Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tunel środkowy czy bedzie pasował ???

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam takie pytanko mój uniacz nie posiada tunelu środkowego (taka wersie) czy mozna zamontować tunel od jakiekiegoś innego uniacz w tych starszych wersiach czy nie bezie próblemów z jego wmontowaniem w razie co ???

Napisano

> Witam

> Mam takie pytanko mój uniacz nie posiada tunelu środkowego (taka

> wersie) czy mozna zamontować tunel od jakiekiegoś innego uniacz

> w tych starszych wersiach czy nie bezie próblemów z jego

> wmontowaniem w razie co ???

można ale trzeba zmienić też konsole środkowa ponieważ w wersji bez tunela cała konsola jest krótsza

• 5 tygodni później...
Napisano

> można ale trzeba zmienić też konsole środkowa ponieważ w wersji bez

> tunela cała konsola jest krótsza

zaraz, zaraz jak to nie będzie pasował? Kurcze jutro się umówiłem po odbiór tunela środkowego. zakładam podłokietnik i musi się czegoś trzymać. Kolego jakbyś mógł mi wytłumaczyć co i jak. Gdzie będzie dziura? tu: http://www.klm-hamburg.de/Fotos_Autos/Fiat_Uno_2_1993_02.jpg mam zdjęcie wnętrzna Uniaka. U mnie konsola kończy się na miejscu na radyjko. Tunel środkowy to tylko to, co na podłodze idzie czy ta większa półka poniżej radia także? Trochę się załamałem, bo już miałem wizję mojego Uniaczka de Lux:) trudno, poczytam może coś znajdę jak to ominąć.

dzięki za odpowiedzi

Napisano

No sam mowisz ze konsola konczy Ci sie na kieszeni do radia, wiec masz juz odpowiedz gdzie bedzie dziura wink.gif

Tunel to tylko to, co masz na podlodze.. Pod radyjkiem jak widzisz jest jeszcze jeden schowek, ktorego nie masz i w tym miejscu bedzie przerwa.. Bedziesz musial jeszcze kupic konsole zebys nie mial dziury

Napisano

> zaraz, zaraz jak to nie będzie pasował? Kurcze jutro się umówiłem po

> odbiór tunela środkowego. zakładam podłokietnik i musi się

> czegoś trzymać. Kolego jakbyś mógł mi wytłumaczyć co i jak.

> Gdzie będzie dziura? tu:

> http://www.klm-hamburg.de/Fotos_Autos/Fiat_Uno_2_1993_02.jpg mam

> zdjęcie wnętrzna Uniaka. U mnie konsola kończy się na miejscu na

> radyjko. Tunel środkowy to tylko to, co na podłodze idzie czy ta

> większa półka poniżej radia także? Trochę się załamałem, bo już

> miałem wizję mojego Uniaczka de Lux:) trudno, poczytam może coś

> znajdę jak to ominąć.

> dzięki za odpowiedzi

O tu będzie dziura

278100961-Fiat_Uno_2_1993_02.jpg

Musisz albo wymienić konsolę środkową na dłuższą, albo znaleźć jeszcze taką dokładkę (tą małą półeczkę)

post-34508-14352477248098_thumb.jpg

Napisano

No to zaczynam nowe poszukiwania odpowiedniej konsoli środkowej. Albo jeszcze lepiej jak znajdę sobie tylko ta półeczkę, będzie prostsze w montażu.

EDIT: W sumie po zapoznaniu się z opisem demontażu konsoli chyba odpuszczę to sobie. Może ktoś z Was ma namiar gdzie mogę dostać samą półeczkę pod radio? A tunel środkowy z krótką konsolą będzie się trzymał? pomijam względu estetyczne. Chodzi mi o to czy krótka konsola+tunel jest technicznie ok? Rozumiem, że wtedy po prostu tunel sięga krócej i o wiele łatwiejszy jest montaż.

aha - mam jeszcze pytanie odnośnie konstrukcji tego tunelu. Co z gałką zmiany biegów? idze po prostu przełożyć tunel przez to czy trzeba odkręcać?

dzięki za odp

pozdrawiam

pozdrawiam

Napisano

> No to zaczynam nowe poszukiwania odpowiedniej konsoli środkowej. Albo

> jeszcze lepiej jak znajdę sobie tylko ta półeczkę, będzie

> prostsze w montażu.

> EDIT: W sumie po zapoznaniu się z opisem demontażu konsoli chyba

> odpuszczę to sobie. Może ktoś z Was ma namiar gdzie mogę dostać

> samą półeczkę pod radio? A tunel środkowy z krótką konsolą

> będzie się trzymał? Czy to jest wszystko połączone ze sobą?

> (pomijam względu estetyczne)

> pozdrawiam

U mnie konsola środkowa jest przykręcona do tunelu po jednym wkręcie z prawej i lewej strony, ale połączenie to nie ma jakiejś tam sztywności. Myślę że nie ma potrzeby byś cokolwiek kombinował. Z tego co pamiętam tunel środkowy jest także przykręcany do podłogi (w przedniej części - pod konsolą) Jeśli chodzi o estetykę wizualną bez tej małej półeczki to nie mogę się wypowiedzieć bo nie widziałem takiego układu. Na pewno pozostanie widoczna dzióra i może wyglądać to oslabiony.gif

EDIT: Masz może fotkę tego tunelu środkowego?

