się to całą serią

> failurów i wyłączeniem ABS i ESP - sprawdzone w praktyce.

> Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu ABS i ESP znowu

> działają.

hmm.gif

Bawilem sie na sniegu recznym (a wlasciwie to probowalem sie bawic bo ESP skutecznie mnie hamowalo hehe.gif) ale zadnych failuruow nie mialem hmm.gifniewiem.gif

Za to ostatnio dojezdzajac do skrzyzowania zaczalem rytmicznie deptac gwaltownie w hamulec (cos jak by symulujac dzialanie ABSu) i failurki strzelily dyskoteke zlosnik2.gif

Napisano

> Bawilem sie na sniegu recznym (a wlasciwie to probowalem sie bawic bo

> ESP skutecznie mnie hamowalo )

Ja tam sie bardzo z ESP cieszę, ale fizyki to chyba nawet włoska (tak, wiem, centralki są Bosha) myśl technologiczna nie przeskoczy... Jeżeli nagle na zakręcie zaciągnie się ręczny, to chyba nie ma siły która by powstrzymała samochód przed uślizgiem? No, chyba, że ktoś nie zauważy latarni na parkingu, a wtedy to z całego wachlarza zabezpieczeń to poduszki jeno zostają... Nie?

Napisano
  • Autor

> Ja tam sie bardzo z ESP cieszę, ale fizyki to chyba nawet włoska

> (tak, wiem, centralki są Bosha) myśl technologiczna nie

> przeskoczy... Jeżeli nagle na zakręcie zaciągnie się ręczny, to

> chyba nie ma siły która by powstrzymała samochód przed

> uślizgiem? No, chyba, że ktoś nie zauważy latarni na parkingu, a

> wtedy to z całego wachlarza zabezpieczeń to poduszki jeno

> zostają... Nie?

Nie no tak, nie wink.gif Piszemy tu cały czas o "normalnych" próbach zabawy. Wiadomym jest, że na dużą prędkość nic nie pomoże...

Napisano

no jak jedziesz na zaciagnietym recznym to uklad oparty o strzelanie 4ma hamulcami wogole nie ma szans zadzialac wink.gif

Napisano

Ja probowalem bawic sie na recznym w zimie, na śniegu, i jakos wszystko było ok, ESP przy troche wiekszych predkosciach juz nie dawało rady i mozna bylo śmigać (tylko przy wyłączonym ASR). Próbowałem natomiast latem, na 205/50/17 i nawet przy ok 60 km/h przy zaciagnieciu recznego i skrecie nie było szans zerwać przyczepności....

A co do normalnej jazdy to pare razy ESP mi tyłek uratowało! smile.gif

Napisano

> Ja tam sie bardzo z ESP cieszę, ale fizyki to chyba nawet włoska

> (tak, wiem, centralki są Bosha) myśl technologiczna nie

> przeskoczy... Jeżeli nagle na zakręcie zaciągnie się ręczny, to

> chyba nie ma siły która by powstrzymała samochód przed

> uślizgiem? No, chyba, że ktoś nie zauważy latarni na parkingu, a

> wtedy to z całego wachlarza zabezpieczeń to poduszki jeno

> zostają... Nie?

zasada dzialania hamulca recznego w Stilo i hamowanie wymuszone przez ESP to dwie rozne sprawy. ESP bedzie zawsze gora, no chyba, ze zaciagniesz bardzo mocno reczny, prawie na pograniczu zerwania linki, wtedy ESP bedzie mialo faktycznie problem w utrzymaniu kierunku jazdy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.