Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wysokie obroty po odpaleniu - na zimnym

Featured Replies

Napisano

Czesc.

Temat walkowany wiele razy. Jednak takiej opcji nie doszukalem sie. Czyli.

Tylko na zimnym silniku - zaraz po dopaleniu - wchodzi na wysokie obroty (nie sa to wariackie obroty, ale duzo za wysokie). Po czym po 3-7 sekundach wraca do normy i jest okej.

Problem jest o tyle istony, ze niedlugo zaczna sie mrozy i wtedy moze szlag trafic moj motor czacha.gif

Czytalem, ze to moze byc:

1. krokowiec (watpie - nie czyscilem, ale nie mam problemow z obrotami na jalowym)

2. czujnik temperatury (ten od kompa) - ktory to dokladnie?

3. uszczelka pod przepustnica

Ktos ma juz to za soba?

Dzieki za sugestie.

Napisano

u mnie to się fachowo nazywa ssanie z tym tylko że wyższe obroty utrzymują się jakąś dłuższa chwilę.

Napisano

Fachowo to w silnikach z wtryskiem nie ma ssania 270751858-jezyk.gif

Ja bym stawiał na nieszczelność dolotu, lub wtryskiwacza.

Napisano

> Fachowo to w silnikach z wtryskiem nie ma ssania

> Ja bym stawiał na nieszczelność dolotu, lub wtryskiwacza.

A ja dodał bym krokowiec, zanim sie wyreguluje, umnie lubiał sie podwiesic i przez pare sekund trzymac obroty. W tym samym czasie miałem nieszczelny przewod podcisnienia (ten z obudowy wtrysku do filtra powietrza). Naprawione jednoczesnie, i ustapily wysokie obroty przy odpalaniu.

Napisano

A wogóle co to oznacza wysokie obroty?? Ja np. po odpaleniu rano mam jakieś 1200-1300 obrotów. Jak postoi cały dzień i po południu wracam do domu to mam wrażenie, że ma troszkę wyższe obroty po odpaleniu... jakieś 1300-1400 ze wskazaniem na te wyższe. Wydaje mi się, że są one chyba normalne?? Po przejechaniu niecałego 1km spadają do jakiś 1000 a później do normalnych 750-800 po nagrzaniu silnika.

Jest tylko jeden mały problem... w ciągu tego pierwszego kilometra silnik przy zmianie biegów bardzo wolno schodzi z obrotów... trzeba baaardzo powoli zmieniać biegi, żeby spadły obroty i nie było szarpnięcia przy puszczaniu sprzęgła. Później już normalnie schodzi z obrotów po przejechaniu tego pierwszego kilometra... ktoś wie co może być tego przyczyną... i czy podane wyżej obroty biegu jałowego na zimnym silniku są normalne??

Z góry dzięki i pozdrawiam...

Napisano

Witam !

Ja też dzisiaj odpaliłem rano to obroty weszły mi na jakieś 3-4 tyś obr./min.(nie mam obrotomierza), po około 5 sekundach zgasiłem i odpaliłem i wszystko było ok.

W ciągu jakiś dwóch miesięcy zdarzyło mi się to ze 3 razy, po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnik pracuje normalnie.

Po za tym nie mam problemów z obrotami. 270635636-JUMP2.gif

Czy to oznacza jakąś zbliżającą się powoli usterkę ?

Napisano

> Fachowo to w silnikach z wtryskiem nie ma ssania

> Ja bym stawiał na nieszczelność dolotu, lub wtryskiwacza.

jak nie ma ssania to co ciągnie po odpaleniu ,niech kolega fachowo wytłumaczy

Napisano

Jak to co ciągnie? konie grinser006.gif

Jeśli chodzi o wyższe obroty po odpaleniu to krokowy + większa dawka paliwa. Właściwie to "ssanie" jest potrzebne tylko po to, żeby szybko rozgrzać sondę lambda.

Bez tego silnik już po kilku sekundach mógłby mieć 800rpm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.