Napisano

> U mnie konsola środkowa jest przykręcona do tunelu po jednym wkręcie

> z prawej i lewej strony, ale połączenie to nie ma jakiejś tam

> sztywności. Myślę że nie ma potrzeby byś cokolwiek kombinował. Z

> tego co pamiętam tunel środkowy jest także przykręcany do

> podłogi (w przedniej części - pod konsolą) Jeśli chodzi o

> estetykę wizualną bez tej małej półeczki to nie mogę się

> wypowiedzieć bo nie widziałem takiego układu. Na pewno

> pozostanie widoczna dzióra i może wyglądać to

> EDIT: Masz może fotkę tego tunelu środkowego?

No własnie nie mam. nigdy nie widziałem Uniaka z tym w środku, ale chyba wszystkie tunele są takie same - chociaż konsole akurat nie są wink.gif Kurcze chyba sie trochę zapędziłem, bo jutro się umówiłem na odbiór tego cuda smile.gif Może byc problem, co? smile.gif trudno - moja wina.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że krótka konsola+tunel nie kłóci się pod względem technicznym, tylko po prostu kiepsko wygląda.

Przejrzałem archiwum i ktoś kupił samą półkę od radio - latwy montaż a wizualnie ok.

A jak u Ciebie z lewarkiem zmiany biegów. Nie mam pojęcia jak to się zdejmuje? wink.gif zdjąć tą gumę-harmonijkę od podłogi i co dalej? Da radę zostawić stary? Słyszłaem, że idzie, ale może być problem z 5 biegiem.

pzdr

Napisano

> No własnie nie mam. nigdy nie widziałem Uniaka z tym w środku, ale

> chyba wszystkie tunele są takie same - chociaż konsole akurat

> nie są Kurcze chyba sie trochę zapędziłem, bo jutro się

> umówiłem na odbiór tego cuda Może byc problem, co? trudno -

> moja wina.

> Z Twojej wypowiedzi wynika, że krótka konsola+tunel nie kłóci się pod

> względem technicznym, tylko po prostu kiepsko wygląda.

Może i tak wynika z mojej wypowiedzi bo takie są moje przypuszczenia - nie widziałem nigdy takiego zestawienia.

> Przejrzałem archiwum i ktoś kupił samą półkę od radio - latwy montaż

> a wizualnie ok.

> A jak u Ciebie z lewarkiem zmiany biegów. Nie mam pojęcia jak to się

> zdejmuje? zdjąć tą gumę-harmonijkę od podłogi i co dalej? Da

> radę zostawić stary? Słyszłaem, że idzie, ale może być problem z

> 5 biegiem.

> pzdr

Nie wiem jak to jest z lewarkiem, o ile jego długość jest taka sama (a wydaje mi się że tak) to nie powinno być problemu. Tą gumową osłonę ściągasz, od góry zakładasz tunel środkowy i pozostaje kolejna sprawa - ta gumka oink.gif którą miałeś nie będzie pasowała, trzeba mieszek z plastikową ramką na dole. Najlepiej jakbyś od tego kogoś pobrał tunel wraz z mieszkiem.

Napisano

"Nie wiem jak to jest z lewarkiem, o ile jego długość jest taka sama (a wydaje mi się że tak) to nie powinno być problemu. Tą gumową osłonę ściągasz, od góry zakładasz tunel środkowy i pozostaje kolejna sprawa - ta gumka którą miałeś nie będzie pasowała, trzeba mieszek z plastikową ramką na dole. Najlepiej jakbyś od tego kogoś pobrał tunel wraz z mieszkiem. "

Ale samego lewarka nie zdejmuję tylko tą gumkę, tak? Potem po zamontowaniu tunela jakby "poziom podłogi się podnosi" wobec czego dotychczasowa gumka okazuje się zbyt długa i muszę sobie sprawić coś nowego, czy tak?

zatem potrzebuję jeszcze koncówki do lewarka wraz z maskowaniem czyli np. jakimś skóropodobnym materiałem tak? A czy tunel posiada jakąś ramkę celem zakleszczenia jakiegoś materiału w okolicy lewarka?

Trochę to wszystko skomplikowane jak na małą korektę wnętrza smile.gif

Napisano

> Ale samego lewarka nie zdejmuję tylko tą gumkę, tak?

TAK

> Potem po zamontowaniu tunela jakby "poziom podłogi się podnosi" wobec

> czego dotychczasowa gumka okazuje się zbyt długa i muszę sobie

> sprawić coś nowego, czy tak?

Teoretycznie tak, praktycznie powód jest inny.

Gumka jest okrągła - tak?

