Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - łożysko przy klimie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu szumi, a w zasadzie wydaje metaliczne dźwięki rosnące wraz z obrotami silnika jakieś łożysko znajdujące się prawdopodobnie w sprzęgle klimatyzacji.

Byłem u mechanika na przeglądzie po kupnie autka i wtedy zaczął pojawiać się ten dźwięk, więc przy okazji na to zerknął, popatrzył i stwierdził, że się tego nie dotyka, bo się na klimatyzacjach nie zna.

Pokazał mi jak to działa, jest tam takie sprzęgiełko, napędzane paskiem klinowym, prawdopodobnie razem z pompą wspomagania i alternatorem. I to sprzęgiełko po włączeniu klimatyzacji włącza chyba jakiś elektromagnes i zasprzęgla sprężarkę.

Mechanik tylko psiknął w okolice tego sprzegiełka cx80 i przestało, ale efekt był krótko trwały, po kilkuset km znów powróciło świszczenie.

Słychać to ciągle, nawet przy wyłączonej klimie.

Zrobiłem wstępne rozeznanie i może to być łożysko na kole pasowym, łożysko na sprzęgle lub cewka (???) Rozmawiałem z kilkoma specami przez tel i sugerowali takie właśnie elementy, ceny to 300-500 złotych.

Może ktoś z Was przerabiał już temat lub jest bardziej zorientowany ode mnie w tym układzie i może mi coś poradzić, bo nie chciałbym się dać niepotrzebnie naciągnąć na koszty.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Nikt nie miał z tym problemu?

Napisano

czesc sasiad. Ja mam tak juz dwa lata i jezdze z tym bo mi szkoda kasy na wymiane

Napisano
  • Autor

> czesc sasiad. Ja mam tak juz dwa lata i jezdze z tym bo mi szkoda

> kasy na wymiane

cześć smile.gif

A mnie to strasznie wkurza, powyżej 2000 tys. obr/min tak rzęzi pod maską, że mam wrażenie, że zaraz się coś zatrze i będą dodatkowe koszty.

Byłem dziś na wstępnych oględzinach, tyle że nawet mechaniory nie odpalali silnika, wiedzieli co jest i stwierdzili, że teoretycznie da się wyjąć to łożysko "na samochodzie:, czyli bez rozszczelniania układu, chyba, że będzie stawiało opory. Cena łożyska to około 80 zł, wymiana to od 120 w pierwszym przypadku do 250 w drugim z ponownym nabiciem klimy.

Może uda mi się samemu to wymienić, tylko dostęp utrudniony do sprężarki, a jak nie to chyba pojadę do tych fachowców.

Pozdrawiam.

PS. Jak się xenony sprawują po kilku tygodniach używania?

Napisano

cakiem spox

teraz planuje nowy projekt. Wsadzic soczewki d2s do lampy fk. Wiec bede sprzedawal najparwdopodobniej cale swiatla xenon. Ale sprawuja sie rewelacyjnie. Jak bediesz mial czas to zapraszam w grudniu do Sieradza to zobaczysz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.