Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnianie szyb - było?

Featured Replies

Napisano

Quote:

Problem ciemnych folii na szyby jest podobny do problemu wyposażenia pojazdu w urządzenie antyradarowe. Sprzedaż obydwu nie jest zabroniona, natomiast użytkowanie tak. Odpowiedzialność spoczywa więc tylko na kierowcy.

Zgodnie z normami unijnymi przednia szyba samochodu musi przepuszczać co najmniej 75 proc. światła, boczne przednie mogą mieć trochę mniej, bo 70 proc. Specjalistycznych pomiarów przepuszczalności światła przez szyby dokonują jednostki techniczno-ekologiczne policji, które posiadają odpowiedni sprzęt do takich badań. Jeśli podczas kontroli drogowej okaże się, że parametry zostały przekroczone, kierowcy grozi mandat i zatrzymanie dowodu rejestracyjnego. Nawet zwykły patrol policji, jeśli ma podejrzenia, że folia jest za ciemna, może jechać z kierowcą do najbliższej stacji diagnostycznej i sprawdzić auto.

Kierowca może nie wiedzieć

Rekordziści potrafią mieć w swoich autach szyby o przepuszczalności w granicach 6 proc.

Z zewnątrz to praktycznie lustro.

Policjant zawsze ma trzy możliwości – pouczenie, mandat, skierowanie wniosku do sądu grodzkiego. Jeśli wybierze to drugie, portfel kierowcy stanie się lżejszy o 50 - 300 złotych.

– Osobiście nie jestem zwolennikiem karania mandatem od razu. Kierowca może nie wiedzieć, że folia, którą ma na szybach, nie spełnia danych kryteriów – mówi podinspektor Adam Piotrowski, kierownik sekcji kontroli ruchu drogowego WRD Komendy Stołecznej Policji. - Policjant może zatrzymać dowód rejestracyjny i skierować pojazd na stację diagnostyczną, by przywrócić te warunki techniczne, które były podczas uzyskania homologacji.

Dobrze się znamy...

Od tego momentu często zaczyna się zabawa „w kotka i myszkę”z policjantami. By odzyskać dowód rejestracyjny potrzebna jest ekspertyza diagnostyka. - Dowód zostaje zwrócony z chwilą przedstawienia przez kierowcę zaświadczenia z wycinkowego badania na stacji diagnostycznej, że albo folia została usunięta, albo jest teraz taka, która spełnia kryteria – tłumaczy podisp. Piotrowski. - Uważam, że diagnostyk wie co robi i wykonuje swoje obowiązki zgodnie z literą prawa – dodaje. Z takiego założenia wychodzi policja. Nie jest jednak tajemnicą, że zaprzyjaźnione stacje diagnostyczne wydają kierowcom odpowiednie zaświadczenie, niekoniecznie zgodne ze stanem faktycznym. – Skoro kierowca ponosi odpowiedzialność za to, co ma na szybach, nie widzę problemu, by coś takiego mu wypisać. Za dobrze się tu wszyscy znamy – mówi właściciel stacji diagnostycznej na Podkarpaciu, pragnący zachować anonimowość.

Prawo trzeba znać

Bywa i tak, że kierowcy otrzymują zaświadczenia bez konieczności wpływania na decyzję diagnosty. Niedawno na terenie Warszawy policjanci kontrolowali samochód, którego szyby nie spełniały odpowiednich kryteriów i zatrzymali dowód rejestracyjny. Po paru miesiącach podczas kontroli drogowej spotkali się ci sami policjanci z tym samym kierowcą. Na szybach dalej była za ciemna folia. W czasie dochodzenia okazało się, że na czas diagnostyki pojazdu kierowca zdjął folie, a po uzyskaniu pozytywnych wyników badań stanu technicznego pojazdu, inny warsztat przykleił mu je z powrotem. Czy w takim razie warsztat montujący ponosi współodpowiedzialność? - Tak naprawdę to kierowca jest odpowiedzialny, a nie warsztat. Kierowca powinien znać akty prawne dopuszczające pojazd do ruchu – wyjaśnia podisp. Piotrowski.

Motofakty.pl

Napisano

A jak jest teraz z przyciemnianiem piecowym

które robi Technicolor w Zielonej Górze??

Ma certyfikat szkła ... ble ble ble

mozna mieć przednie boczne piecowo??

jak z przepuszczalnością??

Napisano

> A jak jest teraz z przyciemnianiem piecowym

> które robi Technicolor w Zielonej Górze??

> Ma certyfikat szkła ... ble ble ble

> mozna mieć przednie boczne piecowo??

> jak z przepuszczalnością??

Przepisy mówią (chyba) tylko o procentach przepuszczalności, a nie sposobie przyciemnienia... hmm.gif

Napisano

> Przepisy mówią (chyba) tylko o procentach przepuszczalności, a nie

> sposobie przyciemnienia...

Niby tak

ale jest też przepis taki

w którym jest mowa o tym

że szyba boczna przednich drzwi

musi po rozbiciu sie rozwalić na drobne kawałeczki

a chyba 1/10 folia spełnia te przepisy to raz

a dwa że żadna folia nie spełni wymogów przepuszczalności 70%-nawet ta najjaśniejsza...... screwy.gif

Napisano

> A jak jest teraz z przyciemnianiem piecowym

> które robi Technicolor w Zielonej Górze??

> Ma certyfikat szkła ... ble ble ble

> mozna mieć przednie boczne piecowo??

> jak z przepuszczalnością??

Tyle w temacie.

Szczególną uwagę zwróć na fakt, że na Twoje pytanie odpowiedź została udzielona już dwa lata temu. Wniosek z tego taki, że zanim się zapyta, warto sprawdzić archiwum.

mar00ha

Napisano

> Niby tak

> ale jest też przepis taki

> w którym jest mowa o tym

> że szyba boczna przednich drzwi

> musi po rozbiciu sie rozwalić na drobne kawałeczki

Mógłbyś wskazać ten przepis ?

Ze szczególnym naciskim na drobne kawałeczki...

Bo że przepisy precyzują, że szyby w pojeździe powinny być albo hartowane albo laminowane to zgoda, ale ten przepis o "drobnych kawałeczkach w bocznych szybach" to jako żyję nie słyszałem :-D

Napisano

> Mógłbyś wskazać ten przepis ?

> Ze szczególnym naciskim na drobne kawałeczki...

> Bo że przepisy precyzują, że szyby w pojeździe powinny być albo

> hartowane albo laminowane to zgoda, ale ten przepis o "drobnych

> kawałeczkach w bocznych szybach" to jako żyję nie słyszałem :-D

No ja tez wczesniej nie słyszałem

ale usłyszałem wczoraj na stacji kontroli pojazdow przy przeglądzie... zlosnik.gif

Napisano

> No ja tez wczesniej nie słyszałem

> ale usłyszałem wczoraj na stacji kontroli pojazdow przy

> przeglądzie...

No to na przyszlosc podajac takie rewelacje wspomnij prosze o zrodle, z ktorego je zaczerpnales. Bo przepis od "Heniek powiedzial, ze..." dzieli przepasc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.