Otwór w tunelu środkowym jesy prostokątny, mieszek w swej dolnej podstawie zakończony jest prostokątną ramką (albo nawet wdiema po między które przytrzaskuje sie nateriał (skóra lub coś w podobie) z którego wykonany jest mieszek. Całość nakłada się od góry na lewarek.Ramka przyczepiona do mieszka zatrzaskuje się w prostokątnym otworze tunelu, a górna część mieszka zapinana jest na zatrzask i rzep zaraz pod gałką zmiany biegów.

> zatem potrzebuję jeszcze koncówki do lewarka wraz z maskowaniem czyli

> np. jakimś skóropodobnym materiałem tak? A czy tunel posiada

> jakąś ramkę celem zakleszczenia jakiegoś materiału w okolicy lewarka?

Nie, ta ramka jest przy mieszku

> Trochę to wszystko skomplikowane jak na małą korektę wnętrza

Bez fotosów tak to wygląda, w rzeczywistości nie takie trudne.

Qtfa - już Ci opdpisałem i jakaś franca prąd wyłączyła mad.gif

Zaraz skrobnę jeszcze raz.

Napisano

wielkie dzieki za pomoc. Dobrze, że zajrzałem, bo bym się jutro niexle ugotował. Mam nadzieję, że na moim złomie bedą mieli odpowiednie części. tak jak napisałeś musze zakupić tunel razem z gałką i z mieszkiem.

dzięki za pomoc

pzdr

Napisano

> wielkie dzieki za pomoc. Dobrze, że zajrzałem, bo bym się jutro

> niexle ugotował. Mam nadzieję, że na moim złomie bedą mieli

> odpowiednie części. tak jak napisałeś musze zakupić tunel razem

> z gałką i z mieszkiem.

Bez gałki - tunel i mieszek wraz z ramką

> dzięki za pomoc

> pzdr

Napisano

Witam!

Byłem dzisiaj na szrocie i udąlo mi się kupić tunel środkowy. Drogie to coś, bo 40zł zapłaciłem a tandeta straszna. Myślałem, ze lepiej to wygląda. Sam tunel z krótką konsolą wygląda koszmarnie, więc wymiana konsoli konieczna. Udało mi się wyciągnąć ze szrotu połamaną konsolę z całą najniższą kieszenią tylko tak przymierzałem i średnio pasuje. Jest wyraźny odstęp pomiędzy starą konsolą a półką. Tak może być? Bo zastanawiam się czy jakbym wysunął tunel ciut do przodu to może by się poprawiło? Tylko wydaje mi się, że to wcięcie w tunelu jest idealnie dopasowane do progu pomiędzy fotelami. I jak zahaczam dokładnie tak jak pasuje to jest dziura. Jak przesune do przodu to już jest mniejsza.

Jakieś wskazówki? Może ktoś już robił coś takiego? Aha - mieszka nie udąło mi się kupić. Od Matiza by pasował?

Napisano

jeśli jeszcze jesteś zainteresowany to jutro będę na złomiku i rozejżę się za samą półką pod krótką konsolę, ja kupiłem takową+ tunel środkowy z mieszkiem za 25pln i pasuje idealnie tylko musiałem wywalić całą gumę z lewarka bo 5 źle wchodziła

Napisano

> Witam!

> Byłem dzisiaj na szrocie i udąlo mi się kupić tunel środkowy. Drogie

> to coś, bo 40zł zapłaciłem a tandeta straszna. Myślałem, ze

> lepiej to wygląda. Sam tunel z krótką konsolą wygląda

> koszmarnie, więc wymiana konsoli konieczna. Udało mi się

> wyciągnąć ze szrotu połamaną konsolę z całą najniższą kieszenią

> tylko tak przymierzałem i średnio pasuje. Jest wyraźny odstęp

> pomiędzy starą konsolą a półką. Tak może być?

Przy długiej konsoli (tej z półeczką) jest odstęp od tunelu środkowego jakieś 7-9mm (przynajmniej u mnie. Jest on wypełniony taką czarną gumową uszczelką.

> Bo zastanawiam się czy jakbym wysunął tunel ciut do przodu to może by się

> poprawiło? Tylko wydaje mi się, że to wcięcie w tunelu jest

> idealnie dopasowane do progu pomiędzy fotelami. I jak zahaczam

> dokładnie tak jak pasuje to jest dziura. Jak przesune do przodu

> to już jest mniejsza.

tak, tyle że po 1. pewnie masz w podłodze powiercone już oryginalnie otwory do mocowania tunelu, a po 2 jak przesuniesz tunel to może się okazać że dźwignia zmiany biegów będzie miała ograniczone pole pracy.

Proponuję zostawić tak jak jest, kupić w sklepie 50 cm lub 1m (w zależności po ile sprzedają) czarną uszczelkę do drzwi (gumową "rurkę" z klejem po jednej stronie) i tą uszczelką wypełnić prześwit pomiędzy tunelem środkowym, a konsolą.

> Jakieś wskazówki? Może ktoś już robił coś takiego? Aha - mieszka nie

> udąło mi się kupić. Od Matiza by pasował?

Nie wiem czy od matiziaka podejdzie niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.