Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomocy - wybuchł kolektor -ppprzydługie

Featured Replies

Napisano

Szanowni forumowicze! w moim fiacie z jednego kolektora zrobiły się dwa kawałki plastiku. Prosze o poradę - bo sam kolektor znajdę na allegro, ale zanim go zamontuję - musze zrozumieć co się stało.

A rzecz była następująca: samochodem jeździ żona - (multipla jest w sam raz jak się ma czwórkę dzieci) i pewnego dnia podczas próby uruchomienia silnika kolektor z hukiem stał się korpusem i osobną przykrywką. po powrocie do domu stwierdziłem, że szczęśliwie rozerwało sie na klejonych powierzchniach styku, zakupiłem poxylinę, skleiłem i 3 dni żona miała czym jeździć - acha, zmieniłem też świece na nowe. po wzmiankowanych trzech dniach powtórka - znów wybuch i znów przy próbie rozruchu - a ponieważ rozerwało się na sklejaniu pomyślałem że zła poxilina albo ja sam zły magik - więc wyczyściłem powierzchnie i zastosowałem dwuskładnikowy poxipol, a żeby było na pewno - skręciłem wkrętami. i znów po trzech dniach podczas próby rozruchu mam w rękach dwie częsci - ale już z uszkodzonymi brzegami. wniosek jeden - sklejanie to niedobry kierunek. wniosek dwa - czy wybuchów nie powoduje coś ważnego co nie nie wpadło do głowy?

Ważne - wybuchało tylko podczas rozruchu - kiedy teoretycznie zapala się na benzynie - mam wtrysk gazu - instalacja z wtryskiem firmy OMVL, z emulatorem. Samochód przejechal 35 t km na gazie i dotąd nie było problemów, ani jednego wybuchu, a teraz ...

przeczytałem na różnych forach co się dalo, wiem, że świece mogą dać taki efekt, przewody, ale to chyba dotyczy wybuchów podczas jazdy a nie kiedy próbuje się uruchomić silnik - wszak na benzynie!

Zanim więc zamontuję znaleziony kolejny kolektor proszę was o radę, co sprawdzić, do kogo ew. się udać kto może poradzić w okolicy nadarzyna lub południa wawy - auto musze holować więc chciałbym nie ciągnąć setkami kilometrów.

bilans walki jest taki trzydzieści tysięcy km, trzy wybuchy, jeden kolektor. Z Multipli nie zrezygnuję - co sześć lamp to nie dwie ;-)

proszę Was o rady. z góry dziekuję

Napisano

masz nie odpowiednią instalację do auta! multiple robi sie na sekwencji ale jak się szczypało wydać pare złotych więcej to tak wychodzi! na sekwencji strzały nie występują więc i kolektor nie dostanie! co z tego że wymienisz kolektor na nowy... ! wystarczy troche wilgoci, mała iskra i strzał zebranego gazu w kolektorze gotowy! radze zmienić instalacje! nic tu nie poradzisz, jeden może jeżdzić całe życie na zwykłej instalacji i nic mu nie będzie a drugi wyjedzie za brame warsztatu i impreza gotowa! żadne zabezpieczenie nic tu nie da, jak strzał będzie duży to żadna klapa, gwizdki i innego typu duperele nie pomogą. pozdro

Napisano
  • Autor

> masz nie odpowiednią instalację do auta!

instalacja jest odpowiednia - wtrysk sekwencyjny!.

multiple robi sie na

> sekwencji ale jak się szczypało wydać pare złotych więcej to tak

> wychodzi! na sekwencji strzały nie występują więc i kolektor nie

> dostanie!

sekwencyjna a strzał był - to jest pytanie.

co z tego że wymienisz kolektor na nowy... ! wystarczy

> troche wilgoci, mała iskra i strzał zebranego gazu w kolektorze

> gotowy! radze zmienić instalacje! nic tu nie poradzisz, jeden

> może jeżdzić całe życie na zwykłej instalacji i nic mu nie

> będzie a drugi wyjedzie za brame warsztatu i impreza gotowa!

dlatego właśnie pytam - wymiana kolektora nic nie zmieni - bo pewnie przyczyna jest inna - ale skoro instalacja jest sekwencyjna to gdzie tkwi haczyk?

> żadne zabezpieczenie nic tu nie da, jak strzał będzie duży to

> żadna klapa, gwizdki i innego typu duperele nie pomogą. pozdro

zabezpieczeń nie było - bo nie miało byc ryzyka wybuchów.

pozdro

Napisano

> przyczyna jest inna - ale skoro instalacja jest sekwencyjna to

> gdzie tkwi haczyk?

Np: w nadpalonym zaworze. Możesz stawać na uszach a i tak będzie strzelał. Miałem podobnie tyle że w II generacji. Nie pomagały żadne wymiany świec, regulacjie i inne czary.

IV generacja minimalizuje ryzyko strzałów ale ich nie wyklucza. Gaz wypełnia kolektor tylko w okolicach zaworów ale jeśli cofnie się do kolektora płomień z cylindra to nawet ta niewielka ilość potrafi strzelić

Napisano

Może gaz gdzieś przecieka z któregoś wtryskiwacza gazu. W czasie postoju się zbiera w kolektorze i masz strzał przy odpalaniu.

Proponuję ci zrobić odcięcie iskry zapłonowej na 1-2 sek w czasie rozruchu, (jakiś układ czasowy + sterowanie z rozrusznika).

A na razie pójdz tym tropem i spróbuj wywąchać sprawę za pomocą rurki gumowej i nosa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.