Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf III 1,8GL (ABS) - ciśnienie oleju, cykanie silnika

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc

Problem: Silnik 1,8 ABS z '94. 10.000km wczesniej wymieniłem panewki główne i korbowodowe oraz popychacze hydrauliczne - gdyż silnik "cykał" zwłaszcza po ostrej jezdzie potem zaczeła zapalać sie kontrolka oleju i włączać brzęczyk. Stopień sprężania był w normie. Pomogło do teraz.

AKTUALNIE: silnik od około 1000km zaczyna coraz mocniej "cykać" a przy ostrzejszej jezdzie natychmiast hałasuje brzeczyk i zapala sie kontrolka oleju. - znaczy problemy ze smarowaniem. Mechanik twierdzi ze pompa oleju jest ok. a panewki jak nowe (zrobily tylko 10.000km). Silnik pracuje nieco niestabilnie na wolnych (ok.800) obrotach - troche nim rzuca - w innych golfach pracuje rowniej.

POMOCY sciana.gif

FORUM lub [email protected]

Napisano

jaki jest przebieg silnika i jego pompy oleju?

na jakiej podstawie mechanior stwierdził, że pompa jest ok?

Napisano
  • Autor

> jaki jest przebieg silnika i jego pompy oleju?

> na jakiej podstawie mechanior stwierdził, że pompa jest ok?

Przebieg silnika (wg wskazań) 165.000 - ale ponoć był wiekszy - tak stwierdził mechanik kiedy wymieniał mi Panewki - robi silniki i ocenił na oko. Pompa OK - bo ją rozbierał - i stwierdził ze jest w dobrym stanie.

Napisano

> Przebieg silnika (wg wskazań) 165.000 - ale ponoć był wiekszy - tak

> stwierdził mechanik kiedy wymieniał mi Panewki - robi silniki i

> ocenił na oko.

"na oko to chop w szpitalu umarl" - silnik ma grobo ponad 300 jezeli panewki jaz zrobily 30.GIF - no chyba ze ktos bardzo znecal sie nad tym motorem

> Pompa OK - bo ją rozbierał - i stwierdził ze jest

> w dobrym stanie.

pompe sprawdza sie po podlaczeniu do manometru a nie "na oko"

moja rada - zniem mechanika

Napisano
  • Autor

Z tym "na oko" - to masz racje.

Ale.... Tuż przed robieniem panewek byłem w ASO na pomiarze cisnienia oleju i było w normie- aczkolwiek nieco niskie ale jeszcz w normie.

Po pomiarach i robieniu silnika zrobilem tylko 10.000km wiec czy to mozliwe zeby po takim czasie padla tak mocno pompa oleju?

DRUGA SPRAWA - (najbardziej mnie intrygujaca) CYKANIE w silniku kiedyś tylko przy 2500 ogr/min, teraz w zasadzie juz ciagle powyzej 1300 obr/min. Czy pompa oleju moze wydawac takie dzwieki? - ja mam wrazenie (moze subiektywne) ze to gdzies wyzej.

Napisano

ojojoj....

popatrz,...

- masz dużą dziurę - ile musisz użyć siły żeby wcisnąć w nią.... cokolwiek żeby załóżmy przepływ był na założonym poziomie?

- masz małą dziurkę - czy ta siła w/w wystarczy?

po jakim czasie od zapalenia silnika po wymianie panewek zgasło ciśnienie oleju?

jaki luz międzyzębny miała twoja pompa - było mierzone?

jak kiedyś 900-kę robiłem to byłem baaardzo zdziwiony jak po zapaleniu silnika ciśnienie świeciło przez 5 sekund - klient się uparł, że pompa jest dobra klotnia.gif

wyszło na moje zlosnik.gif

w 735 też panewy robiłem i bez pytania pompa poszła nowa, oczywiście wszyscy żdziwieni bo przeca po co pompe wymieniać... przecież pompowała biglaugh.gif

jest jeszcze inna opcja - smok na pompie - może gdzieś zasysa powietrze i mało oleju ciągnie - efekt podobny

Napisano
  • Autor

Byłem u innego mechanika - pogadaliśmy i tez uważa na 95% ze to pompa oleju. Wiec bede wymieniał pompe - tylko ze nowa jest droga i bedzie mi coś łatwił w możliwym stanie - co bym jeszcze pobrykał ze 100.000km devil.gif

Dziekuje za rady/pomoc

Dam znać jak juz ją wymienie.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Wiec tak.

Troche to trwało - ale musialem jeszcze się ożenić w miedzy czasie smile.gif

Pompa oleju wymieniona - wprawdzei nie nowa - ale jak nowa.

Jest lepiej tzn:

Nie mam rzadnych problemów z ciśnieniem oleju ..., ale

Szczególnie jak już się rozgrzeje i go trochę podepcze zaczyna cykać nie jest to głośne - ale jest. najgorsze ze nie jest to na stałe.

Cyka prze pare sekund 3 - 4s (jadąc np. 100 km/h 2600 obr/min) poczym ma z 2 sekundy przerwy i odnowa.

Ludzie którzy osłuchiwali mój silnik i rozbierali go nie znajdują przyczyny. I zalecają się tym nie martwić - chyba wychodza z zalozenia - ze jak cos sie bedzie wiekszego dzialo - to bedzie widac...

Może ktoś ma jakiś pomysł ??

Pozdro Krzysiek

Napisano

któryś popychacz może nie wytrzymał "testu"... trudno wyczuć na odległość... icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.